fbpx

Argeta “Odobrile mame” II – Bahatost kontrole komunikacije i nedostatak konverzacije

Tri meseca nakon debakla reklamne kampanje kompanije Argeta – “Odobrile mame”, gde je kriza počela kada je na blogu Vitki gurman objavljeno kako su “stručnjaci za marketing” kreirali lažne mame, kampanja se očigledno nastavila. Kampanja “Odobrile mameima za cilj da uveri potrošače kako su paštete ove kompanije zdrave, odnosno da se ova pašteta ne pravi od otpadaka mesa, što je inače generalno mišljenje javnosti o sastavu industrijskih pašteta.

Da li vi verujete da su paštete kompanije Argeta zdrave i da se ne prave od otpadaka mesa?

Reakcija kompanije Argeta na celu krizu sa lažnim mamama može se videti ovde. Izdvojio bih deo tog odgovora i stavio bih to u kontekst onoga što se dešavalo u protekla tih meseca nakon mnoštva negativnih medijskih objava o ovoj kampanji:

“Svi bismo voleli kad pogrešimo da možemo vratiti sat unazad, ali možemo žaliti ili možemo probati ispraviti grešku. Mi se trudimo da ispravimo, a sigurno ćemo iz ovoga naučiti biti pažljiviji i pametniji.

Celokupna kriza je nastala i proširila se preko društvenih mreža. Praktično, do današnjeg dana ja nisam uspeo da vidim neku konverzaciju na ovu temu, a i primer slike na početku ovog teksta govori da kompanija putem svoje Fejsbuk stranice nije odgovorila na konstataciju korisnika koja se kosi sa osnovnim ciljem ove kampanje – Argeta pašteta jeste ili nije zdrava?

Kako vama izgleda sledeća argumentacija:

  • Iako postoji formular preko kojeg može bilo ko da se prijavi da bi se videlo kako funkcioniše proces izrade paštete u ovoj kompaniji (i Gabrijela Kasapović iz kompanije Argeta je u pomenutom tekstu ponovila poziv), reakcija kompanije na sve tvrdnje po medijima je mogla da bude i direktan poziv svim medijima (u kojima sigurno ima mama), kao i svim blogerima koji su negativno pisali o kampanji ove kompanije da o trošku kompanije dođu i sami se uvere u to da jedna laž (lažne mame) ne donosi sa sobom i drugu laž – da se ove paštete prave od otpadaka mesa. Određeni bloj medija i mnogo veći broj blogera bi sigurno napisali javno svoje impresije o tom obilasku. Veoma je pogrešno za očekivati da će se predstavnici pomenutih medija i blogova samostalno prijaviti da se uveravaju u nešto što oni misle da su već uvereni (ali suprotno od očekivanja ove kompanije). Ovo je čista bahatost kompanije Argeta.

  • Da li vama deluje uverljivo izjava ove osobe sa imenom i prezimenom o kvalitetu procesa izrade paštete? Mišljenja sam da u doba interneta i dvosmerne komunikacije i zbog prethodne krize, ova klasična jednosmerna prodajna taktika – social proof, mora da se unapredi realnom dvosmernom konverzacijom putem društvenih mreža, kao i tekstovima na blogovima odakle su sumnje u dobre namere kompanije Argeta i pokrenute.

  • Brend ambasadori Argete su zaposleni u ovoj kompaniji! Po definiciji ovog termina može se reći da ovde nema nikakve greške, ali da li verujete ovakvim brend ambasadorima?

Savet: Nemojte pokretati kampanje sa ozbiljnim ciljevima ako želite po svaku cenu da kontrolišete komunikaciju!

Pokretanje kampanje od strane kompanije koja proizvodi paštetu sa ciljem da dođe do promene stavova o kvalitetu sastojaka industrijskih pašteta jeste veoma ambiciozno i zahtevno.

Mi živimo u vremenu dvosmerne komunikacije, a činjenica je da nije veliki broj kompanija koje su na kvalitetan način usvojile ovaj vid – konverzacije. Takođe, i danas postoje agencije za marketing i PR i zaposleni u istoimenim sektorima u kompanijama koji svoj posao shvataju isključivo po principu apsolutne kontrole informacija koje se mogu puštati iz kompanije i u vezi sa kompanijom. Ovo je specifičnost jednosmerne komunikacije iz 20. veka.

Na osnovu prethodno napisanog, moji zaključci o greškama koje i dalje čini kompanija Argeta (možda ipak nisam u pravu, u komentarima sami kažite vaše mišljenje o tome da li kompanija Argeta greši u svojoj komunikaciji ili ne):

  • Velika je greška da se za ovako amiciozan projekat ne angažuje neka agencija iz regiona koja će zbiljno da se posveti konsultacijama, definisanju strategije i implementacije konverzacije u ovu kampanju. Ovako izgleda da se ovim projektom htelo samo da se kaže da je ozbiljan, a da se za rezultat uradi obična reklamna (jednosmerna) kampanja sa pridodatim elementom “iventa” (poziv mamama da dođu u fabriku).
  • Bahatost u komunikaciji – kada se već desila kriza, bilo je lako organizovati da oni koji su pisali negativno o celoj kampanji posluže za uveravanje u ciljeve kampanje – kvalitetne paštete…
  • Svi sadržaji na veb sajtu koji bi trebalo da uvere korisnike da kompanija Argeta govori istinu o kvalitetu svojih proizvoda padaju u vodu zbog isključivog insistiranja na jednosmernoj komunikaciji. Možda je sve to i tačno, ali nije dovoljno uverljivo.
  • Ukratko, u svakoj aktivnosti koja se odnosi na ovu kampanju vidi se internet iz 2002. g. ne iz 2013. g., tj. ona konverzacija koja je karakteristika današnjeg vremena. Kompanija Argeta jednostavno ne koristi društvene mreže za konverzaciju.


Šta vi mislite o uverljivosti kompanije Argeta, odnosno da li su oni vas ubedili da imaju zdrave proizvode koji se ne kreiraju od ostataka mesnih prerađevina?

P.S. Povod za pisanje ovog teksta je bila reklama na Fejsbuku za ovu akciju (opet jednosmerna komunikacija) koja me je podsetila da vidim šta se u međuvremenu desilo. I imao sam šta da vidim…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (28 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Argeta "Odobrile mame" II - Bahatost kontrole komunikacije i nedostatak konverzacije, 7.2 out of 10 based on 28 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 09/06/2013, RSS

5 odgovora na Argeta “Odobrile mame” II – Bahatost kontrole komunikacije i nedostatak konverzacije

  1. Kad hoću zdrav mesni proizvod naručim srednje pečen biftek. Sve ostalo (pa i pršuta na primer koja je preslana a 100 grama sadrži katrana i čađi kao paklica cigareta) je svestan rizik po zdravlje.

    Napomena o kontroli komunikacije je apsolutno na mestu i u ovom slučaju a i generalno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. Komentarisaću samo deo o “lažnim mamama”, a da li je pašteta zdrava ili ne – ne znam, ali mame nisu 100% lažne, pošto je jedna od tri mame iz Srbije sestra moje žene i majka dve devojćice i njeno ime i prezime je isto i u reklami i u privatnom životu. Na konkurs za mamu je prijavila svekrva (ne znam koji su motivi bili xD), a izabrana je potpuno regularno, na osnovu glasova žirija i posetilaca sajta. Po onome što je ona videla u fabrici, bar tih 4 dana dok je trajalo snimanje, u procesu proizvodnje se nisu koristili ostaci mesnih prerađevina. Argeta nema svoje farme, već kupuje sirovinu, odnosno meso od drugih proizvođača, zbog čega je ta pašteta nešto skuplja od ostalih. Eh, sad, da li su kupili ostatke mesnih prerađevina i od njih pravili paštetu kad su mame otišle, to zna samo Argeta. Ostalo ne mogu da komentarišem, jer nisam pratio kampanju do detalja…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 6 votes)
  3. Ekipa koja je realizirala ovu kampanju dovela je do toga da uopće nije važno jesu li mame prave ili lažne, da li je meso otpad ili vrhunsko, da li je Argeta zdrava ili ne, sve je nebitno jer im mi više ne vjerujemo. Od samog početka se drže kao da su se jako uplašili online zajednice i izravnog suočavanja s njma. Uzalud bačen novac!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.4/5 (9 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 5 votes)
  4. Kampanja koju Argeta sprovodi očigledno nije dobro prihvaćena u Srbiji i očigledno imaju nekih problema u komunikaciji. Reklama koju su snimili ima već nekoliko grešaka. Video i audio nisu sinhronizovani, i verujem da to nije glas te žene koja je na reklami. Meni to, recimo, smeta. Koliko god da su dali na izradu reklame, očigledno da nisu dali dovoljno. Nikad nisam jeo Argeta paštetu i ne mogu da kažem da li je to zdrav proizvod ili ne. Kao što kaže gosp. Sekulić u prethodnom komentaru, bolje srednje pečne biftek nego neka “zdrava” pašteta. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Dzoni says:

    Šta sve rade ljudi… Za šaku paštete….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.