fbpx

Enekretnine.com – Primer usaglašavanja naprednih integracija i online nastupa

Enekretnine.com je jedan od najznačajnijih Web portala iz oblasti nekretnina u Srbiji.

Enekretnine.com je nastao 2003. g., od januara 2005. g. sajt je dobio punu funkcionalnost i značajno povećanje posećenosti, a od 2008. g. su krenuli prvi prihodi.

Vlasnik servisa Vladimir Đačić je aktivan korisnik društvenih medija u poslednjih nekoliko godina. Svoja znanja je veoma lepo primenio u svom poslu, i to naročito na način da konkretna saznanja o funkcionisanju pojedinačnih online kanala komunikacije upotrebi u cilju plasiranja informacija koje pružaju korisnici servisa za nekretnine, a mnogo manje da te iste kanale koristi u promociju samog servisa.

API integracije i društveni mediji

Jedan od najinteresantnijih kvaliteta Enekretnine.com servisa, pored same baze ponude nekretnina, svakako predstavlja napredna upotreba savremenih mogućnosti integracija društvenih medija u kontekstu poboljšavanja upotrebljivosti Web portala, kao i poboljšanje promotivnih efekata – uglavnom za klijente ovog servisa.

API (Application Programming Interface) predstavlja skup tehničkih pravila i specifikacija koje može da prati određeni program (programabilni Web sajt) da bi pristupio određenim servisima ili resursima nekog drugog programa. API integracije u poslednjih godinu-dve možete videti na velikom broju Web sajtova i blogova, a njihov najčešći primer predstavljaju Fejsbuk lajkovi na sajtovima izvan Fejsbuka, Fejsbuk komentarisanje u tekstovima, ili npr. prijavljivanje na neki servis sa Fejsbuk ili Twitter podacima.

Upotreba integracije servisa Facebook, Twitter, Gmail…

U sklopu samog portala koristi se integracija sa Tviterom, Fejsbukom i Gmailom za potrebe dodatne promocije ponude nekretnina klijenata servisa Enekretnine.com putem e-mail-a i društvenih medija.

Primer Fejsbuk API integracije na stranicama ponude nekretnina prikazuje kako  zainteresovani posetilac Web sajta može pomoću odabira dugmeta za deljenje informacija preko Fejsbuka da izabere određeni broj svojih FB prijatelja kojima će poslati informaciju o ponudi određene nekretnine. Ova informacija se direktno pojavljuje na FB wall-u posetioca ovog Web portala.

Gmail API integracija omogućuje korisnicima e-mail servisa Gmail da izaberu svoje kontakte iz ovog servisa kojima će poslati e-mail poruku o ponudi određene nekretnine.

Između ostalog, urađena je i direktna integracija sa Facebookom i Twitterom, gde je kontrola nad ovim sistemima prijavljivanja (logovanje) na Web servis Enekretnine.com mnogo više integrisana u sam sistem nego što je to slučaj sa npr. poznatim klasičnim FB ili Twitter dodacima za WordPress ili Joomla platforme. Pored ove mogućnosti za posetioce Web sajta, sami klijenti u svom administrativnom delu Enekretnine.com servisa mogu po sličnim principima da pošalju informacije o ponudi pojedinačnih nekretnina na svoj FB wall ili Twitter.

Facebook aplikacija Enekretnine.com

Ova aplikacija je veoma redak primer ovdašnje upotrebe Facebook komunikacije u B2B sektoru, obzirom da je smisao aplikacije da omogući klijentima (agencije za nekretnine) servisa Enekretnine.com predstavljanje izdvojene ponude nekretnina na sopstvenom Facebook nalogu.

Enekretnine.com Fejsbuk aplikacija koristi podatke o agenciji za nekretnine iz samog servisa, i te informacije plasira u posebnom tabu (jezičku) na potpuno nezavisnoj Fejsbuk stranici agencije za nekretnine (ova FB stranica nije kreirana od strane servisa Enekretnine.com, već klijent servisa samo koristi prikazanu FB  aplikaciju).

Enekretnine.com API

U svrhu istraživanja u pravcu naprednih promotivnih alata koji proširuju vidljivost Enekretnine.com servisa i dostupnost oglasa na većem broju online lokacija, kreiran je poseban Enekretnine.com API.  Ovaj API u ponudi ima widgete i alate koji mogu da se ugrađuju na sajtove, kao što su lista poslednjih oglasa iz određenih gradova, konvertor valuta i kreditni kalkulator.

API alati predstavljaju platformu za korišćenje podataka iz servisa Enekretnine.com s čime je omogućeno da praktično napravite poseban Web sajt iz oblasti ponude nekretnina koristeći podatke o nekretninama koji se nalaze u servisu Enekretnine.com.

E-nekretnine API platforma može da se iskoristi npr. za podršku pokrivanja Web izdanja sajtova lokalnih medija, gde se na sajtu lokalnih medija pojavljuju lokalni oglasi za nekretnine iz baze Enekretnine.com u formi izgleda sajta lokalnog medija.

Uskoro se očekuje WordPress plugin za pretraživanje i prikazivanje rezultata ponude nekretnina. Svi zainteresovani vlasnici sajtova/blogova na WordPress platformi će moći da koriste ovakvo rešenje na sopstvenom domenu (adresi) i sa sopstvenim izgledom Web sajta.

Enekretnine CMS

Pored mogućnosti korišćenja API servisa za kreiranje sajtova agencija za nekretnine (sopstveni izgled i sopstvena adresa), razvijen je i poseban CMS (content management system) za agencije za nekretnine. Ovaj specijalizovani CMS između ostalog koristi mogućnost servisa Enekretnine.com za automatsko dodavanje postojeće baze ponude nekretnina.

Kompanijski blog

Kompanijski blog je nastao početkom 2008. g. i za sada se koristi kao platforma za vesti o kompaniji. Uskoro se planira mnogo ozbiljnija upotreba ovog vida promocije u cilju detaljnijeg obaveštavanja zainteresovanih potencijalnih korisnika servisa.

Specijalizovana društvena mreža za nekretnine

Enekretnine.com mreža predstavlja prvu specijalizovanu domaću društvenu mrežu posvećenu sektoru nekretnina. Ova vertikalna društvena mreža postoji oko godinu dana, i namera je da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti oko većeg angažmana postojećih korisnika i promocije mreže.

Društvena mreža Enekretnine urađena je na Ning.com platformi.

Statistike performansi oglasa i trendovi cena nekretnina

Sistem statistika u samom administrativnom delu servisa za klijente između ostalog omogućuje da se isprati kvalitet postavljenog oglasa za nekretnine. Interna ocena kvaliteta oglasa opisa je Enekretnine rangom, putem kojeg agencija za nekretnine jednostavno može da uoči razloge zašto joj određeni oglasi imaju bolji ili lošiji efekat.

Statistika traženih cena nekretnina na Web sajtu servisa postoji od 2008. g. i mogu se proučavati različiti trendovi po državama regiona i po gradovima.

Razvoj servisa

Servis Enekretnine.com je trenutno je u fazi ekspanzije poslovnih efekata, koji imaju za rezultat prihod od nekoliko srpskih prosečnih plata mesečno. Praktično sav prihod od servisa se ulaže u njegov dalji razvoj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/03/2011, RSS

2 odgovora na Enekretnine.com – Primer usaglašavanja naprednih integracija i online nastupa

  1. Zanimljivo koliko je temeljan pristup za jedan domaći IT projekat. Nadam se da je sve ovo bilo isplativo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. @marko Prvo hvala što si primetio uloženi trud. Drugo, isplativo tek počinje da bude, posle puno vremena i posle puno rada.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.