fbpx

Zašto bi trebalo da verujete sponzorisanim tekstovima na blogovima?

U nekoliko navrata poslednjih nekoliko meseci nakon objavljivanja sponzorisanog teksta na ovom blogu dešavalo se da određeni posetioci direktno ili indirektno pomenu u svojim komentarima kakvo im je mišljenje o sponzorisanom tekstu:

  • “inače ne verujem sponzorisanim tekstovima, ali je ovo izgleda istinito”,
  • “manje verujem autoru ovog bloga jer objavljuje sponzorisane tekstove”,
  • “sponzorisani tekstovi služe da bi kompanija lagala u svoju korist”

Istorijat kreiranja oglasa u poslednjih pedesetak godina pokazuje da veliki broj kompanija je pokušavao i pokušava da ulepša stvarnost svojim propagandnim porukama, ali to već duže vremena ozbiljno gubi smisao.

U slučaju blogova, situacija sa javnim objavljivanjem sponzorisanih tekstova bi trebalo da bude drugačija iz tog razloga što bi oni koji su se godinama ozbiljno trudili da ostvare poverenje od strane svojih čitalaca, trebalo bi da znaju da se to poverenje može izgubiti u sekundama. Takođe je činjenica da “slava udara u glavu”, i da su toj “slavi” podlegli određeni pojedinci koji nisu razmišljali o nekoliko veoma važnih karakteristika vremena u kojem živimo:

  • Društveni mediji su dvosmerno okruženje u kojem je očekivano da kompanija dobije povratnu informaciju u vezi sa njenim predstavljanjem na blogovima i društvenim mrežama.
  • Sve kompanije koje su svesne prednosti i opasnosti konverzacije online (dvosmerna komunikacija) veoma ozbiljno biraju “online osobe” koje će relevatno preneti tačne informacije, koje nisu “spinovane”, jer dokazana laž na društvenim mrežama predstavlja veliku opasnost po reputaciju kompanije.
  • Organizacije (ali i agencije iz oblasti marketinga i PR-a koje predstavljaju te organizacije) neće se obratiti pojedincima za koje se zna da često menjaju mišljenje, da promovišu sve što im se plati da rade (danas promovišu klijenta, sutra njegovu konkurenciju), da nemaju svoj stav… I ovo nisu relevantni predstavnici blogera i korisnika društvenih mreža.

Sve prethodno dovodi do realnog stanja komunikacije organizacija preko blogova, a to je plasiranje informacija koje veoma verovatno iniciraju pozitivnu povratnu spregu od strane online korisnika, jer je efikasna kvalitetna, interesantna i potrebna informacija – a ne lažna.

Najozbiljniji blogeri će se dosta potruditi da upravo opravdaju poverenje svojih čitalaca kreiranjem kvalitetnih sponzorisanih tekstova po principu koji se u poslednje vreme naziva Native Advertising. Postoje lepi primeri ovakvih tekstova na domaćoj blogosferi – npr. Maggi i Dove primeri (Napomena: primeri nemaju veze sa mojim aktivnostima), gde je “iz aviona” očigledno da su kvalitetni tekstovi obezbedili još bolju reputaciju blogera i doneli potrebne ciljeve kompanijama koje su zakupile ovaj tip promocije.

Znači:

  • Čitajte tekstove bez obzira da li ih neko podržava ili ne – i procenite kvalitet teksta.
  • Ako postoje laganja, neadekvatni oglašivači i slično na blogu, taj bloger je već izgubio svoju reputaciju, a možda i nije svestan toga…
  • Ozbiljni promotivni tekstovi jesu karakteristika aktivnosti ozbiljnih blogera koji drže do svoje reputacije.

 

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.9/10 (34 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 12 votes)
Zašto bi trebalo da verujete sponzorisanim tekstovima na blogovima?, 5.9 out of 10 based on 34 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/07/2013, RSS

Komentari su zatvoreni.