fbpx

Studija slučaja Automatika.rs: Kako kreirati i voditi specijalizovan online magazin?

Inženjerski portal Automatika.rs nastao je 2007. g. kao studentski projekat Vojkana Tasića. G. Tasić je u međuvremenu magistrirao na ETF-u i trenutno je na doktorskim  studijama na tehničkom univerzitetu u Cirihu (ETH) gde izučava oblasti energetske efikasnosti i održive energetske sisteme. G. Tasić je takođe rukovodilac razvoja startup projekta optimizacije potrošnje tople vode u domaćinstvima.

Do odlaska u Švajcarsku, g. Tasić je u saradnji sa svojim partnerom i glavnim menadžerom Markom Nikolićem razvijao tim osoba koje učestvuju u kreiranju sadržaja ovog portala.

Tehnički podaci i strategija kreiranja tekstova

Osnovna tema Inženjerskog portala jeste (logično) automatika, prvenstveno iz perspektive elektrotehnike, a sekundarno iz perspektive mašinstva. Do sada na portalu je objavljeno preko 650 stručnih tekstova.

Na portalu mesečno ima preko 15.000 jedinstvenih posetilaca, a struktura posetilaca portala su dominantno studenti i profesionalci iz oblasti automatike (80% posetilaca sajta). Odnos broja studenata i profesionalaca je otprilike na nivou 50-50%. Do ovih podataka se došlo analizom korisnika Web sajta i Facebook stranice.

Posećenost portala zavisi od frekvencije objavljivanja aktuelnih inženjerskih vesti čija je karakteristika da utiču na posećenost samo 2-3 dana po objavljivanju. Pravu vrednost portala Automatika.rs čine  segmenti Baza znanja i Projekti čiji sadržaji godinama privlače korisnike.

Veoma dobra postavka strategije kreiranja sadržaja online medija upravo se zasniva u fokusiranju na odnos količine kreiranih sadržaja koji imaju kratkotrajnu i dugoročnu aktuelnost – što je veći broj kvalitetnih sadržaja koji imaju svoju aktuelnost na duži period, web sajt tokom vremena obezbeđuje sve veću posećenost od ovog tipa sadržaja.

Portal je napravljen u open source CMS rešenju Joomla.

Advertajzing model – Tri godine Native advertajzinga

U prve tri godine razvoja portala Automatika.rs nije bilo oglašivača, i od 2010. g. kompanije iz ove oblasti poslovanja počinju samoinicijativno da se interesuju za promotivne aranžmane. Kvalitet ponude promocije na Automatika.rs pokazuje podatak da praktično sve zainteresovane kompanije ostaju godinama oglašivači na portalu. Među oglašivačima su i najveće firme iz inženjerske branše kao što su Schneider Eletric i National Instruments.

Iako osnovu ponude za oglašavanje (koja se može videti na web sajtu) čini ponuda različitih baner pozicija, praktično od početka komercijalizacije portala akcenat prodaje jeste na paketima usluga koje objedinjuju ponudu banera u kombinaciji sa određenim brojem sponzorisanih tekstova mesečno. Od samog početka prodaje sponzorisanih tekstova, ponudjena je opcija zajedničkog kreiranja sponzorisanih tekstova, ili samostalnog kreiranja sponzorisanih tekstova od strane autora inženjerskog portala (to je karakteristika aktuelnog Native advertisinga).

Neki primeri sponzorisanih tekstova na portalu Automatika.rs:

 Poboljšanje ranga sajta u industrijskoj grani – akvizicijom!

Pre nešto više od godinu dana završeni su pregovori i za četvorocifreni iznos (EUR) otkupljen je konkurentski web sajt Otpornik.com. G. Tasić napominje da su akvizijom sajta Otpornik .com dobijene dve važne stvari:

  1. Srodna ciljna grupa se preusmerava na portal Automatika.rs
  2. Otpornik.com je svojim sadržajima pretežno namenjen stručnim sadržajima za elektrotehničare i energetičare, dok se Automatika.rs fokusira na sadržaje koji su razumljivi većini inženjera.

Dalji razvoj portala Automatika.rs

Vojkan Tasić ističe da je “od 2007. do danas u razvoj ovog portala uloženo 50.000 EUR i da se ovaj projekat i dalje posmatra kao razvojni. Od samog početka nije bilo velikih očekivanja, i šta god da se postigne, to je uspeh.”

U narednom periodu se planira kreiranje posebne sekcije za ponudu poslova iz ove oblasti.

Forum u sklopu portala ima oko 2.000 članova, i u njegovom sklopu planira se razvoj tema koje su namenjene naučnim institucijama u Srbiji koje obuhvataju oblast automatike.

U planu je razvoj bloga u sklopu portala u kojem će tematiku elektrotehnike i ostalih inženjerskih disciplina  obrađivati priznati stručnjaci iz ove oblasti kroz tekstove koji obrađuju praktičnu primenu raznorodnih inženjerskih procesa u poslovanju kao i svakodnevnom životu.

Posebni akcenat u narednom periodu posvetiće se iskorišćenju promotivnih mogućnosti portala Automatika.rs i Otpornik.com sa aspekta unapređenja ponude u segmentu Native advertajzinga, kao i skaliranje advertajzing ponude u kontekstu značajnijeg povećanja prihoda.

Do sada projekat je uspevao da isplaćuje honorare za honorarne saradnike i da se manji deo zarađenih sredstava uloži u reklamiranje projekta.

Pouke iz primera Automatika.rs

  • Specijalizovani sadržaji za koje je jednostavno odrediti ciljnu grupu korisnika (u datom primeru studenti elektrotehnike, mašinstva i inženjeri) i oblasti u kojima postoje kompanije koje žele da se promovišu – jesu dobra osnova za kreiranje online magazina (ili bloga) koji ima potencijal zarade.
  • Sponzorisani tekstovi (Native Advertising) predstavlja značajan segment advertajzing modela zarade specijalizovanih medija.
  • Poslednjih godina je veoma teško kreirati kvalitetne online medije bez dodatnog investiranja sredstava, ali i ulaganja u prodaju i promociju online medija.

Napomena: Partner ovog teksta je portal Automatika.rs (sponzorisani tekst)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (18 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Studija slučaja Automatika.rs: Kako kreirati i voditi specijalizovan online magazin?, 5.5 out of 10 based on 18 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/02/2013, RSS

3 odgovora na Studija slučaja Automatika.rs: Kako kreirati i voditi specijalizovan online magazin?

  1. Vladimir says:

    Odličan članak, veoma koristan i poučan!
    Lijepi pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Poznavalac says:

    Cisto me zanima u koji razvoj tj u sta je ulozeno 50.000eur kako se pominje u clanku. Pomalo megalomanski i kranje neskroman podatak a cena van svake logike

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Poznavalac says:

    Sada sam pogledao malo i alexa statistiku i video da su debelo ispod 2mil. A takodje u clanku se kaze da forum ima oko 2000 usera a ima 1600 sto je ipak daleko blize 1500 tj nesto preko 😉

    Krajnje pretenciozan verovatno drugarski clanak bez jasnog uporista

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.