fbpx

Zašto je YouTube bloger (vlog) Gasttozz popularan?

Nenad Marinković – Gasttozz (Vukajlija) ima ulogu u igici i video aplikaciju za mobilne platforme, a za njega kažu da je “najpoznatiji i najluđi, najduhovitiji ali i najvulgarniji, najbolji ali i najgori” vloger (video bloger – “Jutjuber”) na ovim prostorima (intervju za makedonski Think.mk). Nakon Pantele, Ivane Đujić i Zorannah, na ovom blogu još jedna priča o osobi iz ovih krajeva koja je stekla popularnost zahvaljujući društvenim medijima.

Update (08.04.2015.): Gasttozzu skače naglo popularnost ulaskom u rijaliti šou Parovi.

Gasttozz ima skoro 250.000 pratilaca na Jutjubu, oko 150.000 lajkova na Fejsu, nešto više od 9.000 pratilaca na Tviteru, i više desetina naloga na Jutjubu i Fejsu koje su kreirali njegovi fanovi (41.700+ rezultata pretrage na Jutjubu za ključnu reč “gasttozz”) – Podaci za 2015. g. (april). Svojevremeno je njegova Fejsbuk grupa za podršku ulaska Nenada Marinkovića u kuću Velikog brata imala 28.000 lajkova.

Odakle potiče ovolika popularnost Nenada Marinkovića?

Za Gasttozza sam prvi put čuo pre nešto više od mesec dana od nekih klinaca, uključujući i mog sina (10-11 godina), koji su međusobno delili i više puta gledali njegov video isečak “Marija predstavi se“, koji je iz kompletnog originalnog klipa isekao jedan od Gasttozzovih fanova. Kada sam pre nekoliko dana video da moj sin (11) ponovo pretražuje Gasttozza, malo sam se više zainteresovao, istražio i video da se radi o veoma dobrom primeru viralnog rasta popularnosti korišćenjem društvenih medija.

Nenad Marinković je svoju Odiseju sa Gasttozzom na Jutjubu počeo još 2009. g. kao gastarbajter iz Pariza (odatle nadimak Gasttozz), ali je širu pažnju javnosti privukao nakon videa “Nafurana mala” (obratiti pažnju na rezultate pretraživanja, ima čak i Minecraft parodija), što je imalo za posledicu i pojavljivanje na lokalnoj televiziji (preko 410.000 pregleda), a kasnije i kod Amidžića na Pinku. Ovi video klipovi postoje na Jutubu u više desetina verzija, gde se najgledanije verzije ne nalaze na njegovom zvaničnom YT kanalu.

Šta je po mom mišljenju najviše uticalo na Nenadovu popularnost:

  1. Personality (ličnost) – Nenad je definitivno zanimljiva i zabavna osoba, i njegov stil se izgleda dopada mnogima. Sa druge strane je i prilično kontraverzan (puno psovki, “gadan jezik”…) i ima izgleda dosta osoba koje ga ne smatraju naročito zanimljivim (da ne upotrebim druge izraze koje sam video po forumima – opet na njegovu temu).
  2. Autentičnost – To što Nenad snima pa postavlja na YT je definitivno autentično, i kada se to pomeša sa zanimljivošću i interesantnom ličnošću – eto recepta za popularnost.
  3. Odnos sa fanovima – To što mnogi kopiraju njegove video klipove i postavljaju na svoje YT naloge da bi povećavali broj pregleda svog naloga (i eventualno zaradili od YT) Nenad ne sankcioniše zabranama (a mogao bi), i time povećava viralni efekat svojih klipova koji dolaze do onih kojima se dopada njegov stil “pripovedanja”. Sa druge strane, Nenad odgovara javno na pitanja svojih fanova u svojim klipovima, a ljudi vole da su javno pominjani od strane poznatih, a naročito od onih koje oni vole…

Mislim da se Nenad na veoma dobar način obraća svojoj ciljnoj grupi (mlađa populacija), a ono što mi se lično ne dopada jeste činjenica da se Gasttozz naročito dopada klincima koji uopšte ne bi trebali da slušaju i gledaju baš ovakav tip priča (zbog toga im se ovo i dopada).

Šta Gasttozz nema?

Kada se malo detaljnije pogledaju Nenadove online aktivnosti, s jedne strane se vidi da pokušava da iskoristi što veći broj savremenih online alata komunikacije za širenje svojih video klipova, ali se sa druge strane vidi da tu svoju online aktivnost (vLog) on još ne shvata dovoljno ozbiljno, iako kako vreme prolazi on od svog YouTube kanala zarađuje sve više.

Npr. postoji ne naročito posećen FB Gasttozz shop (veoma verovatno nije pod nenadovom kontrolom, jer se ne vidi kako uopšte naručiti bilo šta). Ova ideja od strane nekog od njegovih fanova, ako bi se malo bolje organizovala verovatno bi mogla da donosi neke prihode. Žurke koje je počeo da pravi takođe mogu biti interesantan način sticanja prihoda ako se organizuju na dobar način, itd.

Videćemo šta će se dešavati (ili neće dešavati) sa Nenadom u narednom godinama, jer sam mišljenja da bi on veoma lepo mogao iskoristiti svoju popularnost da živi od posla u vezi sa Gasttozz pričom. Samo je potrebno da to odluči i sprovede u delo… I eto nekoga iz ovih krajeva da živi od (video) bloga.

Pouka

Na dodatni zahtev čitalaca (03.06.) i komentatora na društvenim mrežama, dužan sam da objasnim razloge objavljivanja ovog primera korišćenja YT.

Lično, nisam ljubitelj realiti programa bilo koje vrste, a Gasttozz predstavlja samostalni projekat koji liči na popularne realiti programe. Sa druge strane, njegov primer govori o tome da je uz određene preduslove model koji se vidi u ovom primeru ostvariv i u drugim oblastima.

Jedan od preduslova savremenih promotivnih aktivnosti jeste kreativna izdvajanje sadržaja iz oblasti interesovanja na taj način da one budu zanimljive…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (83 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +14 (from 22 votes)
Zašto je YouTube bloger (vlog) Gasttozz popularan?, 7.4 out of 10 based on 83 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/06/2013, RSS

14 odgovora na Zašto je YouTube bloger (vlog) Gasttozz popularan?

  1. Biljana says:

    Čudi me da niste radnije čuli za njega, ipak su mu jako popularni klipovi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (17 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 7 votes)
  2. Sasa says:

    Na linku o tome koliko se zarađuje od YT je video koji je potpuna dezinformacija i klinac je desetostruko uvećao zaradu. Samo od YT se u ovim krajevima ne može živeti. Moj kanal okreće juna svake godine više od milion pregleda i zajedno sa sajtom na kome se okrene oko 2M strana ne može da mi donese ni pola moje neto profesorske plate. Dakle pravu monetizaciju svojih onlajn aktivnosti na Balkanu možete ostvariti jedino offline.
    Hvala na ovom tekstu, jer je pokazao potrebu za jednim ozbiljnim blogom ili vlogom o YT i zaradi u ovim krajevima. Ukoliko neko želi da prvi krene da radi nešto u ovoj niši neka mi se javi za pomoć ili partnerstvo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 5 votes)
    • Meni bi dobro dosla pomoc u vezi zarade preko Youtube-a… 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Kao kod samih veb sajtova u Srbiji, kod kvantitativnih modela advertajzing zarade bez 10 miliona pregleda mesečno (a i više ako želite samo da vam Google donosi pare) nema naročite zagrade od pregleda stranica, a YT zarada je takođe čist advertajzing model. U slučaju Gasttozza pominjao sam i druge načine kako on konretno može da zaradi, a takvih mogućnosti u njegovom slučaju ima još…

    Nisam čuo ranije za njega jer sadržaj njegovih video klipova i mesta gde se pominjao ranije nisu u domenu onoga što redovno pratim.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  4. Nikola says:

    Ovaj post je u rangu Velikog Brata i Farme ali dobro, izgleda je to ono sto se cita. A ono sto se gleda je vulgarnost i neotesanost, i to sve zajedno donosi zaradu. U svakom slucaju, odbijam da mi on bude neki “model” za zaradu od Interneta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (14 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 7 votes)
  5. Milos says:

    Mislim da ovakva osoba samo moze negativno uticati na mlade, Dovoljno nam je gluposti na TV-u, i jos nam samo treba ovakva “licnost” na Jutjubu… kao da nema dovoljno gluposti i bez njega.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (13 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 7 votes)
  6. Postoji primer, postoje nepobitni efekti i postoji pouka. Da li ćete to iskoristiti – vaša stvar!

    Naravno da je teže u drugim oblastima napraviti dovoljno interesantne aktivnosti ili sadržaje da bi ste privukli pažnju vaših potencijalnih korisnika, ali je to samo to – teže, ali izvodljivo!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  7. aleksa says:

    I ja pratim gasttozza, bas iz marketinskih razloga.

    “Ovaj post je u rangu Velikog Brata i Farme ali dobro, izgleda je to ono sto se cita. A ono sto se gleda je vulgarnost i neotesanost, i to sve zajedno donosi zaradu. U svakom slucaju, odbijam da mi on bude neki “model” za zaradu od Interneta.”

    Tvoj post je u rangu umisljenog marketara, jer da to jesi, shvatio bi da ne mora svaki post u vezi marketinga da bude model bas za tebe .

    I meni je zao sto covek ne radi malo bolje na osmisljavanju svojih videa, ali sa druge strane i ta spontanost je deo velikog uspeha, tako da sigurno treba malo kanalisati celu pricu, ali van video sadrzaja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Gastoza na TV

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 6 votes)
  9. bojke says:

    najacii covjek 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
  10. stozga says:

    Ima jos boljih vlogera od Gasttozza koji izmedju ostalog furaju i zdrav humor! Pogledaj NN Vlog, LogaShow, Coazz, nKrkan….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  11. Pomenuti Gasttozz je uspeo da privuče široki auditorijum, što je za svaku pohvalu. Mislim da je ovde o tome bila reč i poenta. Mene lično se ne sviđa njegov materijal, ali da je originalan i da ima pažnju publike to stoji. On trenutno radi kao konobar za manju platu od prosečne u Srbiji, a ima sa slobodom mogu reći ogromnu popularnost na interentu, što mu može doneti pristojnu zaradu ako sve to iskoristi na pravi način. Angažovanje i fokusiranje na vođenje video bloga kao profesionalnu aktivnost koja donosi novčani prihod. Dobar pokazan primer i uspeh kako od sopstvene ideje i rada koji ima mnogo pontecijala može se pretvoriti u biznis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  12. Nice videos!!! It is kind of you to share with users) Thanks)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  13. Slavko says:

    Super clanak. Eto i mi cemo iz Srbije za jedno 10 godina kad nam Youtube ukljuci monetizaciju moci da zaradjujemo glupiranjem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.