fbpx

Biti prvi na Guglu ili ne? Faktori SEO rangiranja na pretraživačima 2015.

Iako Gugl više od 3 godine svojim ažuriranjima algoritma, personalizacijom i sopstvenim rezultatima pretraživanja očigledno ne ostavlja mogućnost da za naše ključne reči osiguramo prvu poziciju, i dalje prilično često čujem zahteve da “moj sajt mora biti prvi na Guglu”.

Ako sami ne vidite da veoma često same reklame na Guglu zauzimaju prve 2-3 pozicije, ili ogroman deo prostora za rezultate pretraživanja zauzme Gugl mapa i njeni rezultati, ili niste videli da se rezultati značajno razlikuju ako pretražujemo iz različitih mesta (naselja, gradova) – dovoljno je da saznate da je dobro ako se vaša stranica pri određenim ključnim frazama nalazi na prvoj stranici rezultata.

Prokletstvo optimizacije za pretraživače jeste česta izmena manje ili više važnih tehnika koje su tokom vremena davale manje ili više efekata na rangiranje. To ima za posledicu da veliki broj osoba i dalje koristi tehnike za povećanje SEO vidljivosti koje Gugl ne uzima u obzir godinama, a korišćenje neke od tehnika penalizuje – imate slabiji rejting za ključne reči.

Npr. dodavanje linkova u podnožju stranice do drugih sajtova Gugl ne razmatra od 2005. g.; ključne reči u meta tagovima Gugl nikada nije uzimao u razmatranje; veliki broj vama važnih ključnih reči u tekstu, ili još gore – u tagovima, Gugl više od četiri godine doživljava kao “pre-optimizaciju” (over-optimization), što lako dovodi do gubljenja rejtinga za većinu ključnih reči…

Moz.com faktori rangiranja na pretraživačima 2015. g.

Iako postoji veći broj lokacija koje prate tokom godina koji su to ključni faktori koji utiču na poboljšanje rangiranja na pretraživačima, najrelevantnije podatke o faktorima SEO rangiranja svake dve godine objavljuje lokacija Moz.com (ranije SEOMoz.com). Ovo istraživanje kombinuje intervjue sa SEO ekspertima i istraživanje velikog broja rezultata pretraživanja (ove godine 17.600 rezultata pretraživanja) kroz koje se proverava uticaj različitih faktora na položaj neke stranice u rezultatima pretraživanja.

U delu istraživanja pod nazivom Correlations nalazi se veliki broj parametara pretraživanja prikazanih u odnosu na to da li su važni ili nisu važni u rangiranju rezultata pretraživanja, na osnovu slanja različitih upita Guglu. U delu Survey, ovi parametri su ocenjeni na osnovu mišljenja 150 SEO eksperata.

Ako se npr. pogleda analiza parameta na nivou veb stranica i uticaja ključnih reči na rezultate pretraživanja, može se videti da Gugl sve bolje razume šta je u tekstu napisano, i da prethodno važni parametri naslova i pod-naslova u samom tekstu, čak i sam Title tag imaju sve manju važnost za pozicioniranje u rezultatima pretraživanja. Sa druge strane, pojava određenih ključnih reči u tekstu i dalje ima značajnu važnost (na osnovu toga se određuje značenje teksta), ali Gugl veoma brzo penalizuje zloupotrebu koncentracije velikog broja vama važnih ključnih reči u tekstu. Kroz kreiranje teksta koji je namenjen korisnicima (ne pretraživačima), Gugl daje rezultate pretraživanja u odnosu na nameru korisnika koji pretražuje.

Generalni rezultati istraživanja faktora rangiranja: Gugl prati kako predstavljate vašu ponudu na sajtu, kako se promovišete i kakve efekte daje vaš sadržaj korisnicima

Ovo istraživanje parametara rangiranja na pretraživačima potvrdilo je ono što se već nekoliko godina zna o tome kako Gugl menja algoritam pretraživanja – korisnici Gugla traže relevantne odgovore na svoje upite, i Gugl to pokušava da im pruži. Da bi to postigao, Gugl prati sve aktivnosti u odnosu na pojedinačne veb stranice, i na osnovu toga rangira te stranice prema njihovoj relevantnosti u odnosu na traženi upit korisnika.

Najvažniji parametri rangiranja se odnose na autoritet:

  • Autoritet samog veb sajta (celog domena) u odnosu na raznorodnost linkovanja domena, ali i u odnosu na njegovu citiranost (pominjanje domena bez linkovanja). Parametri koje Gugl koristi da bi odredio autoritet sajta su logično povezani sa parametrima brendinga (poznatosti) sajta/kompanije/proizvoda – pominjanje u relevantnim medijima…
  • Kvalitet posmatrane veb stranice u odnosu na relevantnost sadržaja prema oblastima (topics) koje pokriva, prema analizi ključnih reči, kvalitet tehničkog predstavljanja sadržaja (tehnički kod u odnosu na sadržaj, reklame u odnosu na sadržaj…)…
  • Analiza saobraćaja koja dolazi na veb sajt sa pretraživača –  Koliko različitih upita donosi posetu veb stranici/veb sajtu, koliko često korisnici koriste baš taj rezultat pretraživanja, koliko se korisnik zadržava na sajtu nakon klika sa Gugla…
  • Analiza uspešnosti promocije pojedinačnih veb stranicapopularnost na društvenim mrežama – Kako većinski sajtovi dobijaju posetu sa društvenih mreža, uspešnost promocije preko društvenih mreža ima direktan uticaj i na vidljivost sajta na pretraživačima. Isto važi i za druge načine promocije, ako se koriste – Gugl prati sve promotivne aktivnosti i njihove efekte, i na osnovu toga upotpunjuje svoja znanja o relevantnosti onoga što predstavljate na veb sajtu…

I, šta sada ja treba da radim da bi imao/la dobru vidljivost na Guglu?

  1. Sajt treba tehnički da bude urađen na takav način da korisnik lako završi ono što je na sajtu naumio da uradi, i da Gugl vidi sve sadržaje koji se nalaze na veb sajtu.
  2. Ponuda onoga što radite treba da bude dobro predstavljena (korisnicima) na veb sajtu putem kreiranja adekvatnih sadržaja koji omogućuju korisnicima da lako pronađu i završe ono što želite od njih da urade na vašem sajtu.
  3. Ono što predstavljate na vebu treba da promovišete na sve dostupne načine, uključujući i društvene mreže.
  4. Korisnici treba da budu zadovoljni onim što nudite – treba da dajete korisnicima ono što tražite.
  5. Što vam je uspešniji biznis na internetu, bićete i vidljiviji na pretraživačima.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (21 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 9 votes)
Biti prvi na Guglu ili ne? Faktori SEO rangiranja na pretraživačima 2015., 9.2 out of 10 based on 21 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/08/2015, RSS

10 odgovora na Biti prvi na Guglu ili ne? Faktori SEO rangiranja na pretraživačima 2015.

  1. Igor Tomic says:

    Google postaje sve bolji u otkrivanju manipulativnih i nekvalitetnih (spam) pokušaja rangiranja sajta, to je sigurno.

    Oni koji se fokusiraju na građenje brenda, kao i oni koji grade linkove koje bi napravili i da google ne postoji, dugoročno će profitirati.

    No na lokalizovanim verzijama googlea poput google.rs i dalje dosta dobro prolaze “taktike za rangiranje” koje su već davno prežaljene na google.com

    Recimo, dosta spam linkova sa durektorijuma, foruma, totalno nerelevantnih strabica vašoj itd.i dalje daju dobre rezultate, pre svega zato što je naše tržište malo i nema velikog broja relevantnih rezultata čak i za kompetetivne ključne reči.

    Pre oko godinu dana sam se šokirao kada je puko ponavljanje ključne reči pomoglo klijentu da se za jednu frazu podigne sa drugog na prvo mesto.

    Konkurent je imao broj ponavljanja ključne reči 7% u tekstu. Osim toga tekst mu je bio kraća i prepričana verzija klijentovog teksta, konkurentov sajt imao je manji autoritet sa manjim brojem linkova, kvalitetnih i relevantih linkova, imao je noviji sajt itd…

    Želim reći da se slažem sa svime napisanim ukoliko se radi o projektu za strano tržište ili veoma kvalitetnom domaćem sajtu.

    Male domaće firme će na google.rs verovatno još neko vreme imati rezultate i pri saradnji sa “ekspertima” zarobljenim u vreme ” keyword meta tagova” i “prijava sajta na pretraživače”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +7 (from 7 votes)
  2. U potpunosti se slažem sa gore navedenim postulatima i hteo bi da dodam da i naziv domena ponekad može da doprinese samom seo rangiranju.
    Pošto sam se na studijama upoznao po prvi put sa ovom tematikom, želeo sam da probam to da primenim u praksi. Pokrenuo sam blog o turizmu (iako to nije ono što me zanima),prebacio ga na plaćeni domen i sad učim iz toga. Sajt sam nazvao http://www.moreileto.com/ prateći pojavljivanje ove 2 ključne reči u pretragama preko google keyword tool. Rezultat svega je konstantna organska poseta sajta što meni predstavlja uspeh. Što se tiče rangiranja,trudim se da ispoštujem ono što ovde pišete..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  3. Luka Bralo says:

    Kvalitetno urađen i pregledan sajt, koristan sadržaj, promocija – Simple as that.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 5 votes)
  4. Povećanje konkurentnosti pojedinačnih industrija kod nas donosi pominjane promene. Kada te promene kod Gugla počnu da funkcionišu, sajtovi sa lošim SEO tehnikama imaju manju posećenost.

    Viđao sam čak i u SAD oblasti u kojima među prvim rezultatima ima sajtova sa spam tehnikama SEO – oblast nije dovoljno razvijena…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  5. Nemanjaa says:

    Slazem se sa @Igorem da na nasem “trzistu” nazalost jos uvek prolaze manipulativne metode i da su kriterijumi drugaciji. Znam coveka koji tekstove pise fakticki za pretrazivace, ubacuje fraze u tekstove koje nemaju objasnjenje u samom tekstu samo da bi dobio posete i za te reci. Na primer napise podnaslov “iskustva” a u tekstu ne napise koja su iskustva. Rangira se i van svoje oblasti sajta i uvek medju prvih par rezultata nakon nekoliko dana, a konkurencija nije mala. Ima veoma veliku posetu sa gugla. Pise sve tekstove preko 1500 reci da bi obuhvatio sve potencijalne fraze iz kw plannera. u svakom tekstu ima minimum 7-8 unutrasnjih linkova, koristi dosta tagova, razmenjuje linkove sa nerelevantnim sajtovima… Autoritet stranice na open explorer je 39.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Iako je evidentno da manipulativne metode rangiranja daju neke rezultate, pitanje je koliko je to dugoročno. Verujem da će sajtovi koji su pretrpani ključnim rečima u narednom periodu početi da gube poziciju ukoliko se ne posvete kvalitetnoj promociji.
    Kvalitetan sadržaj neopterećen ključnim frazama i pružanje korisnih informacija ciljnoj grupi će na duže vremenske staze imati mnogo bolji efekat. Kvalitetan sadržaj koji nam pruža traženu informaciju će biti deljen na društvenim mrežama, linkovan i slično. Samim tim će i pozicija na pretraživaču biti bolja

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  7. Igor Tomić says:

    Jelena, to je u teoriji tako, u praksi baš i nije. To o čemu pišeš je dugoročan put koji će nekad u budućnosti MOŽDA doneti rezultate.

    Na svom blogu igortomic.net radim po svim pravilima Google – pišem o onome u šta sam upućen, tekstovi su dobri/korisni, relativno sam aktivan na društvenim mrežama – spominjem ovo jer se slažemo u tome da svaka stranica treba da donosi vrednost.

    Ti tekstovi se dele na društvenim mrežama i ponekad linkuju. Ponekad, i to svega par tekstova u indistriji/niši koja se najviše međusobno linkuje. Pomoću linkova sa nekoliko dobrih domaćih blogova imam i dobre pozicije za dosta ključnih reči. Ti linkovi došli dobrim delom i zbog poznanstava. Za sve je bilo potrebno dosta vremena, više nego što bi ijedan klijent imao živaca da sačeka.

    Linkovi su neophodni za rangiranje iole kompetitivnih fraza i, bar dok se za sajt ne pročuje, ne dolaze sami od sebe. A klijenti očekuju rezultate. 🙂

    Inače i mnoge strane SEO firme uglavnom “rade” manipulativni SEO ili naplaćuju sumu koju većina ne može da priušti.

    PS. Ne mislim da je pametno nasumično i bezveze trpati ključne reči. Tekst mora da bude koristan posetiocu. S tim da tekst “opterećen” ključnim frazama i dalje moe da bude kvalitetan, zanimljiv i deljen na društvenim mrežama, to i jeste jedan od SEO “trikova”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  8. Nemanjaa says:

    Kao sto Igor kaze u praksi je to drugacije. Covek koga sam pomenuo da se bavi takvim radnjama nema neku veliku interakciju na drustvenim mrezama, za razliku od na primer mene koji imam veliki broj sherova i lajkovova po tekstu, cesto preko 2000. Mislim da se do sada nije mnogo uzimala u obzir interakcija na FB za rangiranje, nadam se da ce poceti ozbiljno. A sto se tice korisnosti teksta, on je koristan u onoj srzi od npr 200 reci, a ostalo je dodato da dobije na “kolicini.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Slažem se da još mnoge tehnike kod nas na google.rs prolazei još uvek su popularne, upisivanje u direktorijume i potpisivanje na forumima. Mnogima je i ti jedini izvor linkova koje mogu da dobiju na stranice.
    Ali morate priznati da je jako teško dobiti neki koristan link i prirodno linkovanje na neke teme kao što su selidbe ili rezervoari od plastike, u odnosu na povoljnu turističku ponudu ili slično. Za sve to bi bilo potrebno vreme, a retko ko može da čeka kada posao stoji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Koristan tekst

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.