fbpx

Online advertajzing danas: Kreiranje online reklamnih kampanja

Svakodnevni posao u oblasti online oglašavanja (i u ovim krajevima) ipak se značajno razlikuje od onoga što propagiraju trendovi online promocije.

Definisanje online budžeta

U Srbiji i dalje ogromna većina budžeta za online oglašavanje ne prelazi 2.000 EUR na mesečnom nivou, a u zavisnosti od percepcije kompanija kolike im efekte može doneti “online avantura”, formirani budžeti za online oglašavanje se kreću u vrednosti od 200 do 2.000 EUR mesečno (sa najvećim procentom od 200 do 500 EUR). Ovo ne znači da određeni broj kompanija ne daje i manje za oglašavanje – ali to onda ni ne može da se nazove “kreiranje kampanje”.  Za kreiranje online reklamne kampanje u našim uslovima trebalo bi da postoji za budžet najmanje 500 EUR za korišćenje različitih tipova online oglašavanja.

U okruženju ovakvih budžeta nije baš jednostavno raspodeliti pare “pametno”, a da se od toga ima evidentne koristi kroz različite sisteme online oglašavanja.

Što efekti od online nastupa budu veći, biće više i para za online promociju.

Prvi problem – Suočavanje brend oglašavanja i efekata

Većina firmi i u svetu i kod nas su orijentisane prema efektima u odnosu na sredstva koja su dale za oglašavanje. Kod ovakvog tipa kompanija, bez obzira što je svima poznato da treba koristiti brend tipove oglašavanja (oglašavanje putem banera – display advertising) za kreiranje prepoznatljivosti firme kod određenih ciljnih grupa, efekti ovakvog oglašavanja nisu direktno uporedivi po efektima (cena po kliku – CPC – cost per click) sa kontekstualnim oglašavanjem, koje već godinama daje mnogo efikasnije (merljive) rezultate u odnosu na reklamiranje banerima.

Veoma je dobro kada u kompanijama postoji razumevanje da brend oglašavanje ima drugačiji tip efekata u odnosu na PPC (kontekstualno) oglašavanje, a da bi se to i “dokumentovalo” na određeni način, potrebno je istraživati i konstantno pronalaziti one Web sajtove koji donose najbolje efekte za optimalnu količinusredstava.

Dugoročna saradnja sa pojedinačnim Web sajtovima

Proces kreiranja online reklamne kampanje obično počinje (ili bi trebalo da počne) pronalaženjem pojedinačnih Web sajtova na kojima bi se kompanija mogla oglašavati, po mogućnosti dugoročnije.

Na žalost, u našim uslovima nije u svim oblastima (privrednim granama) jednostavno pronaći raznorodne Web lokacije iz kojih se mogu birati “pretendenti” za online oglašavanje. Još je veći problem činjenica da dugotrajno oglašavanje na jednom Web sajtu ne donosi željene efekte, sem ako se konstantno ne radi na tome da se sadržaj oglašavanja često menja sa akcentom na odgovoaranje na potrebe potencijalnih klijenata.

Praksa pokazuje da se dobri efekti promocije po pojedinačnoj Web lokaciji najjednostavnije održavaju na taj način da oglašivač pored zakupljene reklame  praktično priprema zanimljive vesti koje se odnose na kompaniju i njen posao, i da se na odabranim Web lokacijama “prate” aktivnosti oglašivača (kako to često kompanije rade i sa klasičnim medijima).

Oglašavanje na pretraživačima i kontekstualno targetiranje

Veoma je velika greška da se pod PPC (Pay Per Click) tip oglašavanja izjednačavaju efekti prikaza reklama na pretraživačima (kontekstualno oglašavanje u odnosu na zadate ključne reči od strane korisnika pretraživanja) i reklamiranje u mreži Web sajtova – kontekstualno targetiranje (kontekstualno oglašavanje u odnosu na ključne reči koje se dominantno pojavljuju kao sadržaj Web stranice).

Najefikasniji tip online oglašavanja jeste reklamiranje na pretraživačima (Paid Search), dok je kontektualno targetiranje tek sedma ili osma tehnika oglašavanja u odnosu na efekte koje daje.

Praktično posmatrano, oglašavanje na pretraživačima daje veoma precizne efekte – na žalost sa većim poznavanjem ove oblasti oglašavanja, dok je evidentna praktična svrha kontekstualnog targetiranja – jeftinije oglašavanje na sajtovima sa inače veoma skupim oglasima (obzirom da se reklama plaća po kliku). Ovo ne znači da kontekstualno targetiranje na Web sajtovima nema konkretne direktne efekte, ali su oni daleko manji od efekata plaćanja reklamiranja na pretraživačima.

Email oglašavanje

Na žalost, kod nas segment klasičnog email oglašavanja na većim mailing listama praktično NIKADA nije zaživeo (sporadični slučajevi sporadičnih lista se ne mogu računati u tip oglašavanja).

Ipak, najefikasnija tehnika promocije (u svetu i kod nas) i danas je korišćenje sopstvenih lista (house email) koje su kreirane na sopstvenom Web sajtu, gde su korisnici sajta EKSPLICITNO iskazali želju da prate informacije o vašoj kompaniji.

Najveća tajna uspeha svih kompanija koje ozbiljno koriste Internet jeste upravo intenzivno korišćenje sopstvenih mailing lista.

Korišćenje advertajzing mreža – da ili ne?

Kada ovo pitanje postavite pedstavnicima neke advertajzing mreže, odgovor koji možete očekivati je sličan kada prodavca voća na pijaci pitate da li je njegovo voće  sveže. Mislite li da će vam odgovoriti da mu voće nije sveže?

Ako vam advertajzing mreža omogućuje da za opredeljeni budžet možete (vidljivo, evidentno) jeftinije da dobijete oglašavanje na željenim Web sajtovima, u odnosu na to da sami kontaktirate iste Web sajtove – onda koristite advertajzing mreže koje vam to omogućuju!

Da li koristiti advertajzing agencije da umesto vas vode online advertajzing kampanje?

Veliki broj kompanija nema resurse (zaposlene) koji imaju adekvatna znanja da bi mogli da se ozbiljnije uhvate u koštac sa online oglašavanjem. Sa druge strane, veće kompanije često imaju čudan običaj da bez obzira na zaposlene koji rade u marketing sektoru i koji bi mogli da u sklopu svojih aktivnosti rade i poslove planiranja i sprovođenja kampanja, da se poslovi oko kreiranja i sprovođenja kampanja ipak dodeljuju advertajzing agencijama (i advertajzing mrežama).

Moja je preporuka da se za poslove kreiranja i sprovođenja online kampanja, ako se to već ne radi in-house, angažuju specijalizovane agencije za online advertajzing (ima ih nekoliko u Srbiji, i sasvim su OK), sve dok se samostalno ne uverite da “DIGITAL” odeljenja klasičnih advertajzing agencija imaju stvarno znanje o tome kako se rade online kampanje.

Preporuka je da sigurno koristite (online) advertajzing gencije koje u konačnom proračunu daju veće efekte za date troškove oglašavanja od onih koje bi ste vi napravili ako biste samostalno radili ovaj posao.

Jednostavna preporuka za kreiranje online reklamnih kampanja

U našim uslovima, kako nema ogromnog broja Web sajtova od kojih bi trebalo izabrati one na kojima ćete se oglašavati, možete iskoristiti za proučavanje opcija sajtove kao što je Alexa-rs.com, gde imate spisak naših 1.000 sajtova, i gde bi trebalo da se nalaze svi oni sajtovi koji nude neku varijantu oglašavanja. Dodatno, od besplatnih alata možete koristiti Google Adplanner.

Preporuka je da primarno izaberete Web sajtove koji se direktno obrađaju vašoj ciljnoj grupi, a ne da krenete od oglašavanja na generalnim sajtovima (koji se bave raznorodnim tematikama). Drugim rečima, pri odabiru sajtova na kojima ćete se oglašavati, prvo uvrstite Web sajtove sa tematikom koja je u vezi sa vašim ciljnim grupama korisnika.

Krenite sami u proučavanje PPC oglašavanja (imate uputstva na srpskom jeziku za sve aktuelne tipove ove vrste oglašavanja), i kako vam raste znanje iz ove oblasti – povećavajte budžete. Znanje bi trebalo da raste u skladu sa porastom znanja upotrebe softvera za Web analitiku, kao što je Google Analytics.

Koristite mreže kontekstualnog oglašavanja na Web sajtovima primarno za brand oglašavanja – jer se isplati!

Omogućite posetiocima vašeg sajta da se prijave za primanje novosti putem email-a, i iskoristite maksimalno ovaj vid promocije kreiranjem korisnih tekstova i tekstova koji omogućuju povećanje prodaje onoga što prodajete.

Uopšte nije problem da isprobate različite varijante alokacije (usmeravanja) budžeta – na različite sajtove, različite odnose po tipovima oglašavanja i sl., jer sve možete pratiti preko alata za Web analitiku, kao i putem anketa korisnika Web sajta, pa te podatke posle iskoristite u biranju online medija i raspodele načina oglašavanja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Online advertajzing danas: Kreiranje online reklamnih kampanja, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/09/2010, RSS

1 odgovor na Online advertajzing danas: Kreiranje online reklamnih kampanja

  1. Odlican tekst! Prosledicu odmah klijentima da se malo edukuju!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.