fbpx

SEO posao nije za amatere: Pingvin update pouke

Kada kreirate neki tekst (ili neku drugu vrstu sadržaja – video, slike, audio…) koji vidi veći broj osoba, pokušajte nakon nekog vremena da propratite na koji način je došlo do toga da je taj sadržaj video veći broj osoba i šta je posledica tog sadržaja (da li je taj sadržaj sada vidljiv na pretraživačima za glavnu/glavne ključne reči u vezi sa tekstom). Kada prethodno uporedite sa tehnikama koje se najčešće u ovim krajevima koriste nad nekim sadržajem za podizanje rejtinga na pretraživačima (SEO), veoma ćete brzo uvideti da postoji značajna razlika između “širenja” sadržaja putem klasičnog puliciteta, u odnosu na neki drugi sadržaj koji je promovisan SEO tehnikama.

Ako vi na prvi pogled možete da uočite razliku između promocije negog sadržaja prirodnom putem i klasičnih tehnika koje se upotrebljavaju za podizajnje rejtinga sadržaja/sajta na pretraživačima, zapitajte se koliko i kako rzo isto mogu da vide zaposleni u Google-u, a nakon toga i sam Google algoritam. Bilo je pitanje momenta kada će Google upravo da krene sa penalizovanjem ovakvih tehnika – u ovom slučaju linkovanja, što se desilo od 24.04. pod popularnim nazivom Penguin Update.

Reakcije u celom svetu, pa i u ovim krajevima su inicijalno bile žestoke, ali su se posle izvesnog vremena iskristalisale određene činjenice u vezi sa ovom promenom alogritma pretraživanja od strane Google-a:

  1. Linkovi ka vašem Web sajtu sa nekvalitetnih web sajtova, ali i linkovi na vašem Web sajtu ka nekvalitetnim Web sajtovima (tzv. “link-farme”)
  2. “Neprirodni linkovani tekstovi” (anchor text links) u sklopu samih sadržaja Web sajtova, a naročito u podnožju sajtova (footer) i u “linkovima prijatelja sajta”.
  3. Spam komentari na različitim blogovima (sa istim neprirodnim linkovanim tekstovima).

Upravo ove tehnike optimizacije za pretraživače su do nedavno bile potpuno dominantne na ovim prostorima (naročito u Srbiji), od strane tzv. “SEO taktičara” ali i SEO amatera. Zato je ovaj Google algoritam update “udario” mnogo žešće na ovim prostorima nego prethodni Panda update.

Iako se mnogo puta moglo pročitati da je možda najkvalitetnija metoda “oporavka” biranje potpuno nove adrese za sajt (nije baš preporučljivo u mnogim slučajevima), ispostavilo se da se rejting sajtova može popravitiskidanjem linkova do vašeg veb sajta sa sajtova koji predstavljaju “problematičan komšiluk” (bad neighborhood).

Nekvalitetni Web sajtovi

Web sajtovi sa nekvalitetnim sadržajima, koji imaju neki rejting na pretraživačima samo zbog različitih trikova koji predstavljaju lošu praksu optimizacije za pretraživače. Ovakvi Web sajtovi su obično linkovani sa sličnih nekvalitetnih sajtova, a često u sklopu sopstvenih sadržaja imaju dosta linkova do sličnih nekvalitetnih sajtova. Kada su ovakvi sajtovi relativno vidljivi na pretraživačima i dodaju veći broj linkova do drugih Web sajtova – ovakvi tipovi Web sajtova se nazivaju – link farme. Kada imate puno linkova sa ovakvih Web sajtova – vi se nalazite u “lošem komšiluku”.

“Neprirodno” linkovanje teksta

Dodavanje linkova u tekstove na drugim Web sajtovima sa tačnoodređenim ključnim rečima, koje su obično veoma konkurentne u datim oblastima je tehnika koja je problematična na engleskom govornom području još od 2010. g. Linkovanje u footer-u (podnožje) Google uočava kao negativan signal još od 2006. g. Sa Pingvin promenom algoritma ove tehnike su definitivno otišle u prošlost, što ne znači da će većina “SEO stručnjaka” prestati da koristi ove tehnike – jer jednostavno nisu dovoljno obavešteni (slično kao i priča sa keyword meta tagovima koja je u pojedinim krugovima aktuelna više od 10 g., iako je Google priznao da nikada nije koristio te meta tagove)…

Spam komentarisanje na blogovima

Ovo je najčešće korišćena “SEO tehnika” u ovim krajevima, jer je besplatna, jednostavna za korišćenje i potrebno je samo vreme da se “nakupi” dovoljan broj linkova sa većeg broja Web sajtova…

Šta je sadašnjost i budućnost SEO?

Već godinama se priča o tome da su najolje SEO tehnike vezane za kreiranje kvalitetnih sadržaja koji se samostalno (prirodno) promovišu. Ovo naravno nije uopšte jednostavno učiniti, pa je dodatna preporuka kreiranje relevantnih sadržaja, dobijanje reakcija (preko društvenih mreža i Web sajtova/blogova) od relevantnih činilaca u privrednoj grani u kojoj se nalazite, i držanje aktivnosti linkovanja u oblasti koja je u vezi sa privrednom granom u kojoj se nalazite. Što takve aktivnosti izgledaju manje veštačke (primer iz prvog pasusa ovog članka), to je veća verovatnoća da vas Gogle neće proglasiti spamerom.

Prethodn upravo znači da one osobe koje ne znaju da igraju ovu igru po pravilima, da neće dugo opstati u dovoljno dobrim rezultatima pretraživanja. Ako nisu “potkačeni” sada, biće sigurno u nekom narednom periodu, ako iz korena ne promenu percepciju promocije na Internetu.

Link-bilding (body-building of links) eksperti tvrde da se budućnost SEO oblasti nalazi u fuziji sa najboljom praksom online PR aktivnosti, o čemu pričam već godinama…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.9/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 5 votes)
SEO posao nije za amatere: Pingvin update pouke, 5.9 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/05/2012, RSS

19 odgovora na SEO posao nije za amatere: Pingvin update pouke

  1. Danić Filip says:

    Sadržaj će napokon postati pravi kralj, a Google forsira važnost “autora” sadržaja. Socijalne mreže, naročito Google Plus, će se verovatno koristiti kao jedan od načina verifikacije kredibilnosti sajta i da li je taj sajt zaista ikakav autoritet u toj oblasti.
    Čuo sam dosta negativnog o ovom updejtu i video dosta loših primera. Mislim da je ideja odlična, ali da Google tek treba da je obradi kako treba.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Loco says:

    Ispred dva moja sajta na engleskom jeziku se nalaze sajtovi koji nemaju nikakav content, samo instaliran wordpress. Dok je mene bacio sa prve pozicije skroz na drugu stranu a imam ubedljivo najkvalitetnije tekstove. Naravno znam u cemu je problem, kao sto je u textu navedeno, po 15 forum profila i isto toliko blog komentara, ali bez obzira na to, malo je retardirano da 10 pozicija ispred mene budu sajtovi bez ikakvog texta, a na prvom mestu neki sajt sa totalno pogresnim i 5 puta kracim informacijama

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Mislim da su “SEO tehnike” tipične za Srbiju, koje navodite u tekstu, posledica lajt motiva našeg mentaliteta : “lako ćemo”. Retki su oni koji rade na kvalitetu svog sajta, već im je lakše da spemuju. Mnogi se žale na Pingvin, ali ja bih volela da vidim da kvalitetan sadržaj konačno nadvlada spam sajtove kojima smo zatrpani na domaćem internetu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  4. A šta ćemo sa sajtovima malih firmi koji se veoma retko ažuriraju jer realno i nemaju preterane potrebe za update-ovima? Evo baš pre par dana postavio sam sajt firme koja se bavi obradom drveta, ništa specijalno ali bitno je da postoje online. Po ovome, sada sledi otvaranje bloga ili foruma o obradi drveta kako bi imao dobru društvenu interakciju.

    Mislim da će u budućnosti biti veoma izazovno (čitaj: teško) kreirati zanimljiv sadržaj koji će imati dobar share. Pažnju ljudi privlače i promocije, akcije, popusti, nagradne igre, ali to već nije u ingerenciji SEO agencija nego zavisi od konkretne kompanije.

    Algoritam se i drži u tajnosti jer Google neće da drugi upravljaju njihovim servisom. Kad god se utvrde dobre SEO tehnike Google nešto promeni. Poruka je jasna: Google želi da firme plaćaju AdWords servis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  5. Na koji način se osloboditi “problematičanog komšiluka” tj kako skinuti linkove sa loših stranih spam sajtova?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. @Vladimir Jovanic – Morate redom da kontaktirate vlasnike svih sajtova i da ih zamolite da skinu linkove…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Ovdje možete da prijavite stranice za koje mislite da su spam https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport

    A što se tiče pingvina, moja preporuka je da što više koristite kao anchor text: URL, link, ovdje, here, na ovom sajtu i slične varijacije…A da vam exact KW bude otprilike izmedju 10% do 30%

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Pogodjena tema pravo u centar. Svaka cast !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Nenad Pantelić says:

    @Loco – Dosta je važan autoritet domena. Pogledajte link profile i istoriju tih domena sa blanko wordpress sajtova.

    @Dragan Varagić – Čini mi se da ovde nije u pitanju penal. Stvar je u tome da se gleda neprirodan link profil i svi jaki peakovi rezultiraju u uklanjanju vrednosti koje ti linkovi prenose. Pozicije nakon Pingvina su one koje bi neko imao u slučaju da nikada nije gradio “preforsirane” linkove.

    Ovo je bitno da se kaže jer se digla prašina oko “Negative SEO”. Stvar je jasna – negative seo ne postoji i nije moguće da vas konkurencija spamom izbaci sa serp-a.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Milan Opacic says:

    U jednom momentu sam bio drugi na Google za ključnu reč koja je ujedno i naziv domena, trenutno sam 7, 8 međutim Pingvin me je u mesec dana prilično “prošetao” od 7 do 19 mesta.
    Ako i treba tako! da nema dorada algoritama, šta bismo dobijali kao rezultate pretrage samo link direktorijume i sl. Googebot polako postaje veštačka inteligencija (setite se Skynet:) ili Hall-a) pa će pokret otpora poslati Džon Konora da reši problem…. šalu na stranu. Pohvala za autora i članak

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Ivica Đorđević says:

    Koliko ovde ima prostora za zloupotrebu? Konkretno, postavljanje linkova ka konkurentskim sajtovima, na sajtove koji se navode?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Marijana G says:

    Odlicna tema…nije se tesko probiti na srpskom online trzistu jer konkurencija nije tako velika u dosta oblasti, ali je naravno bitno optimizovati kako treba. Kada ja razmisljam i radim na optimizaciji svog sajta, najbitnije mi je da me nadju oni koji me traze i kojima je ono sto ja nudim u tom momentu relevantno. Zato mislim da uvek treba krenuti od ciljne grupe i njihovog ponasanja na pretrazivacima. Upoznati ih i zaista pratiti po kojim recima i frazama oni traze i to iskoristiti u optimizaciji. Pozz za sve.

    Dragane, odlican blog!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Odlican tekst, nadam se da ce sada pretrage izbacivati mnogo relevantnije sadrzaje, a da ce kvalitetniji sajtovi krenuti da dobijaju prve strane na pretrazivacima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Vladimir says:

    Velika je mogucnost zloupotrebe linkovanja. Postoje razne “SEO” firme na internetu koje za par desetina dolara postavljaju na desetine hiljada linkova na raznim forumima, blogovima i drugim bezveznim sajtovima. Sada su izgleda postali dobro oruzje za suzbijanje konkurencije na internetu. Manji sajtovi su narocito ugrozeni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. “…za minut mogu da prepoznam loš sadržaj Web sajta, a koliko to brzo odradi Google…”nek ne bude da Vas citiram i u ostatku komentara jer bih ponovila reči sa predavanja, a to je i odgovor na temu “nema teške teme samo se neko nije potrudio da to jednostavno objasni”…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Srdjan Savic says:

    Poucno za nove vlasnike sajtova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Miki says:

    Zakupio sam domen pre dva meseca i tek sada sam shvatio da je bio prethodno registrovan i da ga je prethodni vlasnik napustio zbog black seo tehnika.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. qpes says:

    @Vladimir Jovanic Imate alat u google webmaster tools da se odreknete “losih” linkova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. EDUfair says:

    Prirodno linkovanje, od toga nema nista. Znam par blogova sa dosta kvalitenim sadrzajem gdje niko za godinu dana nije postavio ni jedan backlink. Ali je zato sadrzaj je preradjivan i objavljivan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.