fbpx

Šta su kanali marketinga? Kanali komunikacije i tehnike promocije

Kompanija distribuira svoje poruke preko kanala komunikacije, gde dolazi do svoje publike, koju pretvara u kupce putem tehnika promocije.

Marketing kanali (taktike marketinga) = Kanali komunikacije (Mesto komunikacije) + Tehnike ili taktike promocije (Način komunikacije)

Aktivnosti oko kanala komunikacije i tehnika promocije zajedno predstavljaju često korišćeni termin – marketinški kanali.

Kanali marketinga: Strategije i taktike koje objedinjuju karakteristike mesta komunikacije sa aktivnostima digitalne komunikacije koje se obavljaju na tom mestu.

Primer: Fejsbuk i primena različitih načina komunikacije, kao što je objavljivanje statusa preko poslovnog naloga, uključujući i njegovo reklamiranje preko Meta Ads.

Kanali komunikacije: Strategije i taktike koje se odnose na načine korišćenja određenog mesta komunikacije gde se obavljaju digitalne aktivnosti.

Primer: Facebook je kanal (mesto) komunikacije.

Tehnike promocije: Strategije i taktike koje se odnose na načine upotrebe određenih aktivnosti digitalnog marketinga, karakteristične za posmatrano mesto komunikacije.

Primer: Korišćenje poslovnog Facebook naloga i Meta Ads reklamiranja su tehnike promocije koje se koriste na Fejsbuku.

Napomena: Strategija kanala marketinga, mesta ili načina komunikacije, predstavlja odabir najboljeg načina da se ostvare projektovani ciljevi digitalne komunikacije. Taktike su u ovom slučaju konkretni načini kako ćemo ostvariti zadate ciljeve. U zavisnosti od potrebe ili od složenosti, ove strategije i taktike možemo definisati na nivou svih odabranih marketinških kanala, kao i na nivou pojedinačnih mesta ili načina komunikacije.

Zašto je važno znati ovu podelu?

Trebalo da zvući logično da nije isto posmatrati mesto gde se obavlja neka marketinška aktivnosti i način kako se obavlja aktivnost.

Primeri: Nije isto e-mail marketing i kreiranje newsletter-a; nisu isto pretraživači i SEO; nije isto YouTube i podcast.

Problemi nastaju u momentu kada imate mesta aktivnosti koja se istovremeno mogu posmatrati i kao način obavljanja aktivnosti (npr. nije sasvim jasno da li je story fomat mesto – Facebook Story, ili taktika). Znači, ova podela nije sasvim crno-bela, ali pomaže.

Na vebu možete sporadično pronaći (na engleskom jeziku) neku vrstu podele na mesta i taktike/tehnike marketinga, jer je jednostavnije reći za to – marketing kanali ili marketinške tehnike.

Podela marketinških kanala ili taktika marketinga na kanale komunikacije (mesto komunikacije) i tehnike promocije (način komunikacije), olakšava razumevanje i razloge upotrebe različitih marketinških aktivnosti, u okruženju velikog broja dostupnih digitalnih kanala (multi-channel).

Detaljnije:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 04/02/2024, RSS

Komentari su zatvoreni.