fbpx

Reklamiranje na blogu

Na blogu DraganVaragic.com moguće je isključivo promovisanje organizacija putem tzv. “prirodnog” advertajzinga (Native Advertising), ili sistema promocije po principu sponzorisanih tekstova ili tzv. advertorijala koji imaju nekoliko važnih karakteristika:

 • Sadržaji koji se promovišu putem ovog tipa promocije (tekstovi, slike, video…) trebalo bi da budu kreirani u kontekstu uređivačkog koncepta online medija (u ovom slučaju bloga DraganVaragic.com).
 • Promovisani sadržaji moraju da budu zanimljivi ciljnim grupama kojima se obraća sadržaj (odnosno organizacija koja se promoviše), i istovremeno da te ciljne grupe postoje na online mediju gde se ovaj sadržaj objavljuje.
 • Sadržaji koji se promovišu kreiraju uglavnom sami predstavnici medija ili zajednički predstavnici organizacije koja se promoviše i predstavnici medija.
 • Posetioci bloga bi trebalo da veruju ovim sponzorisanim tekstovima.
 • Sponzorisanje online sadržaja trebalo bi da su usaglašeni sa Kodeksom dobre prakse u onlajn izdavaštvu u Srbiji.

Primeri Native Advertising tekstova na blogu

Demografski i statistički podaci bloga DraganVaragic.com

Blog DraganVaragic.com postoji od 2005. g. i nalazi se u kategoriji najuticajnijih blogova iz oblasti poslovne primene interneta i (generalne) edukacije na poručju bivše Jugoslavije.

 • Tokom 2013. g. bilo je 127.000 jednistvenih posetilaca na blogu, sa mesečnom posećenošću između 15.000 i 20.000 jednistvenih posetilaca, koja zavisi od frekvencije objavljivanja blog postova.
 • 80 odsto posetilaca je iz Srbije, 6 odsto posetilaca je iz BiH, 3.5 odsto posetilaca je iz Hrvatske, 2.4 odsto posetilaca je iz Crne Gore. Oko 12 odsto posetilaca dolazi na blog preko mobilnih platformi.
 • Dominantna ciljna grupa bloga su korisnici koji se interesuju za poslovnu primenu interneta (e-poslovanje, e-trgovina, e-marketing, online PR, online prodaja), korisnici koji se interesuju za tematiku medija, online medija i novinarstva; kao i korisnici koji se interesuju za pitanja generalne edukacije, online edukacije i edukacije iz oblasti poslovne primene interneta (profesori, studenti, nezaposleni).

Prema podacima Gemius Audience za blog DraganVaragic.com (januar 2014. g.):

 • Ovaj blog je na prvom mestu u Srbiji sa 17.2 odsto posetilaca bloga iz Srbije koji imaju lične mesečne prihode preko 50.000 din. Razlog za to je veliki broj vlasnika online kompanija i internet profesionalaca koji imaju veoma dobre plate za naše uslove.
 • 34 odsto posetilaca ovog bloga su osobe iz Srbije koje imaju mesečna primanja preko 70.000 din po domaćinstvu. To je četvrti najbolji rezultat broja korisnika ove ciljne grupe nekog web sajta u Srbiji (Affinity Index mera) – za sajtove koji se nalaze u bazi Gemius Audience za Srbiju.
 • Ovaj blog je na prvom mestu u Srbiji po procentualnom učešću osoba koje kupuju online i imaju lične prihode preko 80.000 din. 30 odsto svih posetilaca bloga su osobe iz Srbije koje kupuju preko interneta bar jednom mesečno. 14.3 odsto posetilaca ovog bloga iz Srbije imaju preko 70.000 din primanja po domaćinstvu i kupuju na internetu bar jednom mesečno, što je četvrti najbolji rezultat u Srbiji.26 odsto svih posetilaca bloga iz Srbije su osobe koje su zadužene za kupovinu u svom domaćinstvu, što je sedmi najbolji rezultat u Srbiji. Kada se ovaj podatak o osobama odgovornim osobama za kupovinu ukrsti sa bilo kojim drugim navedenim podacima za online kupovinu, dobijaju se najbolji rezultati u Srbiji.
 • 17.6 odsto posetilaca bloga koristi bankarske usluge više puta nedeljno, što je peti najbolji rezultat u Srbiji.
 • 19.5 odsto posetilaca bloga iz Srbije se veoma interesuje za poslvne i finansijske informacije, što je treći najbolji rezultat u Srbiji. Ovaj blog je na prvom mestu u Srbiji po procentu velikog interesovanja posetilaca za putovanja – 37.6 odsto posetilaca bloga veoma interesuju putovanja. Jednu četvrtinu svih posetilaca bloga iz Srbije veoma interesuju hrana i piće (11. najbolji rezultat u Srbiji).
 • Ovaj blog je na drugom mestu u Srbiji sa 50 odsto posetilaca koji se edukuju preko interneta više puta nedeljno (osobe koje se intenzivno edukuju preko interneta).

Pogledajte do sada objavljene sponzorisane tekstove na ovom blogu

Pravila sponzorisanja i cena

U slučaju bloga DraganVaragic.com pravila sponzorisanja putem kreiranja Native Advertising sadržaja su sledeća:

 1. Samostalno dajem odgovor na predlog da li uopšte može da se za određenu organizaciju ostvari ova usluga.
 2. Samostalno dajem predlog šta će se konkretno predstaviti u datom blog postu i na koji način, što klijent odobrava ili ne. Pogledajte primere predloga tema za određeni broj sponzora.
 3. Samostalno kreiram blog post, ili u saradnji sa organizacijom koja želi da se sponzoriše.
 4. Termin objave blog posta se usaglašava sa potrebama organizacije i sa rasporedom objava blog postova na blogu.
 5. Ako do sada nisu postojali poslovni odnosi sa organizacijom koja želi da se promoviše preko ovog bloga, uplata promocije je avansna, dok u slučaju organizacija sa kojima već postoji poslovna saradnja uplata promocije se obavlja nakon objavljivanja sponzorisanog blog posta.
 6. Baneri koji postoje na blogu koriste se za eventualnu promociju dugoročnih partnera.
 7. Sponzorisani tekst se uz doplatu promoviše preko mojih naloga na društvenim mrežama – Fejsbuk (5.000+ prijatelja), Tviter (18.000+ pratilaca), Linkedin (3.800+ pratilaca). Blog post se deli na društvenim mrežama više puta u toku nekoliko dana od objavljivanja teksta.

Cena Native Advertising blog posta na blogu DraganVaragic.com je od 200 € (u dinarskoj protiv-vrednosti na dan uplate – srednji kurs NBS)

 

Cena deljenja sponzorisanog blog posta na društvenim mrežama je od 100 € (u dinarskoj protiv-vrednosti na dan uplate – srednji kurs NBS)

 

Cena dodatne usmerene/ciljane promocije distribuiranog promotivnog sadržaja je od 300 € (u dinarskoj protiv-vrednosti na dan uplate – srednji kurs NBS)

 

Dugoročni partneri ovog bloga mogu se videti na ovoj stranici.

Upite za potrebe sponzorisanja na ovom blogu možete ostvariti preko kontakt podataka ili formulara na ovoj stranici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (33 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 13 votes)
Reklamiranje na blogu, 7.8 out of 10 based on 33 ratings