fbpx

Budućnost novinarstva – Konferencija 4M, Montpellier, 21. i 22. jun

Početkom aprila ove godine u Beogradu je održana 4M konferencija na temu novinarstva i novih medija. Tom prilikom sam bio jedan od učesnika ove konferencije koju organizuje Canal France International (CFI), kao jedan od 4M događaja na temu novinarstva koje ova organizacija organizuje po svetu.

Ubrzo nakon ovog događaja dobio sam poziv da 21. i 22. juna učestvujem na 4M konferenciji u Monpeljeu (Montpellier), Francuska, gde su glavna tema izbori u različitim državama koji su se pratili i preko Interneta. Kada se pogleda program ove konferencije, može se uočiti da on pokriva veliki broj aktuelnih tema sadašnjosti i budućnosti novinarstva u svetu, ali i kod nas.

Na ovoj konferenciji ću predstaviti Njuz.net, odnosno njihovu englesku varijantu sajta TheGlobalEdition.com, i Telegraf.rs. Fenomen Njuz.net ću predstaviti sa aspekta priče o modelima plaćanja novinara koji se razvijaju u sklopu ovog servisa, a koji su zasnovani na većem broju parametara koji prikazuju povećanje posećenosti u odnosu na čitanost nekog članka. Telegraf.rs je najbrže rastući online medij u Srbiji, koji je uspeo da za pet meseci uđe u top deset online news medija u Srbiji (uskoro će se pojaviti na listi Audience.rs koju priređuje Gemius). U narednih godinu dana i u sklopu ovog online medija se predviđa sistem podsticaja novinara u odnosu na efekte koje postižu svojim vestima.

Sadašnjost i/ili budućnost novinarstva – fokus na online sadržajima

U više navrata sam napominjao da je novinarstvo profesija budućnosti (odnosno i sadašnjosti), ali za sada percepcija uspeha ove profesije zavisi od vlasnika medija i urednika koji u veoma malom broju (naročito u ovim krajevima) imaju realnu percepciju svih mogućnosti koje se nude na savremenom Internetu. U Srbiji je dovoljno videti koliko vlasnika medija i glavnih urednika koristi Tviter, pa da bude jasno kakva je percepcija mogućnosti društvenih mreža od strane glavnih i odgovornih za stanje (online) medija u Srbiji.

U poslednjih nekoliko godina je i u ovim krajevima sve veća potražnja za osobama koje znaju da kreiraju sadržaje sa tzv. “viralnom” komponentom, odnosno sadržaje koji se često i lako dele putem društvenih medija, što ima za posledicu značajno povećanje posećenosti Web sajta sa ovakvim tipom sadržaja, ali i vidljivosti na pretraživačima. Sa druge strane, još više su tražene osobe koje imaju znanja iz oblasti kreiranja sadržaja koji direktno utiču na povećanje prodaje proizvoda i usluga koje se nude na pojedinačnim Web sajtovima.

Kada se karakteristike povećane vidljivosti sadržaja i njegove mogućnosti uticanja na povećanje prodaje povežu sa zahtevima aktuelnog novinarstva, dobija se i formula budućeg uspeha online medija – fokusiranje na konkretne efekte koji se mogu ostvariti kvalitetnim osmišljavanjem i kreiranjem online sadržaja, koji u osnovi imaju znanja iz novinarske profesije.

Znači – kada budete čuli od novinara da pričaju o sadržajima, a ne novinarskim tekstovima, znaćete da se nešto ozbiljno dobro počelo menjati u novinarskoj struci. Do tada, znanja novinara če najefikasnije koristiti oni koji shvataju najvažnije potrebe kreiranja online sadržaja – njegova “deljivost” (sharable content) i njegova “prodajnost” (sellable content).

O ovim temama ću takođe pričati na ovoj 4M konferenciji… Pratite me preko Tvitera, gde ću slati svoje impresije o onome što čujem u Monpeljeu, koliko budem bio u mogućnosti…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Budućnost novinarstva - Konferencija 4M, Montpellier, 21. i 22. jun, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/06/2012, RSS

1 odgovor na Budućnost novinarstva – Konferencija 4M, Montpellier, 21. i 22. jun

  1. Suvišno je davati komentar posle današnjeg predavanja i Vašeg objašnjenja zašto novinarstvo godinama tumara u magli i ne zna da rspozna dobr sadržaj od samo napisanog teksta kao i sinergiju usvojenih znanja koje podrazumeva plasman na internetu ( ili bar neki timski rad )…viralni marketing je jako privlačna tema i dalje mislim da je najlakše iskoristiti impuls na koji masa reaguje…takve viralne i prenosive poruke začas “zabljesnu” i zatvore oči , ali odrade svoje (vraćamo se na Vaš, već, napisan tekst)…moraću da se odviknem od izigravanja “voajera na twitter-u” 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.