fbpx

Kako vaša onlajn zajednica postaje vaš model poslovanja i (dodatnih) prihoda? – Ep. 1 serijala “Megatrend: 50 nijansi decentralizacije veba”

Ovaj članak je namenjen pojedincima i kompanijama koji imaju više pratilaca na društvenim medijima, koji kreiraju sadržaj, i koji žele da imaju osnovni ili dodatni prihod od podrške svoje onlajn zajednice.

Za početak, ukratko:

  • Razmotrite mogućnost pretvaranja vaše online zajednice u izvor prihoda putem community biznis modela.
  • Razmislite o različitim načinima finansiranja, objedinjujući jednokratna i kontinualna sredstva, korišćenjem mogućnosti monetizacije sadržaja i aktivnosti.
  • Osmislite načine kako ćete to uraditi, a da najbolje odgovaraju vašim ciljevima poslovanja, vašoj ciljnoj publici, i pružaju im vrednost koju su spremni da plate.

Uvod

Imate li preko 2.000 pratilaca na društvenim mrežama? Da li postoji grupa koja vas podržava u onome što delite online? Ako je odgovor da, razmislite o pretvaranju vaše online zajednice u izvor (dodatnih) prihoda putem community biznis modela.

I što je najbolje, to može biti lakše nego što mislite, naročito ako imate firmu preko koje to možete da radite.

Napomena: Na kraju članka se nalazi objašnjenje naslova ovog blog posta.

Zašto ovaj blog post?

Više od tri godine aktivno pratim aktivnosti različitih pojedinaca i kompanija preko društvenih medija (naročito Jutjuba). Na taj način, posredno sam došao do dubokih saznanja o aktuelnom razvoju tzv. poslovnog modela onlajn zajednica (community business model). Ovu oblast inače pratim više od 15 godina zbog blogova (pogledajte moja predavanja na Jutjubu o temi zarade od blogova).

Došao sam do saznanja da preko 99% svih osoba i kompanija, koje su ovom poslovnom modelu, kao i u modelu kreiranja sadržaja (digital publishing) mogu značajno da ga poboljšaju, i time povećaju prihode (to važi i za manje i za veoma poznate pojedince i kompanije u ovom segmentu).

Poslednjih godina sam više puta radio edukaciju i konsultacije o načinima zarade preko različitih vrsta društvenih medija (podcasti, Jutjub, kompanijski blogovi). Kao rezultat toga, ovaj članak je kratak praktični vodič o mogućnostima kreiranja biznisa na osnovu podrške vaše onlajn zajednice.

Šta je community business model?

Community business model podrazumeva korišćenje podrške vaše online zajednice kao osnove za vaše poslovanje i prihodovanje.

Ali, da li je to moguće u Srbiji i regionu? Evo jednog primera: zamislite da imate 500 fanova koji su spremni da mesečno plate samo 5 € za pristup vašem ekskluzivnom sadržaju. To bi vam donelo 2.500 € mesečno.

Osnovni vidovi vašeg finansiranja

Razmislite o različitim opcijama finansiranja, uključujući jednokratne i kontinualne načine prihodovanja, kao i mogućnosti monetizacije sadržaja i aktivnosti.:

  • Možete koristiti jednokratno finansiranje putem servisa kao što je PayPal,
  • ili se odlučiti za kontinualno finansiranje putem platformi poput Patreon-a.

Na primeru popularnih lokalnih jutjubera Angelast, Biznis priče i HugeStaff možete videti različite modele kako ovi jutjuberi zarađuju od svoje popularnosti.

Kako da pristupite monetizaciji (pokretanje ili unapređenje modela sticanja prihoda):

Kada razmišljate o tome kako ćete ostvaritvati prihode, važno je da odlučite o sledećem:

  • Da li želite da naplaćujete samo sadržaj koji već kreirate,
  • ili da angažujete dodatne resurse u cilju kreiranja posebnih (dodatnih) aktivnosti, sadržaja ili servisa.

Prvi pristup može biti manje isplativ, dok drugi otvara veće mogućnosti za profitabilno poslovanje.

Top 3+1 poslovna modela u segmentu podrške vaše onlajn zajednice

Postoji više od deset različitih modela kako možete organizovati posao oko podrške vaše onlajn zajednice, a ovom prilikom su izdvojeni 3+1 najčešćih modela:

  1. Pretplata na ekskluzivne sadržaje: Ova opcija omogućava vašim fanovima pristup posebnim sadržajima ili aktivnostima u zamenu za mesečnu pretplatu. Različite onlajn platforme (kao što je Patreon) omogućuju da napravite različite nivoe pretplate
  2. Kreiranje posebnih usluga: Organizovanje (online) događaja, vebinara, newsletter-a ili pružanje konsultacija mogu biti odlični načini da vaša zajednica podrži vaše poslovanje.
  3. E-prodavnica (Merch E-Shop): Prodaja proizvoda povezanih sa vašim brendom može biti još jedan izvor prihoda. Postoji veliki broj platformi koje su specijalizovane za ovaj tip e-prodavnica (kao što je Merch38), i potrebno je da ih istražite.

+1 Direktna sponzorstva (primarno) i deljenje prihoda od oglašavanja (sekundarno), takođe su opcije koje treba da razmotrite.

U slučaju kada kompanije, kojima onlajn zajednica nije osnovni model, žele da povećaju broj modela zarade od svoje onlajn zajednice, ovaj model takođe može da se primeni, ali se plan kreira na drugačiji način – prilagođen je osnovnom poslovnom modelu kompanije.

Kako da što pre napravite prvi korak u pravcu zarade od podrške vaše onlajn zajednice?

Kada se odlučite da krenete sa zarađivanjem od podrške vaše online zajednice, prvi korak je da pažljivo osmislite svoj plan.

Razmislite o tome šta je važno vašim fanovima i kako možete pružiti vrednost koju su spremni da plate.

Jednostavni vodič u tri koraka za početak implementacije community business modela

U nastavku je predstavljen predlog kratkog plana kreiranja najboljih načina za unapređenje prihoda korišćenjem podrške vaše onlajn zajednice:

Korak 1: Identifikujte svoju ciljnu publiku i njihove potrebe

  • Definišite ko su članovi vaše online zajednice i šta ih motiviše.
  • Istražite njihove potrebe, interesovanja i probleme koje možete rešiti.
  • Koristite alate poput anketa, istraživanja tržišta i analize podataka da biste bolje razumeli svoju publiku.

Korak 2: Razvijte vredan sadržaj i ponude za vašu zajednicu

  • Kreirajte kvalitetan i relevantan sadržaj koji će privući i angažovati vašu publiku.
  • Razmotrite kreiranje ekskluzivnog sadržaja ili aktivnosti koje će biti dostupne samo članovima zajednice.
  • Ponudite posebne usluge ili proizvode koji će zadovoljiti potrebe vaše publike i pružiti im dodatnu vrednost.

Korak 3: Implementirajte monetizaciju i angažujte svoju zajednicu

  • Razmislite o različitim modelima monetizacije, poput pretplata, prodaje proizvoda, pružanja usluga ili direktnih sponzorstava.
  • Komunicirajte jasno i transparentno sa svojom zajednicom o novim mogućnostima i beneficijama koje dobijaju kao podrška vašem poslovanju.
  • Aktivno angažujte svoju zajednicu, pitajte ih za povratne informacije i prilagodite svoje ponude prema njihovim potrebama i povratnim informacijama.

Implementacija community biznis modela zahteva posvećenost, ali može biti veoma isplativa i doneti dugoročni uspeh vašem poslovanju. Sledite ove korake, budite kreativni i stalno se prilagođavajte potrebama vaše zajednice kako biste postigli najbolje rezultate.

Zaključak

Kreiranje posla na osnovu podrške vaše onlajn zajednice može biti izazovno, ali i veoma isplativo ako se dobro osmisli. Sledite korake koji su predloženi i budite spremni da se prilagođavate promenama kako biste postigli najbolje rezultate.

Izvori

Ukratko o serijalu “Megatrend: 50 nijansi decentralizacije veba”

Ovaj članak predstavlja pilot projekat, u sklopu šire priče o velikim promenama koje se dešavaju poslednjih nekoliko godina na vebu, na nivou poslovnih modela, razvoja platformi, razvoja tehnologija (kao što je AI) i različih mikro-zajednica (Niche Web). Ove promene su praktično omogućile različite vrste decentralizacije veba, pored poznatog Web 3.0.

Oblast poslovnog modela koji je zasnovan na podršci onlajn zajednice sam odabrao kao prvi u ovom serijalu, jer to jeste najzanimljiviji segment cele ove priče, gde ovaj model predstavlja jedan od glavnih objedinjujućih faktora pomenutih “50 nijansi decentralizacije veba”.

U zavisnosti od vašeg interesovanja i mojih ostalih obaveza, pre ili kasnije ću objaviti segmente ove velike i široke priče o razvoju veba u narednim godinama.

 

Napomene o licencama sadržaja:

  • This is AI-Assisted Content: Tekst – ChatGPT/Dragan Varagić – 50% priprema, 1% Generative AI, 49% obrada teksta (26 iteracija, na osnovu relevantnih sugestija čitalaca);
    Ilustracija – Copilot/Dall-E/Dragan Varagić – 50% priprema, 50% Generative AI;
    Creative Commons licenca.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/02/2024, RSS

Komentari su zatvoreni.