fbpx

Studentska praksa u avgustu – CokeSummership.rs

Poznat je jedan od najvećih problema visokog školstva da studenti ne dobijaju dovoljno prakse iz oblasti studiranja. Veliki broj predmeta na svim vrstama studija u sebi nema dovoljno materije koja je u vezi sa praktičnom primenom, a naročito je problem što programi različitih predmeta nemaju obično nikakve veze sa realnim znanjima i još manje veštinama potrebnim za obavljanje konkretnih oblasti iz posla koji za osnovu ima posmatrani teoretski predmet na studijama. Zato, praktičan rad na konkretnim problemima u vezi sa poslom iz oblasti studiranja predstavlja izuzetno važan segment obrazovanja.

Studentska praksa širom Srbije

Obzirom da je rad u praksi osnovni pokazatelj vrednosti pojedinca na radnom mestu, kompanija Coca-Cola Hellenic je prepoznala potrebu da mladima koji studiraju omogući realno iskustvo na realnim (ne izmišljenim) poslovima u praksi u internacionalnoj kompaniji. Cilj programa CokeSummership.rs jeste da se studentima koji dobiju mogućnost da obavljaju praksu u ovoj kompaniji tokom meseca avgusta ove godine poveća radni kapacitet za veoma konkretne i specijalizovane poslove u većem broju poslovnih oblasti, u nekoj od kompanija nakon završetka studija.

U ponudi je više od 20 poslovnih pozicija (kraj stranice konkursa) u svim delovima Srbije iz različitih oblasti koje obuhvataju proizvodnju, prodaju i administrativne poslove. Može se videti da se radi o veoma specifičnim pozicijama gde je cilj da studenti dobiju veoma konkretna iskustva na konkretnim poslovima. Studenti mogu da odaberu dve pozicije za koje su zainteresovani.

Poces selekcije studenata i struktura prakse

Studenti koji se jave na konkurs prolaze isti proces selekcije kao što je to u postupku odabira osoba za zaposlenje u ovoj kompaniji. Veoma je važno da se studenti nauče na koji način je potrebno pravilno i iskreno odgovarati na postavljena pitanja u formularima koji služe kao osnova za odabir studenata, jer će im to kasnije dosta značiti kada budu konkurisali za poslove nakon studiranja.

Praksa je koncipirana po principu mentorskog rada gde je za svaku ponuđenu poziciju odabran najbolji radnik iz kompanije za taj posao, koji je praktično mentor studentu na toj poslovnoj poziciji.

Radi se pet dana u nedelji u periodu od četiri nedelje tokom meseca avgusta, gde se četiri dana radi puno radno vreme na dobijenoj poslovnoj poziciji uz podršku i pomoć mentora, a peti dan je određen za treninge koji su identični treninzima za zaposlene u kompaniji na tim poslovnim pozicijama.

Napomenuo bih da je ovaj tip prakse koji nudi kompanija Coca Cola Hellenic praktično veoma dobar primer novog razmišljanja o sistemu edukacije u EU koji se naziva “Work-Based Education.

Studentima je tokom boravka na praksi plaćen prevoz i topli obrok.

 

Konkurs za Coke Summership je otvoren do 21.07.

Savet: Koristite prednosti društvene mreže LinkedIn za lakše plasiranje ponuda za zapošljavanje

U razgovoru sa predstavnicima kompanije Coca-Cola Hellenic u cilju pripreme za ovaj tekst, dobio sam informaciju da kao jedan od problema pri apliciranju za poslove koji je uočen od strane službe za ljudske resurse u ovoj kompaniji jesu neažurirani LinkedIn nalozi kandidata za poslovne pozicije. Nepotpuni i neažurirani podaci na ovoj društvenoj mreži o potencijalnom zaposlenom onemogućuju skoro potpuno automatsko popunjavanje (inače relativno komplikovanog) formulara za potencijalni posao. Aplikanti imaju mogućnost da se njihovi podaci automatski povuku sa Linkedina, ali u praksi skoro niko ne koristi ovu opciju jer veoma je malo osoba koje imaju kvalitetno popunjen svoj LinkedIn profil. Kvalitetno popunjen LinkedIn profil dramatično povećava šansu za pronalaženje vašeg profila od strane kompanija koje pretražuju konkretne pozicije za zapošljavanje preko ove društvene mreže.

Toplo preporučujem nedavni članak Nebojše Radovića (na engleskom) o važnosti kvalitetnog popunjavanja LinkedIn profila.

 

Napomena: Ovaj tekst je napisan uz podršku kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (15 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +8 (from 8 votes)
Studentska praksa u avgustu - CokeSummership.rs, 8.3 out of 10 based on 15 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 10/07/2013, RSS

Komentari su zatvoreni.