fbpx

Content Marketing – Karika koja nedostaje

Content Marketing (marketing sadržaja – koristi se i fraza Inbound Marketing) je termin koji objedinjuje marketinške strategije i taktike (aktivnosti) u vezi sa objavljivanjem i distribucijom (deljenjem) sadržaja, sa ciljem angažovanja postojećih i potencijalnih klijenata. Cilj Content Marketinga je obezbeđivanje kvalitetne, relevantne i vredne informacije koja ima za cilj da dovede do profitabilne akcije korisnika.

Klasične strategije i taktike promocije (outbound marketing) se fokusiraju na pronalaženju potencijalnih kupaca. Inbound Marketing (Content Marketing) ima za cilj privlačenje kupaca.

Veoma skupe tehnike klasičnog oglašavanja, koje se zasnivaju na prekidanju toka konzumacije sadržaja od strane korisnika (interruption marketing), sve očiglednije imaju sve manje efekata (na engleskom jeziku se koristi izraz – spray and pray). Pitanje: Kada ste poslednji put pogledali ceo reklamni blok na nekoj televiziji, bez obzira što znate da besplatni program dobijate zato što mediji naplaćuju njegovo prekidanje od strane sponzora?

U razvijenim zemljama preko 90 odsto budućih kupovina počinje sa istraživanjem na Internetu (prema Statističkom zavodu Srbije, preko 60 odsto korisnika Interneta u Srbiji pretražuje podatke o proizvodima i uslugama preko Interneta). Content marketing ima za cilj da privuče potencijalne korisnike koji traže informacije o ciljanim proizvodima i uslugama putem pružanja relevantnih sadržaja koje korisnici traže (istražuju).

U poslednje 2-3 godine u svetu, a u poslednjih godinu dana i u Srbiji razvile su se različite tehnike jednostavnog i jeftinog (isplativog) objavljivanja i distribucije kvalitetnog sadržaja putem kreiranja sopstvenih online medija (custom media, brand media, corporate media, corporate journalism…).

Za razliku od stresne situacije da li će određeno saopštenje biti objavljeno na nekom (online) mediju, kreiranje kompanijskog bloga ili kompanijskog online magazina ima za trošak softver (postoji veliki broj besplatnih softverskih rešenja za blogove i online magazine) i osobe koje će kreirati potrebne sadržaje – eto novog posla za novinare i PR agencije! Ovaj trošak na mesečnom nivou zna da bude i pet puta manji od sekunde na gledanoj televiziji!

Koncept marketinga sadržaja

Pad cena online softvera, porast značaja online pretraživanja, pojava društvenih medija i jednostavna mogućnost kvalitetnog praćenja statistika posećenosti (Web analitika), doveli su do toga da nije više komplikovano doći do cene dovođenja klijenta i odakle je on/ona  došao/la (na koji način).

Cene oglašavanja plaćanjem po kliku (CPC – oglašavanje putem pretraživača i kontekstualno oglašavanje – sistemi zasnovani na aukcijskom modelu plaćanja za ključne reči) sve više rastu (rastu cene za ključne reči koje dovode posetioce i kupce na sajtove), i  sa druge strane podaci u svetu pokazuju da značaj optimizacije za pretraživače (SEO) ima sve veći značaj. Pojava uticajnih društvenih medija je dovela dotle da su kvalitetni sadržaji značajno vidljiviji na pretraživačima uz pomoć društvenih medija (društveni mediji mnogo lakše dostižu kvalitetan rejting za različite upite, u odnosu na ostale medije). Sa druge strane, sajtovi online medija su generalno vidljiviji na pretraživačima od komercijalnih Web sajtova (sajtovi koji prodaju proizvode i usluge).

Još od početka buma Interneta u SAD 1995. g. zna se da je kreiranje kvalitetnih sadržaja  osnova uspešnog online nastupa. Razlika između kraja devedesetih i ovih dana je u tome što su cene online softvera značajno pale, a sistem njihove efikasne besplatne distribucije se značajno poboljšao.

Content marketing praktično predstavlja sintezu savremenih aktivnosti koje je potrebno da organizacija radi (da se angažuje i učestvuje u konverzaciji sa ostvarenim i potencijalnim klijentima) da bi imala zadovoljavajuće efekte poslovanja.

Različita razmišljanja i primeri content marketinga

Jedan broj stručnjaka se zbog značaja teme kreiranja kvalitetnog sadržaja i dalje zadržava svoj fokus na toj temi, podrazumevajući njegovu distribuciju u slučaju pozitivnog ishoda kreiranja takvog sadržaja (moja praksa je pokazala da se ništa ne podrazumeva).

Seth Godin izjavljuje da je “Content Marketing jedini tip marketinga koji će opstati!”

Joe Pullizi kaže da je “Content Marketing spas za PR struku!”

Geoff Ramsey (eMarketer) je početkom 2008. g. predvideo značaj pojave Content Marketinga.

Sve do sada izrečeno potvrđuje predviđanja da će se granica između PR i marketinških aktivnosti sve više smanjivati (da će se “zamagljivati”).

Veliki broj autora pominje primer Gary Vaynerchuk-a koji je na osnovu veoma kvalitetnog sadržaja i upotrebe društvenih medija došao od nule do godišnjeg prihoda od 50 mil $US.

Drugi interesantan primer iz prošle godine je kupovina servisa koji se bavi prikazom različitih proizvoda i usluga – DailyCandy.com za 125 mil. $US. Ovaj prvenstveno e-mail, ali i Web magazin, sa korisničkom bazom od 2.5 miliona pretplatnika (!) je 2003. g. prvi put prodat za 3. mil. $US (tada je bilo 200.000 korisnika). Bilo je više firmi koje su se takmičile u kupovini ovog magazina, a razlog za to je jednostavan – veliki uticaj na. kupovinu različitih proizvoa i usluga. Ovaj sajt je pokrenut od strane pojedinca kao što ste vi ili ja…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Content Marketing - Karika koja nedostaje, 9.9 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/01/2009, RSS

21 odgovora na Content Marketing – Karika koja nedostaje

 1. Aleksandar says:

  Mogao bi autor ovog bloga već jedanput da nauči razliku između advertajzinga(oglašavanja) i marketinga(prodaje).
  Veoma je čitan i nije u redu da nam iznosi neka svoja dobro upakovana nagađanja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
 2. Draganva says:

  https://www.draganvaragic.com/index.php/596/marketing-advertising/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Miloš says:

  Dragan nam ponovo donosi sveže edukativne informacije. Sve mi se više dopada ova struka.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Miloje, obrati paznju:

  “Joe Pullizi kaže da je “Content Marketing spas za PR struku!”

  😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Primetio sam da na srpskom Internetu se sve vise koriste ppc oglasavanja, cak i PR kampanje ali da landing stranice jednostavno nisu adekvatne. Primer kampanja HP za servere…Umesto da sletite na stranicu na kojoj mozete da kupite ili makar da narucite server dodjete negde….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 6. @Aleksandar: ako ces vec biti perfekcionista, onda ti ne valja ni recenica “advertajzinga(oglašavanja) i marketinga(prodaje)” jer marketing nije isto sto i prodaja, prodaja je naime samo jedan manji segment u marketingu 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. @Dejan Nikolic
  Pa kad Joe kaze … nego u secanje mi se vraca neki nas razgovor 💡 na ovu temu vodjen proslog proleca 😎 :

  > Za razliku od stresne situacije da li će određeno saopštenje biti > objavljeno na nekom (online) mediju, kreiranje kompanijskog
  > bloga ili kompanijskog online magazina
  Mozda je offtopic ali ova tvrdnja me jako podseca na situaciju od pre par godina kada smo imali 13 dnevnih novina i kada je jedna estradna zvezda kao poklon dobila vec razradjen offline magazin koji je u sledecim mesecima koristila za besomucno prepucavanje sa drugom estradnom zvezdom. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  Nisam pesimista samo se ovim stvarima bavim na dnevnom nivou … jos ce vode Dunavom proteci… 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Draganva says:

  Nadam se da ćemo uskoro videti prve ozbiljnije domaće primere kompanijskih medija.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Goran Dukić says:

  Poštovani profesore Varagiću,

  potkrala vam se ozbiljna greška – Content Marketing nije isto što i Inbound Marketing. Ako želite, mogu vam objasniti razliku, ali iskreno rečeno nisam od vas očekivao ovakve propuste.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 10. veroljub says:

  Odlican post! Svidja mi se kad ljudi na domacoj sceni pisu o buducnosti i nekim dugorocnim planovima razvoja interneta.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. Draganva says:

  @Goran Dukić: Da li sam napravio grešku u definisanju termina ili nisam, može se videti/proveriti i na osnovu linkova datih u tekstu.

  Slobodno objavite ovde vaše objašnjenje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Aleksandar says:

  @Draganva – hvala za ovaj tekst, ali ja bih se vratio na izvorno znacenje reci marketing…

  @Toni Aničić – mislio sam na trziste ili trgovinu, lapsus…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Goran Dukić says:

  Inbound marketing obuhvata:
  1. Content Marketing
  2. Social Media Marketing
  3. SEO Marketing

  To je, uostalom, jasno prikazano na jednom od dijagrama, ali se kroz tekst provlači pogrešna teza da su inbound i content marketing jedno te isto.

  Dakle, content marketing je samo deo inbound marketinga.
  Pretpostavljam da ste se poveli pogrešnom upotrebom termina koja je primetna i kod nekih stranih autora…

  Svako dobro.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. Draganva says:

  Definicija koju ste napisali deluje sasvim logično dok se ne pogleda kontekst razvoja komercijalne upotrebe Interneta. Fraza “Content Marketing” se pojavila nedavno, dok se priča koja se odnosi na kreiranje kvalitetnih sadržaja pojavila kada je došlo do prvi definicija načina za uspostavljanje i održavanja kvalitetnog nastupa organizacije na Internetu. Jedna od prvih “poslovica” koje sam zapamtio kada sam počeo da se bavim ovom tematikom krajem devedesetih godina bila je: “Content is the king” (content marketing bi po ovakvom posmatranju bio sistem kreiranja sadržaja koji imaju promotivnu komponentu – publicitet).

  Činjenica je da veliki broj autora u tekstovima na temu content marketinga upravo opisuje načine kreiranja kvalitetnih sadržaja (kvalitetna, relevantna, vredna/prenosiva informacija – ne vidim ništa novo u tome, već u načinima distribucije), ali ja se u potpunosti slažem sa definicijom koja se može naći na Wikipediji da content marketing opisuje strategije i taktike u vezi sa kreiranjem/objavljivanjem i distribucijom sadržaja.

  Ono što je veoma bitno u vezi sa frazom “content marketing” je da ona na veoma jednostavan i razumljiv način opisuje i laicima korišćenja poslovne primene Interneta događanja u poslednjih godinu ili dve (kada se ova fraza i pojavila) – Kreirajte kvalitetne sadržaje koji će na jednostavan (i efikasan) način biti distribuirani putem različitih sistema (uglavnom) društvenih medija. Pojavom društvenih medija kreiranje sadržaja se “organski” povezuje sa njihovom distribucijom (naročito od kada je veći broj ovih medija postao efikasan u tome), i u tome je smisao fraze “content marketing”. “Inbound marketing” zvuči komplikovanije…

  Može se reći i ovako: Inbound marketing u fokusu ima načine privlačenja kupaca (do kojih se dolazi kreiranjem i distribucijom sadržaja), a Content Marketing u fokusu ima kreiranje i distribuciju sadržaja (čiji je cilj privlačenje kupaca).

  U svakom slučaju, videćemo šta donose naredne godine sa aspekta konceptualizacije kreiranja i distribucije sadržaja…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 15. Roćko says:

  Ako uspjeh jednog preduzetnika u tržišnim uslovima koji vladaju u SAD-u, nikako ne može značiti propast klasičnog marketinga.
  Crta koja se _mora_ podvući između marketinga i oglašavanja, pa čak i PR-a (ne raspravljam šta-koga-sadrži) – gdje svi ovi pravci odavno poznaju modele koji se tek počinju primjenjivati i na web 2.x servisima.

  Tako, ako se i dio fokusa kupca seli na socijalne mreže, koji u njima prepoznaju trendsetere (uticajne grupe/oppinion leaders/Lazzarsfeld-Katz) šta je to novo u otkriću da pomoću sadržaja stvaraju kredibilitet i time postaju neko ko ima veću moć u grupi (društvenoj – web/telefon/kafana) ?

  Ne želim zvučati negativno, ali sva ta “new age” otkrića, jesu samo pokušaji da se na neki način iskoristi uticaj novih medija/kanala komuniciranja, ali da potiskuju klasični marketing (4P) + PR ili nešto treće je fantazija 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 16. @Aleksandar: ON JANUARY 25TH, 2009 AT 11:33 AM
  Mogao bi autor ovog bloga već jedanput da nauči razliku između advertajzinga(oglašavanja) i marketinga(prodaje).

  —-
  Advertajzing jeste oglašavanje, ali marketing nije prodaja. Sales je prodaja a marketing je nešto sasvim drugo – poslovni proces planiranja stvaranja ideja, usluga, proizvoda, definisanja cena, nacina promocije, distribucije, kako bi se ostvarili i ciljevi firme/organizacije i korisnika.

  Marketing je veština stvaranja istinske vrednosti za kupca. Uspe[an marketing za prodaju ima uvećanje zadovoljstva kupca/korisnika.

  U prodaji je druga stvar / prodaja zna biti uspešna čak i kad kupac nije zadovoljan kupljenim proizvodom, jer se efikasnost prodaje meri ostvarenim prihodom. Naravno, takva prodaja je loša i kratkog daha.

  I finalno, advertajzing je jedna od operativnih marketing aktivnosti, šlag na torti…

  I ispravio bih Tonija Aničića, prodaja ipak nije “manji segment marketinga”. Prodaja je nezavisna aktivnost, svrha marketinga je da pripremi trziste i u tom smislu marketing je pretežno strateška aktivnost, dok je prodaja operativna aktivnost kojom se naplaćuju rezultati dobre marketinške pripreme i dobro sprovedenog oglašavanja. :)))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
 17. Sjajan članak i dobre ilustracije 🙂

  Samo jedna stvar preko koje ne bismo smeli preći ako pretendujemo da ostanemo relevantni.

  Citiram DV:

  “Kako cene oglašavanja preko pretraživača (PPC) sve više rastu, a sa druge strane podaci u svetu pokazuju da značaj optimizacije za pretraživače (SEO) ima sve veći značaj (…)”

  PPC nije tip marketinga već MODEL PLAĆANJA.

  To znači da se usluga naplaćuje efektivno, to jest po učinku – pay-per-click (skraćeno PPC ) je upravo zato napredniji sistem PLAĆANJA oglasa na webu — jer je sama objava besplatna a plaćate tačno onoliko koliko ste saobraćaja (klikova) dobili.

  Po PPC modelu ide i reklama na pretraživačima (kao deo search marketinga) koja je pomenuta u blog postu, ali i ciljana kontekstualna reklama na sajtovima sa sadržajem.

  Oglašavanje na pretraživačima (search engine advertising) dakle nipošto ne treba postovećivati sa PPC. 😉

  Pozdrav,

  Jelena Jovanović

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 18. @Dragan Varagic

  meni se cini da je ovo tumacenje “inbound” i “content” potpuno pogresno – jednim privlacis kupce a drugim zadobijas paznju istih? Zar to nisu sinonimi…
  A content marketing je sta, kisobran termin za obe stvari?

  Ma marketing je isto sto je i bio, samo su kanali komunikacije i modeli komunikacije (dvosmerna, personalna, ne-spamerska) novi. I TO treba iskoristiti, primeniti, to je ta revolucija (mislim, kanali ce samo da se mnoze).

  @Anicic
  prodaja niposto nije segment marketinga, mada bi bilo ludo da ne saradjuju 🙂

  Ko zeli white paper o tome sta podrazumeva marketing mentalitet (na engleskom), neka mi posalje email miss.cybernaut at gmail i dobice pdf Pitera Fiska ( http://einsteinpicasso.com )

  @Torbica

  HP sajt je ludilo. Ima, kao, neki korisnicki servis i ta sekcija je na sajtu na srpskom, sve su lepo naobecavali. E ali kada kliknes na njega, dobijes sadrzaj na engleskom i telefone koji ne spadaju cak ni pod region. WTF…pola srpski, pola engleski sajt, pri tom neupotrebljiv, drajvere mogu i sama da skinem sa zvanicnog, ne treba mi polulokalizovan sajt. { to je sad off topic…}

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 19. Samo nas gledaj, ma sve znamo !

  Tu sad dolazi ona priča da se teoretski, teorija i praksa
  ne razlikuju mnogo, ali je u praksi to drugačije ! 🙂

  Ajmo gospodo, sa reči na dela,
  pa da vidimo ko bolje zna marketing, a ko prodaju !
  Vostani Serbije

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 20. Draganva says:

  Dodato je objašnjenje za kontekst pominjanja CPC oglašavanja u samom tekstu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 21. […] inbound marketing. Content marketing kao dio inbound marketinga da budem precizniji. Više o samom content marketingu pročitajte kod kolege […]

 22. […] distribucija sadržaja (uglavnom putem RSS tehnologije), što se poklapa sa sve aktuelnijim trendom Content Marketing (termin izmišljen od strane tzv. marketara, iako se u osnovi radi o PR aktivnostima kreiranja […]

 23. […] Veličina krugova prikazuje generalnu popularnost pojedinačne taktike promocije, a boje razlikuju tip promocije (sistemi promocije na osnovu prekidanja korisnika u nekoj akciji – outbound marketing, […]

 24. Nenad Senić says:

  Primeri kompanijskih medija iz regije, iz Slovenije:
  http://www.p-m.si/korporativne-revije/vsi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.