fbpx

[video] Šta je UX? Zašto programeri i dizajneri često prave loše sajtove, i zašto kompanije to ne vide?

Šta je zajedničko kompaniji Apple, društvenoj mreži Fejsbuk i aplikaciji Tinder? Proizvodi i softver (aplikacije) u sva tri primera su kreirani na način da korisnici jednostavnom upotrebom urade ono zbog čega koriste njihove proizvode ili softver. I Apple i Fejsbuk i Tinder su u svojim oblastima postali lideri dominantno zbog jednostavnosti korišćenja njihovih rešenja.

Korisnički doživljaj (User Experience – UX) je oblast koja opisuje načine kako se kreiraju proizvodi i usluge koje omogućuju njihovu jednostavanu upotrebu od strane korisnika, da bi oni brzo uradili to zbog čega uopšte koriste te proizvode i usluge.

U nastavku ovog teksta sledi objašnjenje zašto je oblast korisničkog doživljaja danas najvažniji segment dolaska do dobrih efekata onlajn nastupa, zbog čega mali broj IT kompanija taj posao radi dobro, i zbog čeka kompanije koje naručuju IT rešenja (uključujući veb sajtove i mobilne aplikacije) ne vide loše izvedeno softversko rešenje.

Preporuka je da pored ovog teksta pogledate video predavanje na temu korisničkog doživljaja pod nazivom “UX: Kako da korisnik brzo završi posao na vašem sajtu?”.

Veliki IT problem: Izrada softverskih rešenja (npr. veb sajta) znači najčešće postavljanje u ulogu tri različite vrste korisnika!

Preporuka je da uz ovaj tekst dodatno pročitate tekst koji se bavi temom aktuelnih problema u IT struci, od kojih najvažniji problem upravo dotiče suštinu razloga zašto većina IT pojedinaca i kompanija ne kreira dovoljno kvalitetna rešenja koja su urađena prema potrebama kompanija koje ih naručuju.

softver-tri-nivoa-korisnickog-dozivljaja

U kontektu tematike korisničkog doživljaja, problem i rešenje problema leži u odgovoru na pitanje “Šta je IT posao, i ko treba da uradi poslove koji nisu IT posao?”:

  • U kontekstu kreiranja kvalitetnog korisničkog doživljaja, potrebno je pravilno definisati šta tačno korisnik treba da uradi da bi realno završio posao zbog kojeg koristi određeni deo softverskog rešenja, i nakon toga treba da se definiše kako to da uradi na najjednostavniji i najbrži način. Osnova definisanja kvalitetnog korisničkog doživljaja leži u kontekstu poznavanja praktične primene marketinških i prodajnih aktivnosti, što programeri i dizajneri koji izrađuju softverska rešenja – uglavnom ne znaju, “jer to nije njihov posao”.
  • U ogromnoj većini slučajeva pojedinci i kompanije koji izrađuju softverka rešenja – ne koriste ih. Kada ne koristite ono što ste izradili, imate mnogo slabiju predstavu o tome kako to rešenje funkcioniše u svakodnevnom radu, i šta je potrebno uraditi da bi se to softversko rešenje efikasnije koristilo.

Da bi se kreiralo realno kvalitetno softversko rešenje za potrebe kompanija potrebno je naći balans u kreiranju najboljeg rešenja korišćenja za tri grupe korisnika. Kod izrade veb sajta tri glavne grupe korisnika su:

  1. Najvažnija grupa korisnika su sami korisnici veb sajta (mobilne aplikacije), koji bi trebalo da na brz i jednostavan način da urade ono zbog čega koriste taj veb sajt ili aplikaciju.
  2. Sledeća po važnosti grupa korisnika su osobe koje u kompaniji vode računa o redovnom radu veb sajta ili mobilne aplikacije, tj. osobe koje unose nove sadržaje, prodajne ponude, i sl. Od efikasnosti redovnog rada na sajtu ili aplikaciji zavisi i kvalitet kvalitet rezultata samog veb sajta ili mobilne aplikacije.
  3. Poslednja po važnosti je grupa korisnika koji su predstavnici kompanije (vlasnici, direktori i sl.) koji ugovaraju posao izrade sajta ili veb aplikacije, jer oni neće svakodnevno raditi na njoj, ali imaju određena očekivanja od toga.

U praksi se dešava da IT pojedinci i kompanije najviše računa vode o potrebama onih koji ugovaraju posao, što je logično, jer od njih zavisi priliv sredstava. To jeste logično rešenje, ali nije i najbolje rešenje… Potrebno je pronaći način vođenja projekta izrade IT rešenja koje na dobar način pravi balans između svih ciljnih grupa IT projekta.

Što kompanija bolje zna šta tačno želi od IT rešenja (veb sajta), i kako izgledaju najbolja rešenja u njihovoj struci, kao i zašto su ona najbolja – to će njihov projekat biti bolji

Najveći broj kompanija pravi veliku grešku kada misli da ćem im kompanija koja pravi IT rešenje znati da im reši njihov poslovni model koji je potreban da bi to rešenje bilo kvalitetno, ili da im kreira sadržaje, da zna navike ciljih grupa IT rešenja i sl.

Poslovna, marketinška i prodajna logika koja je potrebna IT rešenju mora da dođe iz kompanije koja naručuje to rešenje. Da bi se to i desilo na kvalitetan način, potrebno imati određene resure ili uraditi određene aktivnosti pre same izrade IT rešenja:

  • Osobe koje su zadužene za poslovnu logiku u kompaniji, za marketinške i prodajne aktivnosti bi trebalo da nauče kako da to što rade u klasičnom poslu mogu da koriste u bilo kojem okruženju – npr. e-poslovanje.
  • Potrebno je usvojiti način procenjivanja najbolje postojeće prakse u toj industriji u novim kanalima komunikacije, i saznati načine kako tu najbolju praksu prilagoditi konkretnim ciljevima i potrebama kompanije.
  • Potrebno je odrediti modele poslovanja i zarade koji će se primenjivati u novom kanalu komunikacije, i nakon toga je potrebno odrediti ko će u kompaniji biti odgovoran za obezbeđivanje ljudskih i finansijskih resursa da se ti modeli poslovanja sprovedu u delo.
  • Potrebno je što preciznije definisati šta će se tačno radi i na koji način u odnosu na novi kanal komunikacije, u kontekstu postavljenih poslovnih ciljeva i načina kako da se ostvare ti ciljevi.
  • Na osnovu svega prethodnog navedenog, kreiraju se precizne instrukcije za IT kompaniju koja kreira potrebno rešenje.

Na osnovu dobro definisanih potreba organizacije u kontekstu potreba korisnika i načina ostvarivanja poslovnih ciljeva, IT kompanije mogu kreirati kvalitetna IT rešenja, koja je pre upotrebe potrebno testirati da li odgovoaraju realnim potrebama svih korisničkih grupa tog rešenja.

U nastavku sledi najava video predavanja koje objašnjava potrebe kreiranja kvalitetnog korisničkog doživljaja pri izradi veb sajta, pod nazivom “UX: Kako da korisnik brzo završi posao na vašem sajtu?”.

 

Napomena: Ovaj tekst predstavlja objašnjenje razloga važnosti tematike korisničkog doživljaja, koje je predstavljeno u predavanju sa servisa Predavanja.draganvaragic.com.

Pogledajte i ostale prikaze dostupnih video predavanja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/02/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.