fbpx

Digitalna transformacija u ICT-u: Razlika između usvajanja i upotrebe informacionih tehnologija

U poslednjih osam godina sve je očiglednija potreba za intenzivniju digitalnu transformaciju IT-a, sa ciljem da ove kompanije brže i ozbiljnije uvedu privredu u društvo koje opisuje četvrta industrijska revolucija. Upravo realno pozicioniranje uloge IT-a u savremenim organizacijama dovodi do drastično brže i kvalitetnije primene savremenih tehnologija u poslovnim procesima organizacije.

Jedan od najefikasnijih primera važnosti promena u IT-u pokazuje kompanija Apple od početka 21. veka – fokus na primeni tehnologija u kontekstu potreba samih korisnika:

  • Apple je prva IT kompanija koja je stavila ozbiljan fokus na izgled samih uređaja. Kasnije su ovaj koncept preuzele i mnoge druge kompanije iz ovog sektora.
  • Fokus operativnih sistema i ostalih softverskih rešenja u vlasništvu Apple-a je na što jednostavnijoj upotrebi kompjutera, telefona, tableta… Apple je praktično u masovnu upotrebu uveo koncept kvalitetnog korisničkog doživljaja (User Experience – UX)
  • Razvoj mobilnih tehnologija koje je inicirao Apple je doveo do toga da jednostavnost upotrebe bilo koje vrste uređaja (kvalitetan korisnički doživljaj) postane u poslednje dve godine najvažniji aspekt uspešnosti bilo kojeg hardvera, softvera, veb sajta, servisa…

U ovom prilično očiglednom razvoju događaja ispostavilo se da je veoma teško uočiti gde se nalazi problem za ICT struku. Npr.:

  • Ako se posmatra danas najvažnija oblast kreiranja kvalitetnog korisničkog doživljaja, veoma se često previđa činjenica da oblast korisničkog doživljaja nije IT struka, već su za uspešno rešavanje problema iz ove oblasti dominantno potrebna znanja iz marketinga i prodaje.
  • Na primeru razvoja kompjuterskih i mobilnih igrica (gaming industrija), najvažniji aspekti kreiranja komercijalno uspešnih igrica su – zanimljivost i igrivost: što se dobija kombinacijom dobrog scenarija (priče), dizajna i praćenja ponašanja igrača za vreme igranja. Sve ove oblasti nisu IT!

U savremenom društvu IT predstavlja osnovu – infrastrukturu koja je potrebna da bi bilo koji napredni tehnološki sistem postojao. Da bi danas od IT-a dobili korist koja se traži u savremenom društvu – akcenat je na kvalitetnom iskorišćenju upotrebe tehnologije, ne na tehnologiji!

Važno pročitati: “Strategija pokreće digitalnu transformaciju, ne tehnologija” – MIT Research

Nepoznavanje realne uloge ICT struke u organizacijama koči razvoj same organizacije!

Jedan od gorućih problema u organizacijama u kojima je danas na nivou top menadžmenta veliki uticaj osoba iz IT-a, jeste činjenica da od personalnih osobina osobe iz IT-a koja utiče na odluke top menadžmenta direktno zavisi strateški razvoj kompanije:

  • Spremnost osobe iz IT-a da prihvati različite tehnologije koje omogućuju kvalitetniji razvoj organizacije, naročito ako te tehnologije nisu srodne sa znanjima i iskustvima te osobe.
  • Način posmatranja poslova koji su u vezi sa IT-em, a koje je danas potrebno kreirati i primeniti na drugačije načine nego što je to ranije bio slučaj (npr. potreba za brzom izradom jednostavnih veb sajtova na osnovu template-based tehnologija izrade veb sajtova).
  • Na koji način se implementira smanjenje uloge IT-a u strateškim odlukama za razvoj organizacije.

Obrazloženje: Tokom devedesetih godina prošlog veka, do sredine prve dekade 21. veka u velikom broju organizacija osobe iz IT-a bile su pozicionirane veoma visoko u menadžment hijerarhiji zbog potrebe vlasnika i direktora firmi pri implementaciji određenih IT rešenja koja u osnovi nisu razumeli (nepoznavanje IT problematike od strane menadžmenta).

Situacija sa znanjima top menadžmenta iz oblasti primene IT-a se u međuvremenu poboljšala, ali je u velikom broju kompanija i dalje ostala veoma važna top menadžement pozicija osobe iz IT-a, koja u poslednjih desetak godina sve više gubi svoju važnost na nivou strateškog odlučivanja. Ako je razmišljanje visoko pozicionirane IT osobe u organizaciji dominantno na nivou održavanja svog uticaja, u odnosu na predlaganje kvalitetnih IT rešenja u korist organizacije – ovakva organizacija je u sve većem problemu.

Kompanije bi trebalo da redefinišu ulogu IT-a na nivou realnog pozicioniranja ove poslovne pozicije u odnosu na realne IT potrebe organizacije.

Šta jeste i šta nije posao IT-a?

Razlog postojanja problema u IT struci je generalan sistem razmišljanja o ulozi IKT-a koji se nije promenio u poslednjih 30 godina:

  • IT struka percipira sebe u kontekstu uspostavljanja informacionih sistema, što je sasvim normalno i potrebno – jer i danas veliki broj kompanija nema uspostavljene informacione sisteme.
  • Problem je u tome što danas živimo u vremenu u kojem, iz perspektive osoba iz IT struke, ne postoji razlika između uspostavljanja i korišćenja informacionih sistema, gde je uspostavljanje IT-a posao IT struke, ali upotreba IT-a – nije!

Do pre 10-15 godina bilo je sasvim normalno da se poslovna IT rešenja prodaju kompanijama, gde su ta rešenja koristile primarno – takođe osobe iz IT-a. IT kompanije koje su kreirala ta rešenja objašnjavale su osobama iz IT-a kako se taj softver koristi, a onda su osobe zaposlene u IT-u radile na tim softerima ili su služile kao ispomoć drugim zaposlenima da bi oni taj softver koristili.

U međuvremenu se desilo da većina zaposlenih osoba dovoljno dobro koriste kompjutere da im ne trebaju posebne IT osobe da bi radile na IT softveru. Istovremeno je softverska tehnologija toliko napredovala, da se danas kreiraju rešenja koja bi trebalo da sami zaposleni jednostavno koriste – bez potrebe da se za to angažuju posebne osobe iz IT-a.

Problem nastaje u momentu kada se kompanija odluči da usvoji naprednije sisteme poslovanja korišćenjem IT tehnologija, gde IT kompanija ponudi svoje rešenje, a u samoj kompaniji naručiocui posla zaposleni ne znaju kako da implementiraju to rešenje u poslovni proces. Iz tog razloga:

  • Danas je mnogo veća potreba za primenom naprednijih sistema poslovanja korišćenjem npr. CRM, Document Management, Project Management, ERP… rešenja, nego što je potreba za uvođenjem tih rešenja. Veliki je broj kompanija koje su kupile ovakva rešenja, ali ih veoma malo ili nikako ne koristi – jer IT kompanije prodaju softver, ne rade biznis konsalting za uvođenje ovakvog softverskog rešenja u poslovne procedure kompanije.
  • Kako danas živimo u vreme brze primene softverskih rešenja, pri kupovini bilo kog poslovnog softvera potrebno je istovremeno ugovoriti i načine kvalitetne implementacije tog rešenja u posao – što nije posao IT-a.
  • Naručilac IT rešenja ne razmišlja o implementaciji, jer u osnovi ne zna tačno šta kupuje, i misli da će IT kompanija koja prodaje to rešenje uraditi i konsalting za njegovo uviođenje u poslovanje.

Posebno je interesantno da je u poslednjih 5-6 godina kod najvećih IT kompanija kod nas i u svetu veoma popularna prodaja tzv. digitalne transformacije preduzeća, koja se i dalje svodi na prodaju poslovnog softvera različitig tipa, bez obzira što:

  • Digitalna transformacija preduzeća predstavlja poslovnu aktivnost, ne IT softver!
  • Upotreba CRM-a u poslovanju nije CRM softver! CRM softver je samo alatka koja može da pomogle kompaniji da kreira sistem poslovanja u odnosu na konkretne potrebe korisnika.
  • itd.

Primer problema infrastrukture i njene primene u kojem se nalazi IT struka može da se vidi kroz genezu ponude iz oblasti tzv. Cloud Computing usluga:

  • Određeni broj kompanija u poslednjih 8 godina nudi različita Cloud Computing rešenja (tzv. poslovanje u oblaku).
  • Problem je u tome što je Cloud Computing klasična infrastrukturna tehnologija, što znači da većina kompanija u osnovi ne traži sam Cloud, već traži softverska rešenja svojih poslovnih problema.
  • Jedan od najboljih primera Cloud rešenja koje traže pojedinci i kompanije je Google Drive, koji u sebi objedinjuje Google Office rešenja (alternativa MS Office rešenju) sa korišćenjem Gmail-a. Znači, nije akcenat na Cloud rešenju, već na njegovoj primeni.

Rešenje problema IT struke u savremenom društvu jeste veoma precizno definisanje poslova koji su u vezi sa informacionim tehnologijama i poslovima koji su u vezi sa primenom informacionih tehnologija – to u osnovi nisu IT poslovi.

Kada se reši ovaj problem, rešiće se i problem IT edukacije, jer korišćenje softverskih paketa kao što su MS Office, Photoshop, Archicad, itd. nije IT posao, već posao koji treba da rade i budu edukatori osobe iz adekvatnih struka (poslovanje, dizajn, arhitektura, itd.).

Napomena: Pročitati tekst “Why IT Leaders Struggle with Digital Transformation“, iz kojeg je preuzeta slika u ovom tekstu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/01/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.