fbpx

Evolucija reklamiranja: Šta je Native Advertising?

Poznato je da oglašavanje putem banera već godinama ima problem što iznad 50 odsto prikaza ovakvih reklama praktično niko ne vidi. Tzv. “baner slepilo” je posledica činjenice da ovaj tip oglašavanja kao i svi ostali klasični vidovi reklamiranja zasnovani su na prekidanju korisnika u nekoj aktivnosti (Interruption-based Marketing) – prekidanje TV ili radio pograma reklamama; prekidanje pogleda na putu bilbordima; prekidanje čitanja tekstova reklamama u novinama, časopisima, Web sajtovima…

U poslednjih godinu dana, naročito od avgusta ove godine, sve se češće pominje termin Native Advertising koji bi trebalo da posluži kao rešenje problema da reklama (bez obzira na njenu vrstu i format) bude u skladu sa sadržajem koji korisnik medija konzumira, a ne da prekida korisnika sa sadržajem koji apsolutno nije u vezi sa aktivnošću korisnika.

Pročitajte ostale tekstove na temu native advertajzinga.

Da li je Native Advertising nešto novo ili se samo radi o kratkotrajnom “bazu” (buzz)?

U zavisnosti od ugla posmatranja onoga šta bi sve moglo biti to nešto što se danas naziva Native advertajzingom, ova pojava može da se definiše na više različitih načina:

  • Iz ugla vlasnika medija (sadržaja) ovaj tip oglašavanja postoji odavno pod imenom Advertorijal – Forma kombinacije sponzorisanog teksta i reklame, gde je prikaz ovakvog sadržaja veoma sličan prikazu ostalih sadržaja u mediju.
  • Iz ugla poznavalaca kontekstualnog oglašavanja Native Advertising predstavlja samo drugo ime za oglašavanje koje nije van konteksta aktivnosti korisnika, odnosno radi se o varijanti kontekstualnog oglašavanja.
  • Iz ugla osoba koji su u poslu odnosa sa medijima, ovaj tip oglašavanja predstavlja samo jednu varijantu plaćenog PR teksta – PR sadržaj (sponzorisani tekst).
  • Iz ugla osoba koje su u poslu prodaje oglasnih prostora, Native Advertising daje mogućnost plasiranja većeg broja formata na drugačiji način nego što je to sada slučaj – znači, proširenje ponude.
  • Iz ugla oglašivača, njima je potrebno rešenje problema plaćenih prikaza reklama koje korisnici medija nisu videli, pa se reklamiranje plaća dramatično skuplje u odnosu na realne efekte koje je postigla klasična reklama (baner).

Koncept oglašavanja koji se predstavlja pod imenom Native Advertising predstavlja mogućnost veoma dobrog odgovora na potrebu efikasnijeg oglašavanja na svakom pojedinačnom mediju (svaki medij samostalno bira načine efikasnijeg oglašavanja), u kontekstu potrebe svakog pojedinačnog oglašivača. U narednom periodu se može očekivati veliki broj kreativnih rešenja oglašavanja koje nije u suprotnosti sa interesima samih korisnika medija, što se već sada može videti time da je procena budžeta koji će se 2013. koristiti za Native advertising oko 3 milijarde EUR!

2013. godina će biti godina Native advertajzinga!

Kao i u slučaju prethodno pomenute studije o budžetima za Native Advertising, infografik koji je kreirala kompanije Solve Media (prva slika u ovom tekstu) na temu Native advertisinga takođe slikovito govori o tome da je logično da će sve veći broj oglašivača tražiti upravo veće efekte klasičnog oglašavanja (putem banera i ostalih oglasnih formata), što bi ovaj tip oglašavanja u svom pravom obliku upravo bi trebalo i da pruži. Solve Media je interesantan primer kompanije koja nudi Native Advertising rešenja, kao što je npr. korišćenje Captcha ispisivanja u kontekstu brendiranja samog ispisa da bi se odobrilo slanje nekog formulara na sajtu.

Što se bude više promovisalo efikasno oglašavanje kod klasičnih oglašivača, ovaj tip advertajzinga svakako ima veoma lepu perspektivu.

Pročitajte ostale tekstove na temu native advertajzinga.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 7 votes)
Evolucija reklamiranja: Šta je Native Advertising?, 7.3 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/12/2012, RSS

2 odgovora na Evolucija reklamiranja: Šta je Native Advertising?

  1. Marko says:

    plaćeni pr tekstovi su odavno prisutni i ako su vešto napisani mogi imati dobar efekat
    videćemo kakvi će biti trendovi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 4 votes)
  2. Корисник мора добити и прикладан садржај који ће садржати одређену вредност не класичан плаћени текст. Дајте му нешто бесплатно да би сте привукли.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.