fbpx

Kako sam za nedelju dana napravio četiri dugoročna aranžmana za blog sponzorstvo?

Poslednjih meseci sam pričao sa više blogera i vlasnika manjih medija o mogućnostima zarade od online oglašavanja, gde sam napominjao da o temi načina zarade putem Native Advertajzinga postoji nekoliko tekstova na mom blogu, ali i dodatni tekstovi o tome šta je sve potrebno znati da bi imali koristi od online oglašavanja.

Preporučujem da pre čitanja ovog teksta detaljno pročitate sledeće tekstove i sve linkovane tekstove:

  1. Šta je Media Kit i primeri usmeravanja ponude online oglašavanja?
  2. Saveti za zaradu od bloga (važi i za druge vrste online medija).
  3. Samu ponudu reklamiranja na mom blogu.

Ovaj tekst ima fokus na tematiku aktivnog usmeravanja ponude online oglašavanja, kao i na odgovor na pitanje kako da kreirate oglašavanje na vašem online mediju kojem će verovati vaši čitaoci/gledaoci.

Koji su vam ciljevi ponude online oglašavanja? “Onaj koji čeka, umire u nadi”

Ako ste ikada pokušali da prodajete oglašavanje na vašem online mediju/blogu, verovatno ste radili/doživeli neke od ovih akcija (ili možda sve):

  1. Postavili ponudu za online oglašavanje (većina blogera postavi samo cenu oglašavanja). Najgora varijanta ovog tipa ponude je postavljanje banera sa cenom oglašavanja na tom baner mestu.
  2. Krenuli ste da zovete firme da ponudite oglašavanje, bez obzira da li ste ponudu za isto oglašavanje postavili na sajt ili ne.
  3. Počeli ste da dobijate zahteve za neki vid promocije, tipova “ako može besplatno”, razmena linkova, data cena po principu “uzmi ili ostavi”, ili ste sami dali cenu. U svakom od ovih slučajeva vi ste ČEKALI da vam se neko javi da se oglašava kod vas.

Partneri blogaPre dva meseca sam došao na ideju da na primeru sopstvenog bloga pokažem da je moguće zarađivati dugoročno više od prosečne plate u Srbiji, kada već toliko pišem i pričam o tome. Kada sam počeo da razmišljam o tome kako to u praksi da ostvarim, pregledao sam sopstvene (navedene) tekstove, i nakon čitanja tih tekstova, odgovor se pojavio sam od sebe – Kako nisam u tom kontekstu razmišljao ranije?!

Razlog zašto ranije nisam napravio dogovore ovakvog tipa je zbog toga što nisam ranije postavio takve ciljeve (obavezno sebi postavite pitanje šta želite da postignete nekom akcijom, u ovom slučaju pronalaženjem dugoročnih partnera za oglašavanje):

  1. Šta je potrebno da ponudim da bi se neka kompanija kod mene dugoročno oglašavanja?
  2. Na koji način treba da kreiram ponudu za dugoročno oglašvanje na blogu?
  3. Zašto bi neka kompanija baš kod mene izabrala dugoročno oglašavanje?

Sa druge strane, znao sam da ako dobijem veći broj sponzorskih aranžmana na mesečnom nivou to znači dugoročno povećanje obima pisanja na blogu, a kako to uraditi a da se kvalitet blog postova ne smanjuje – jer je to osnovna karakteristika ovog bloga? Uz to je išlo i pitanje da li sam spreman da odvojim mesečno toliko vremena za blog, u odnosu na druge obaveze?

Šta je aktivno usmeravanje ponude online oglašavanja?

Prvo sam se obratio kompaniji Limundo, tako što sam poslao email poruku Olgi Maksimović (izvršni direktor kompanije) sa pitanjem da li bi oni kao kompanija bili zainteresovani da jednom mesečno pišem tekst na temu Affiliate marketinga. Veoma brzo sam dobio pozitivan odgovor, i ubrzo je sledio prvi sponzorisani tekst na mom blogu od strane Limunda.

Kako sam znao za potrebu kompanije Limundo?

  • Znao sam da kompanija Limundo puno uradila na razvoju svog API sistema, o kojem sam pisao na mom blogu (besplatno).
  • API sistem predstavlja uvod u ozbiljan razvoj zarade sajtova na osnovu affiliate programa, a kako poznajem ovu oblast, znam da o tome ne postoji dovoljno tekstova na ovdašnjim jezicima (ni ja nisam dovoljno pisao na tu temu).
  • Znam da mogu da napišem veći broj korisnih tekstova na ovu temu koji će dosta toga objasniti iz oblasti koja i dalje nije dovoljno razvijena kod nas. Isto su prepoznali i u kompaniji Limundo.

Sledeći dan nakon obraćanja kompaniji Limundo, obratio sam se Jeleni Opačić (direktor marketinga) iz veb hosting kompanije Mainstream. Sa Jelenom sam nešto pre toga bio u kontaktu povodom mogućeg barter aranžmana u vezi s mojim blogom, a ovaj put sam im ponudio komercijalni aranžman sponzorisanih tekstova na temu poslovne primene veb hosting servisa, ali napisanih na način koji je razumljiv poslovnim osobama. Napravili smo dogovor, i prvi tekst sponzorisan od strane kompanije Mainstream je ubrzo usledio.

Šta je konkretno opredelilo kompaniju Mainstream za sponzorisane tekstove na mom blogu?

  • Postoji veoma mali broj tekstova (čak i u internacionalnom okruženju) koji na jednostavan i razumljiv način objašnjavaju različite aspekte veb hosting servisa u kontekstu poslovne primene.
  • Mainstream nudi naprednija veb hosting rešenja koja veoma mali broj kompanija ume da prepozna kao potrebu i neophodno ulaganje u kvalitetno online prisustvo, pa nije jednostavno objasniti zašto bi trebalo u određenim slučajevima plaćati mnogo skuplji veb hosting. Ja mislim da imam odgovor na to kako da objasnim tu materiju na dovoljno razumljiv način, što se delom može videti već u prvom blog postu na ovu temu (koji je je btw. bio proba za ceo aranžman).
  • Imam dosta iskustva iz ove oblasti, a o veb hostingu sam držao godinama predavanja na VETŠ-u.

Nakon toga su sledile još dve ponude koje sam kreirao na sličan način, i efekti su bili slični. O ovim aranžmanima će biti reči na mom blogu u narednom periodu kada budem objavio sponzorisane tekstove ovih kompanija (dogovori su postignuti, a ugovori još nisu potpisani, biće u narednom periodu).

Naravoučenija:

  • Morate poznavati i biti u kontaktu sa osobama iz vaše oblasti rada/poslovanja/tematike medija. Zato služe različiti poslovni skupovi, konferencije, događaji (networking)…
  • Raspitajte se, proučite potrebe kompanije za koju mislite da im možete dati sponzorsku ponudu koja će im realno biti važna za posao.
  • Pronađite važnu temu za kompaniju i predložite kako ćete obraditi tu temu u kontekstu potreba kompanije i u kontekstu zainteresovanosti čitalaca za tu temu. Ako tema nije korisna i zanimljiva čitaocima, efekti će izostati!
  • Pronađite način kako ćete doći do jedinstvenog ugla/uglova iz kojih ćete obrađivati datu temu, i objasnite to nadležnima u kompaniji. Ima dosta oblasti u kojima je veoma teško doći do drugačijeg pogleda na teme koje obrađuju sve vrste medija, i ako pronađete drugačiji ugao/drugačije priče od uobičajenih, velike su šanse da možete doći do sponzorskog aranžmana, ako je sve to potrebno posmatranoj kompaniji, i ako je vaš medij dovoljno relevantan u toj oblasti.

Kako da oglašivači veruju vašim sponzorisanim tekstovima?

Jedan od najvećih problema oglašavanja danas je ogromno nepoverenje javnosti u sponzorisane sadržaje, i biće potrebno vreme da se određeni broj medija izdvoji u svojoj “borbi” za sponzorisane sadržaje kojima se može verovati. U tom kontekstu relevantni blogovi su u nešto povoljnijem položaju od ostalih vrsta medija, o čemu sam ranije pisao.

Upravo činjenica da se  borite da vaši čitaoci/gledaoci/slušaoci realno veruju sponzorisanim sadržajima u vašem mediju čini danas možda i najvažniji segment kreiranja uspešnog posla sponzorskog aranžmana – moraju da budu zadovoljni svi:

  1. Vaši čitaoci/slušaoci/gledaoci koji inače dolaze kod vas, i njih morate prvo i maksimalno ispoštovati. Danas se to između ostalog radi tako što im ne “uvaljujete” nešto plaćeno samo zato što je to neko platio.
  2. Oglašivači realno ne žele da vi njih “uvaljujete” vašim korisnicima (čak i ako to traže od vas), već upravo suprotno – da vaši korisnici realno veruju onome što je sadržaj u vezi sa oglašivačima. Zato laži o oglašivačima više ne prolaze dugoročno posmatrano, odnosno istina ima mnogo dugotrajniji efekat.
  3. Kada su zadovoljni prvo korisnici, zatim oglašivači, tek nakon toga vi možete biti zadovoljni – ako želite dugoročno dobre efekte onoga što radite.

Bez obzira kako nekima to možda otrcanto zvučalo, osnovu dugoročno kvalitetnih efekata oglašavanja omogućuju etički standardi. Pre nekoliko meseci, Savet online izdavača Srbije (SOIS) objavio je Kodeks dobre profesionalne prakse online medija. Ovde možete pogledati neka od osnovnih načela koja predlaže ovaj kodeks.

U kontekstu tematike ovog teksta pomenuo bih tri važna aspekta etičkog ponašanja medija:

1. Autorska prava “Izdavači se obavezuju da na svojim digitalnim medijima ne objavljuju sadržaje koji krše Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, odnosno da iste objavljuju isključivo ukoliko imaju pisanu saglasnost vlasnika autorskog prava.” – Nemojte krasti sadžaj ili promovisati online lokaciju koja krade sadržaj.

2. Preuzimanje vesti/sadržaja “Digitalni medij može da preuzme sadržaj drugog izvora, delimično ili u celosti, samo uz jasno vidjivo navođenje izvornog medija sa kojeg je tekst preuzet i uz obavezno postavljanje validnog linka ka originalnom sadržaju izvornog medija. Na primer, preporučena profesionalna praksa je da se preuzima do jedna polovina teksta uz pozivanje na stranicu izvornog medija gde se nalazi kompletan tekst.”

3. Vidljivi sponzorisani tekst ‘Sve komercijalne (PR) objave na digitalnom mediju Izdavača moraju da imaju jasnu oznaku „promocija“,„sponzorisani članak“, „PR objava“ ili slično tome.’

Zaključak

Nemojte čekati da vam oglašivač dođe, proučite kompaniju koja realno može imati koristi od vašeg onlajn medija i predložite na koji način da se to ostvari, a da čitaoci budu zadovoljni.

Trivia: Uglavnom imam više poseta na sponzorisanim tekstovima, nego na ostalim 🙂

U svakom slučaju, zahvaljujem se svim kompanijama koje su prepoznale ovaj blog kao mesto gde mogu kvalitetno promovisati svoju ponudu.

P.S. Na osnovu ovog teksta: “Kako zaraditi od bloga? Intervju sa Draganom Varagićem

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (19 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 7 votes)
Kako sam za nedelju dana napravio četiri dugoročna aranžmana za blog sponzorstvo?, 7.2 out of 10 based on 19 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/07/2014, RSS

8 odgovora na Kako sam za nedelju dana napravio četiri dugoročna aranžmana za blog sponzorstvo?

  1. Vaistinu je tako bilo 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  2. Kratko, jasno i u pravi čas! 🙂
    Hvala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  3. Odličan tekst, sve pohvale za temu i način obrade.. Moje mišljenje je da treba napraviti nešto vredno pomena, biti uporan i razmišjati malo out-of-the-box (što je u principu piše i u ovom postu)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.9/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  4. Da li ovo znači da će u buduće na vašem blogu preovladati sponzorisani članci?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  5. U samom tekstu sam napomenuo da povećanje broja sponzorisanih tekstova znači povećanje frekvencije pisanja. Ideja je da svakako bude više tekstova koji nisu sponzorisani.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  6. Odličan tekst, pravi saveti. Možda bi neko još samo mogao da pojasni kako se u praksi (mioslim tehnički) realizuje sponzorisani tekst.Konkretno, imate portal, pišete zanimljive opuštajuće članke, ljudi vole da vas čitaju, a onda ponudite nekoj firmi da napišete sponorisani članak, ona prihvati, ali vi nemate firmu. Možete li tada i kako sklopiti ugovor, da li je on obavezan, šta treba da sadrži itd.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Mikica says:

    Koristan tekst. Nedostaje malo više dodira sa tendencijama i karakteristikama realnog tržišta, ali nekada i teorija može pomoći.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Odličan projekat, trebalo bi da toga ima više kod nas u Srbiji, nadajmo se da će biti, tamo negde za destak godina, uobičajna pojava.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.