fbpx

Kako minimizirati rizike internet marketinga? 5 pravila upravljanja rizicima online promocije

Pre izvesnog vremena, dobio sam upit od jednog studenta za izvore na temu upravljanja rizicima u internet marketingu (internet marketing risk management). Shvatio sam da ovu temu nisam nikada direktno obrađivao, i evo sada to činim…

Da li ste nekada “bacili” pare u (internet) reklamiranje? Da li je moguće to sprečiti?

Mislim da nema osobe kojoj se nije desio slučaj da neka promotivna aktivnost na internetu jednostavno nije donela nikakve efekte, a još češće se dešava da online promotivne aktivnosti ne donose očekivane efekte.

Na žalost, ovu pojavu nije moguće sprečiti u većini oblasti internet promocije, ali ono što je svakako moguće jeste minimiziranje loših efekata online promocije mudrim vođenjem promotivnih aktivnosti.

Prvo pravilo minimiziranja rizika: Morate znati šta da očekujete od usluge koju ste platili!

Kada se posmatra promocija generalno, postoje dva osnovna tipa reklamiranja:

  1. Oglašavanje koje za rezultat daje direktne efekte koje je tražio oglašivač – Performance-Based Advertising.
  2. Oglašavanje koje primarno daje vidljivost kompaniji, proizvodima, uslugama – koja naknadno daje tražene efekte kompaniji – Brand Advertising.

O razlici između brend oglašavanja i oglašavanja koje produkuje direktne efekte pročitajte detaljnije u tekstu “Povratak osnovama: Brand Vs. Direct Response Advertising“.

Jedan od razloga zašto su danas masovno veoma popularni načini oglašavanja preko Gugla i Fejsbuka je to što su ovo Performance-Based tipovi oglašavanja, odnosno vi u ovom slučaju plaćate samo za efekte (klikove do vašeg sajta, ili u slučaju Fejsbuka dodatno plaćate postignuti angažman na društvenim mrežama – šerovi, lajkovi).

Većina sajtova medija naplaćuje oglašavanje koje nije u vezi sa direktnim efektima – plaćate vidljivost koju ostvarujete na ovim medijima. Ako kampanja na nekom mediju prouzrokuje efekte, to je veoma poželjno, ali vam većina medija neće garantovati te direktne efekte.

Kako se vode online marketing kampanje?

Kada se odlučite da želite online marketing kampanju, potrebno je da znate kako se ovakve kampanje oglašavanja vode, i kakve efekte možete očekivati od različitih tipova oglašavanja.

O načinu vođenja online kampanja možete pročitati u tekstu “Online advertajzing danas: Kreiranje online reklamnih kampanja“.

Pri definisanju online kampanja veoma je važno znati da društvene mreže mogu da donesu efekte i na taj način što će vaša kompanija ili marketinška agencija morati da se angažuje oko kreiranja i plasiranja sadržaja – koji tek posle nekoliko meseci počinju da donose efekte – ovakve aktivnosti ne donose efekte odmah, kao što je to slučaj kod plaćenog oglašavanja.

O razlici između oglašavanja i angažmana, odnosno o razlici između plaćenih i besplatnih tehnika promocije (kod tehnika promocije kod kojih ne ulažete direktno novac – ulažete vreme, ali i novac za zaposlene koji se angažuju za kreiranje i plasiranje sadržaja), možete pročitati tekst “Osnove online promocije danas – oglašavanje Vs. angažman“.

Drugo pravilo minimiziranja rizika: Postavite na sajt servis za praćenje efekata promocije – Google Analytics

Treba samostalno da znate koje efekte možete da očekujete od različitih vrsta medija i načina promocije. To se najefikasnije postiže korišćenjem besplatne alatke Google Analytics, koju obavezno postavite na vaš veb sajt – tražite od kompanije ili pojedinca koji su kreirali sajt da to postave.

Inicijalno, preko ovog servisa svakako možete videti odnos uloženog vremena i sredstava u prema broju poseta koje vam donosi pojedinačni medij.

Ako imate mogućnost dolaženja do konkretnih efekata na svom sajtu (broj kontakata, prodaja, prijava, upit…), veoma je važno da vam se doda opcija praćenja tih konkretnih efekata, naročito ako se radi o prodajama. To znači da je potrebno da vam se u Google Analytics doda mogućnost praćenja ciljeva (Goals) za npr. praćenje broja popunjavanja formulara za kontakt, i E-commerce koji omogućava praćenje prodaja pojedinačnih proizvoda – koji medij je doprineo pojedinačnoj prodaji. Ako osobe koje su vam kreirale veb sajt ne znaju kako da to urade, date im link do Google Analytics helpa

Na ovaj način precizno možete da pratite realne efekte u odnosu na medij gde se promovišete.

Treće pravilo minimiziranja rizika: Optimizacija vremena i budžeta za online reklamnu kampanju

Savremeni sistemi online promocije omogućuju vam da u bilo kom momentu prekinete kampanju ako njom niste zadovoljni, i da pri tome kontrolišete koliko ste sredstava potrošili.

Preporuka je da angažujete kompanije koje imaju dobre reference u vođenju različitih tipova reklamnih kampanja (neke kompanije su specijalizovane za pojedine tipove online promocije, pa je preporuka da takve kompanije angažujete). Takvim kompanijama date startni mesečni budžet od 100 – 200 EUR po pojedinačnom sistemu promocije da biste videli efekte, i u odnosu na postignute efekte dalje povećavate budžete – dok vam je to isplativo.

Mi živimo u vremenu veoma razvijenih sistema online promocije koji svaki pojedinačno svakim danom zahtevaju sve veća znanja. Vaši zaposleni mogu posle nekog vremena naučiti pojedine tehnike promocije, ali je za to potrebno vreme i novac. Provizije za vođenje ovakvih aktivnosti od strane stručnih kompanija su dovoljno povoljne da biste odmah trebali minimizirati trošak i povećati efekte angažovanjem ovakvih kompanija.

Sa kompanijama iz vaše industrije s kojima ste u dobrim odnosima delite iskustva promotivnih online kampanja da biste videli koliko imate dobre efekte u svojoj oblasti.

Uskoro ću pisati o veoma važnom sistemu promocije Programmatic Buying, koji je dostupan kod nas od ove godine, i koji omogućuje sličnu optimizaciju troškova za oglašavanje na ovdašnjim medijima, kao što se to radi na Guglu i Fejsbuku.

Četvrto pravilo minimiziranja rizika: Usmeravanje ciljnih grupa i usmeravanje na efekte promocije

Veoma je pogrešno misliti da domaći online mediji ne donose zadovoljavajuće efekte zato što im je dominantan sistem ponude zasnovan na brending tipovima oglašavanja (plaćate fiksnu cenu za mesečno oglašavanje).

Kao i u slučaju oglašavanja na Fejsbuku koje se zasniva na definiciji ciljnih grupa kojima se obraćate (usmeravanje oglašavanja u odnosu na demografiju korisnika), tako je moguće definisati oglašavanje na domaćim medijima u odnosu na demografiju posetilaca – preko alata kao što je Gemius, koji je poznat po relevantnoj listi posećenih veb sajtova Gemius Audience.

Kod usmeravanja ciljnih grupa na veb sajtovima veoma je preporučljivo poznavati tzv. Affinity Index za pojedinačno definisane ciljne grupe – koji predstavlja meru koncentracije određene ciljne grupe za određene parametre definisanih demografskih podataka.

Npr. najposećeniji sajtovi imaju najveći procenat svih ciljnih grupa (zato se većina velikih kompanija kod njih oglašava), a ako vi npr. želite da se predstavite ženskoj ciljnoj populaciji koja se interesuje za modu, uzrasta od 35 do 55 godina, a da imaju veća primanja od prosečnih, to je npr. 40.000 osoba u Srbiji na internetu. Na najposećenijim sajtovima npr. dolazi 50% ovih posetilaca (20.000 osoba) mesečno , što je npr. 1% posetilaca od 2 miliona koliko imaju neki najposećeniji sajtovi posetilaca mesečno . Postavlja se pitanje kolika je verovatnoća da će tih 20.000 osoba videti poruku na tim posećenim sajtovima i za koja sredstva, u odnosu na sajt manje posećenosti gde ima 3.000 ovakvih posetilaca – što čini 70% svih posetilaca tog sajta.

Ovakvim usmeravanjem ciljnih grupa na domaćim veb sajtovima omogućuje se optimizacija troškova oglašavanja u odnosu na kvalitet definisanja ciljnih grupa od interesa kompanijama.

Pročitajte tekst “5 saveta za uspešno kreiranje online ponude oglašavanja i primeri usmeravanja ponude“.

Preporuka je da se minimiziranje troškova promocije ostvaruje dodatno fokusiranjem na sisteme promocije kod kojih je moguće lako praćenje direktnih efekata – Performance-Based.

Kod nas za sada najbolji odnos cena/efekti imaju sistemi oglašavanja na Guglu i Fejsbuku, a u poslednje vreme sve je aktuelniji sistem promocije Affiliate Marketing koji omogućuje plaćanje promocije po proviziji za prodaju proizvoda i usluga.

Preporuka je pročitati tekst “Direktorijum partnerskih programa Provizija.rs – 2015. je godina affiliate marketinga“.

Peto pravilo minimiziranja rizika: Povedite računa o tome kakve ugovore potpisujete

Pojedine kompanije koje prodaju različite tipove internet usluga imaju tendenciju da se vezuju ugovorima koji su nepovoljni za korisnika usluga – naročito u slučajevima vezivanja za veoma velike kompanije, koje kasnije imaju problem da raskinu ovakve ugovore. O ovoj tematici u kontekstu izbora izrade veb sajtova, hostinga, domena i sl. ću pisati uskoro.

Važno je znati da za sve tipove internet usluga, uključujući i usluge online promocije moguće je obezbediti osiguranje od rizika da vam kompanija s kojom radite posao ne odgovara – i da je zamenite s drugom kompanijom. To se može obezbediti, bez obzira da li se radi o nekom softverskom rešenju koje koristite za potrebe online promocije, ili o ugovoru o promociji sa pojedinačnim medijem, ili sa marketinškom/PR agencijom.

Veoma je dobro ako se u ugovorima o online promociji definišu minimalno poželjni efekti koji se garantuju, kao i politika povrata sredstava u slučaju da se stavke iz ugovora nisu u praksi obistinile. Ovakve ugovore daju najozbiljnije marketinške/PR agencije koje su usmerene na oblast unapređenja efekata poslovanja, i ovakvi ugovori za sada nisu uobičajeni kod nas.

Za kraj, preporučio bih vam da pročitate tekst “Minimizing Internet Marketing Risks“.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Kako minimizirati rizike internet marketinga? 5 pravila upravljanja rizicima online promocije, 9.8 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/08/2015, RSS

3 odgovora na Kako minimizirati rizike internet marketinga? 5 pravila upravljanja rizicima online promocije

  1. Milan says:

    Veoma poucan tekst, nazalost dosta agencija prodaje maglu i lazno kreira rezultate koji nemaju veze sa realnim stanjem.Slazem se da je izbor dobre agencije kljucna stavar u postizanju odnosa cena/kvalitet.Promenom agencije za isti novac sam dobio mnogo bolje efekte.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. Mi imamo praksu da klijentima instaliramo Google Anlytics (vezano za Vase drugo pravilo), kao i WMT + jos nekoliko alata za analitiku (npr. Pro Rank Tracker itd.) i da ih obucimo kako da ih sami koriste. I to na nase insistiranje. Na taj nacin uvodimo potpunu transparentnost i merljivost naseg ucinka (a tako i stedimo svoje vreme oko naknadnog objasnjavanja analitike i ucinka). Cist racun – duga ljubav.

    Sto se ugovora tice (peto pravilo), princip nam je – idite kad god pozelite.

    Poenta je da kada se posao obavlja odgovorno i profesionalno, uz punu transparentnost i vidljive rezultate, tada se ostvaruje dugorocna i uspesna saradnja, a klijent nece otici kod nekog drugog cak i ako je jeftiniji.

    To je bar moje iskustvo…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Jovana says:

    Ovih dana intenzivno razmisljam o placenoj reklami tako da je tekst dosao kao porucen. O efektima ne mogu da govorim jer nisam jos uvek platila reklamu ali mi je clanak skrenuo paznju na stvari o kojima nisam razmisljala. Hvala!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.