fbpx

Najbolji SEO je kada ne razmišljate o optimizaciji za pretraživače već o promociji – SEO Mindset promene!

U poslednjih skoro dve godine na predavanjima govorim o tome da je online promocija novi SEO. Promene Gugl algoritma i dešavanja od početka ove godine na SEO tržištu samo potvrđuju tezu da su se desile velike SEO promene od 2011. g. i da posao optimizacije za pretraživače već odavno nije isti kao što je bio npr. 2010. g. i ranije.

U poslednje vreme se sve više priča o potpunoj promeni razmišljanja o tome šta je danas SEO i šta je SEO posao. Problem se svodi na činjenicu da određeni broj osoba koje se i danas bave SEO poslom još nisu sasvim shvatile da kratkoročno “varanje” Gugla na duže staze može da šteti klijentima koji mogu da krenu da gube rejting, što sam kod nas imao više puta da vidim u poslednje vreme.

Sa druge strane, određeni broj osoba insistira da im neko radi SEO i to upravo na način kako su to oni zamislili – gde da se postavljaju linkovi, kako da se postavljaju i sl. U ovakvim slučajevima jednostavno kažem ovim osobama da ako hoće ovakav SEO, neka otkucaju te ključne reči na Guglu i pronađu one koji rade još te tehnike. Mi se bavimo online promocijom…

Linkbilding je sve više spam!

Problem sa optimizacijom za pretraživače počinje od percepcije linkovanja kao osnovnog načina da se poboljša rejting za odabrane ključne reči (primeri):

  • Meni je najvažnija ova ključna reč (fraza), jeste da je nemam na stranicama koje treba da budu rezultati pretraživanja (nema teksta skoro uopšte), ali je potpuno suludo da moj sajt nije bar na prvoj stranici!
  • Postavili smo besplatno linkove gde god smo to mogli, komentarišemo na forumima i blogovima… Zar to nije dovoljno?
  • Platili smo linkove na nekim sajtovima, negde su nas ubedili da treba da platimo jer ćemo preko tih sajtova dobiti bolji rejting… i ništa, čak je sada i gore…

U poslednje vreme, ako imate veliki broj linkova koje Gugl ne smatra kvalitetnim, ili imate mnogo veću linkbilding aktivnost nego što je to slučaj u vašoj privrednoj grani, imate i ovde problem sa rejtingom zbog preterane aktivnosti.

Veoma je interesantna (i indikativna) pojava nedavne promene imena jedne od najpoznatijih online lokacija – SEMoz.org u MOZ.com. Oni sami objašnjavaju u svom tekstu zašto su promenili ime (veoma velika promena za ovako popularan veb sajt) kroz izjavu da je skraćenica “SEO” u poslednje vreme sve više tumačena kao spamovanje. Sa druge strane, oni sebe sve više nazivaju Inbound Marketing kompanijom, što je jedan od termina na koji prelazi sve veći broj SEO stručnjaka – Internet Marketing, Web Marketing, Earn Media Specialists, itd su novi nazivi na koje se ove osobe pozivaju kada opisuju svoj posao…

Guest Blogging i Native Advertising SEO zamke

U poslednjih pola godine pričao sam sa skoro deset osoba koje su tokom prošle godine radile SEO za inostrane kompanije, naročito u SAD. Praktično, sve osobe s kojima sam pričao su prošle godine radile na guest blogging SEO strategiji koja se sada “obija o glavu” svim kompanijama koje su to radile. Čak je i Gugl zvanično objavio kako ne dozvoljava ovaj vid kupovine linkova (prenos Google Page Rank-a), što važi i za Native Advertising.

Gostovanje na blogovima u osnovi nije zabranjeno – vas pozove bloger da na njegovom blogu napišete post i time možete da proširite čitalačku publiku. Problem oko ove tehnike promocije je nastao naročito u 2012.g. kada se počelo sa masovnim “gostovanjima” na blogovima (uz često plaćanje blogera) da bi se došlo do linka na tom blogu do ciljanog sajta.

Slična je situacija i sa Native Advertajzing sistemima korišćenja popularnih medija ili blogova samo da bi se dobio link sa takvih sajtova.

Najjednostavniji način koji štiti medij, blogera i oglašivača da ne (svi) dobiju penal od Gugla je da se za eksterno linkovanje u takvim tekstovima (gostovanja, sponzorisani tekstovi i sl.) doda tzv. “NoFollow” atribut u link, što za slučaj Word Press platforme znači dodavanje jednog od nekoliko plagina koji to upravo rade. Na ovaj način se poručuje Guglu (ali i ostalim pretraživačima) da vlasnik medija sugeriše da se ne prenosi autoritet medija (prenos Google PR-a) na veb sajt na koji link u tekstu upućuje.

Uskoro ću pisati na temu koje su sve to koristi koje se dobijaju ovakvim tehnikama promocije koje indirektno mogu da utiču na SEO, ali ne treba linkovanje stavljati kao fokus.

Ovo pravilo u osnovi važi danas za sve tehnike promocije – ne mojte razmišljati o SEO efektima vaših promotivnih aktivnosti, razmišljajte o vašim specifičnim i generalnim ciljevima promocije i kako da ih ostvarite.

To radite kako treba – što znači dovoljno zanimljivi sadržaji i aktivnosti da privučete korisnike i produkujete dovoljnu vidljivost šerovanjem, lajkovanjem i sl. (ali ne lajkovanje zbog povećanja lajkovanja). Kao sporedni efekat ovakvih aktivnosti posle nekog vremena dolazi i poboljšanje rejtinga na pretaživačima za određene ključne reči, ako ste realno bolji i informativniji od konkurencije.

Naravno da ćete pronaći puno sajtova koji i dalje za mnoge ključne reči stoje visoko u rezultatima pretraživanja, a verovatno ne bi trebalo… Vremenom, ako ste bolji u promociji od njih, ićete bolje plasirani na Guglu.

Novi (stari) SEO je u osnovi PR (odnosi s javnošću)

Kada se malo detaljnije pregledaju aktivnosti koje se rade danas zbog (posrednog) ostvarivanja boljeg rejtinga na pretraživačima, to su sve aktivnosti u vezi sa poboljšanjem reputacije kompanije i kreiranje odnosa sa različitim vrstama online medija i online pojedinaca. Sve ovo je u osnovi posao struke odnosa s javnošću. O ovoj temi ću uskoro pisati više (nije fokus ovog blog posta), a u međuvremenu ovde možete pročitati studiju slučaja Bathrooms.com koja je na osnovu fokusa na online PR aktivnosti unapredila svoju SEO poziciju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (21 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 7 votes)
Najbolji SEO je kada ne razmišljate o optimizaciji za pretraživače već o promociji - SEO Mindset promene!, 8.2 out of 10 based on 21 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/06/2013, RSS

7 odgovora na Najbolji SEO je kada ne razmišljate o optimizaciji za pretraživače već o promociji – SEO Mindset promene!

  1. Todorovic says:

    Ima istine u ovome. Google sve bolje razlikuje prirodni link od naručenog linka. To je samo izazov kako graditi linkove … Da ne ponavljam, nakon sadržaja link je drugi po važnosti element internet mreže. Aktuelni algoritam može za par procenta gore dole omalovažiti ili dodati vrednost linku, bilo je i biće oscilacija u tom smeru, pa ljudi ove fluktuacije nazivaju svaki put drugačije …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Todorovic says:

    U odnosu na aktuelni trenutak, ako imate previše linkova sa blogova, u odnosu na forume i portale može doći do pada pozicija. Tj, algoritam je omalovažio link sa gost posta ako ste preterali sa gostovanjima …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Odlican post! Kvalitetni textovi kako na samom sajtu tako i na pisanju na blogovima su najbitniji i sustina seo optimizacije. Ako je vas text originalan i kvalitetan, on ce se brzo siriti (deliti) i steci popularnost.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. BOBA Gallery says:

    Ovo je nesto o cemu upravo ucim. Hvala za tekst i video.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Stefan says:

    Hvala na postu, trebalo mi je nesto ovog tipa da shvatim nove promjene na Google-u s obzirom da ne pratim SEO bas puno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Potpuna istina, što si napisao, mislim da je danes treba sodelovati sa naručniki i se dogovoriti kakav content creation strategy če imati svaki od njih.
    BTW, napisano imaš SEMOZ.com ali bili su SEOMOZ.com
    (and sorry for my bad spelling 😀 )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Toci says:

    Odličan članak, lijepo obuhvata nove i stare strategije optimizacije, kada malo bolje razmislim, SEO je uvijek bio spam, a ono što je grozno je to što sada puno toga počinje bivati spamom u Googlovim očima. Jedino što sada stvarno funkcionira je kvalitetan sadržaj, dok i to ne bude postalo spamanje, jer sve što vodi ka vrhu postaje spamanje?!?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.