fbpx

Content Insights analiza: Najznačajniji tekstovi na ovom blogu 2015.

Napomena: Za bolje razumevanje ovog teksta preporučujem da prethodno detaljno prostudirate tekst o alatu Content Insights (bivši Author Insights).

Alat za analitiku sadržaja (Content Analytics) – Content Insights imam instaliran na mom blogu od oktobra 2013. g.  i u ovom tekstu sam napravio analizu najznačajnijih sadržaja na mom blogu prema ovom alatu.

Šta je analitika sadržaja (Content Analytics)?

Analitika sadržaja predstavlja oblast poslovnog odlučivanja u četiri važne oblasti u vezi sa radom oko sadržaja:

  1. Pronalaženje tema/sadržaja na drugim veb lokacijama (Content Discovery)
  2. Distribucija/promocija sadržaja (Content Distribution)
  3. Prodaja na osnovu sadržaja (Content for Sales/Advertising)
  4. Analiza performansi sopstvenih sadržaja za unapređenje uređivačke politike (Content Performance – Editorial Analytics)

Sa aspekta aktuelne ponude alata za analitiku sadržaja, u fokusu su tri grupe ovakvih alata – alati koji se fokusiraju na pronalaženje sadržaja, alati koji se fokusiraju na promociju i prodaju sadržaja (promotivna i prodajna funkcija sadržaja) i alati koji imaju za fokus unapređenje uređivačke politike na osnovu analize performansi sadržaja. ContentInsights polako ali sigurno postaje svetski lider u unapređenju uređivačke politike analizom sadržaja.

Najznačajniji tekstovi na mom blogu u 2015. g.

U nastavku možete videti prikaz nekih od najznačajnijih tekstova na mom blogu na osnovu metrike pod nazivom Content Performance Index (CPI), koja je detaljno objašnjena u pomenutom tekstu. Ukratko, redosled tekstova po značaju je kreiran na osnovu analize tri glavna činioca kvaliteta teksta:

  1. Efekat koji tekst ima na vidljivost celog sajta (Exposure – EXP)
  2. Efekat koji tekst ima na angažman čitaoca (Engagement – ENG)
  3. Efekat koji tekst ima na povratak čitaoca (Loyalty – LOY)

Posebno obeleženi tekstovi na ovoj listi (obeleženi zelenom bojom) imaju izražene pomenute parametre kvaliteta teksta.

contentinsights-top-texts

Kao što se na prvi pogled može videti, na ovoj listi nisu najbolje plasirani svi tekstovi koji imaju veću čitanost. Napomena: ContentInsights na drugačiji način meri posećenost u odnosu na Google Analytics, ili na broj pregleda koji možete videti na svim stranicama ovog bloga – mere se jedinstvene posete, kao i osobe koje su provele određeno minimalno definisano vreme na stranici.

Četiri teksta od prvih deset su u vezi sa knjigom “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“, što je i logično obzirom na interesovanje koje ova tema pobuđuje:

Tri teksta su iz domena internet promocije:

Već godinama na mom blogu posebnu pažnju proizvode tekstovi koji su na temu aktuelnih internet pojava, kao što je u ovom slučaju nagla pojava “stručnjaka” za sve i svašta

Interesantna je pojava teksta o desetogodišnjici ovog bloga na ovoj listi, gde se jasno može videti da su posetioci mnogo više lajkovali (fejvovali) ovaj post nego što su ga pogledali/čitali (vreme zadržavanja na tekstu), obzirom daje tu bilo dosta onih koji prilično poznaju moj rad. Na samom tekstu se može videti da se veliki broj osoba vraćao na ovaj tekst (preko 12.000 pregleda koji se vide na samom blogu).

Posebno sam ponosan na činjenicu da je deseti najvažniji tekst u 2015. bio na temu predstavljanja Internet Akademije, jednog od tri moja najvažnija projekta iz prethodne godine (tu je i Bloggers Network, a o trećem projektu će uskoro ići poseban blog post). Veoma sam ponosan i na to daje ovaj projekat imao veoma uspešan start, iznad naših očekivanja za prvu godinu postojanja.

Long Tail analiza – Sadržaji od ranije koji značajno utiču na posećenost sajta/bloga

Jedna od najvažnijih aktivnosti u odnosu na kreiranje online sadržaja jeste odabir načina kreiranja sadržaja u odnosu na vreme njihovog trajanja (vanvremenski sadržaji), i njihovog broja u odnosu na sadržaje koji su aktuelni kratko vreme (karakteristika informativnih medija – najnovije vesti). Termin Long Tail se u ovom slučaju upravo vezuje za značaj manje posećenosti velikog broja tekstova, čiji ukupan zbir (posećenosti) nije uopšte mali, ako postoji veliki broj ovakvih tekstova. O značaju ovog termina ću pisati uskoro…

Kao što se može videti na gornjoj slici, 89% svih sadržaja na mom blogu se nalaze u kategoriji sadržaja koje povremeno posećuju čitaoci, s tim da je takvih tekstova kod mene 1.300! Ovaj primer dokazuje koliko je važno kreirati sadržaje koji traju dugo vremena.

Od svih tih sadržaja, njih sedamnaest značajno utiče na posećenost sajta, kao što je to tekst o blogerki Zorannah (godinama najčitaniji tekst na mom blogu), ili tekst od pre više od 4 godine na temu prelaska sa specijalističkih na akademske studije (što mnogi rade, a ne bi trebalo), ili tekst o preporukama restorana u Vojvodini iz 2007. g. (!).

Posebno su interesantni sadržaji koji se iz nekog razloga odjednom značajnije pojave u raspodeli posećenosti sajta, kao što je u mom slučaju prošle godine to bilo sa tekstom o jutjuberu Gasttozzu (iz poznatih (ne)razumljivih razloga).

Ova Long Tail analiza pokazuje i promenu mog fokusa na oblasti (e)poslovanja – preduzetništvo i e-trgovina (što ne znači da se dalje ne bavim promocijom, već je stavljam u kontekst poslovanja i prodaje). Tu je naravno i edukacija, a posebno mi je važno da su istaknuti praktični primeri (sekcija – Prikazi) i oblast Sponzorisani tekstovi, gde je pojava u top tri oblasti na mom blogu dokaz čitanosti ovih tekstova…

Zaključak – Ozbiljna analiza sadržaja obezbeđuje ozbiljno planiranje narednih sadržaja

Nadam se da ste iz ovog primera spoznali važnost analize postojećih sadržaja na vašem sajtu/blogu, i koliko vam ona može pomoći da veoma precizno znate šta da kreirate od sadržaja i na koji način – da bi vam se ostvarili ciljevi vašeg online nastupa.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Content Insights analiza: Najznačajniji tekstovi na ovom blogu 2015., 8.2 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/01/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.