fbpx

Stanje optimizacije za pretraživače (SEO) 2013. u svetu i Srbiji

U poslednje dve godine od kada je Google počeo sa velikim izmenama načina rangiranja rezultata pretraživanja, može se veoma lepo pratiti i sam razvoj oblasti optimizacije za pretraživače (SEO) u ovim krajevima.

Od čega zavisi razvoj SEO tržišta u Srbiji (ali i na drugim lokalnim tržištima)?

Višegodišnjim praćenjem razvoja tržišta optimizacije sajtova za pretraživače u ovim krajevima može se veoma lepo videti da bilo koja novost koju Google donese sa aspekta poboljšanja kvaliteta rejtinga rezultata pretraživanja, posle nekog vremena se ta promena vidi i na ovdašnjem tržištu. Brzina promene u lokalnim rejtinzima za određene ključne reči zavisi od nekoliko faktora:

  1. Koliko brzo Gugle ustanovi da određena promena u algoritmu pretraživanja dodaje realni kvalitet u rezultatima pretraživanja (npr. Google Authorship)
  2. Koliko je generalno razvijeno SEO tržište po “širini” i “dubini”. “Širina” podrazumeva koliki je broj različitih oblasti u kojima se intenzivno dešavaju SEO aktivnosti. “Dubina” podrazumeva za koliki broj ključnih reči u jednoj oblasti se vidi SEO aktivnosti, odnosno za koliko se rezultata pretraživanja po većem broju ključnih reči vidi SEO aktivnost (npr. u nekim oblastima u Srbiji sada se može videti da postoji SEO aktivnost bar za prvih 20-30 rezultata za najvažnije ključne reči u toj oblasti).
  3. Koliko je velika konkurencija za određene ključne reči. Što je veća konkurencija za određene pretraživačke fraze, Google zna da brže uvede veći broj parametara na osnovu kojih određuje redosled rezultata pretraživanja. Takođe, Gugle dodaje isprobane nove varijante promena algoritma za veoma konkurentne ključne fraze, što zavisi i od sledećeg faktora (stavka četiri u ovoj podeli).
  4. Koliko su samom Guglu važne dređene ključne fraze sa aspekta naplate PPC (AdWords) sistema kontekstualnog oglašavanja. Što su u određenoj privrednoj grani važnije ključne reči za efekte prodaje, takvi rezultati su važni i Guglu – jer se nelogičnosti u ovakvim rezultatima na veoma konkurentnom tržištu odmah vide od strane samih konkurenata.

Šta je danas (2013. g.) aktuelno u svetu u oblasti optimizacije sajtova za pretraživače?

Od kada postoji komercijalni internet, a naročito od pojave Gugla, sadržaj je bio nesporno najvažnija SEO strategija – “Content is the King”, ali u različitim varijacijama (od same količine sadržaja bez obzira na kvalitet, preko fokusiranja na kvalitetne sadržaje, do autorskih sadržaja – pa onda i kombinacija svega ovoga). U poslednje četiri godine ustalio se termin Content Marketing koji opisuje načine kreiranja sadržaja koji privlači korisnike (Inbound Marketing), a nedavno objavljen podatak za australsko tržište u oblasti content marketinga govori da 96 odsto svih kompanija u Australiji (B2B 98%, a B2C 89%) koristi neke od Content Marketing taktika!

Pored pominjanih tehnika u vezi sa reputacijom pojedinca koji kreira (kvalitetne) sadržaje – Authorship i Content Marketing tehnika, u ovoj godini kao veoma važno se između ostalog ističe:

  • Lokalizacija sadržaja (teško ćete dobar rejting u nekoj državi postići ako ste u drugoj dobro pozicionirani, aktivnost se mora sprovoditi za sve ciljne države).
  • Aktivnost na društvenim medijima, naročito na Google+ (Gugle je javno objavio da pokušava da personalizuje podatke u odnosu na interesovanja pojedinačnih korisnika, a većina sadašnjeg sadržaja na sajtovima pored pretraživača stiže upravo preko društvenih medija/društvenih mreža).
  • Važnost angažovanja oko multimedijalnih sadržaja, naročito oko slika i video materijala. Ukratko, svi možete potvrditi da se npr. na FB najviše osoba “prima” na video materijale i slike u statusima, što je Gugle uvrstio u svoju “matematiku”.

Pored realno važnih trendova, interesantan mi je i trend uvođenja određenih fraza koje se pominju u svetu nedozvoljenih SEO tehnika (Black Hat SEO), kao što je npr. fraza “People and Traffic Optimization – PTO“. PTO opisuje nešto što u osnovi predstavlja aktuelan trend koji Gugle promoviše poslednjih godinu-dve – fokus na reputaciji  osoba sa aspekta kreiranja i plasiranja autorskih sadržaja i fokus na korišćenju društvenih medija, na kojima se inače nalazi veliki saobraćaj – veliki broj osoba. Ove dve važne činjenice su u kontekstu nedozvoljenih tehnika prebačene u kontekst nečega što se inače ne preporučuje savremenim SEO tehnikama, a to je automatizacija korišćenja društvenih medija i komunikacije sa realnim osobama preko tih društvenih medija.

Da ponovim važnu napomenu: Nemojte pokušavati da automatizujete aktivnosti oko angažovanja na društvenim mrežama!

2013. g. SEO optimizacija kod nas?

Prema mojim inicijalnim procenama, u poslednjih godinu dana kompletna SEO aktivnost u Srbiji se bar upetostručila (5x više nego ranijih godina)! Koji indikatori upućuju na ovakav razvoj domaćeg tržišta optimiziacije za pretraživače:

  • Najvažniji faktor porasta SEO aktivnosti jeste intenziviranje razvoja e-trgovine kod nas u poslednjih godinu dana. Sve je veći broj uspešnih klasičnih proizvođača i trgovaca koji ozbiljno nastupaju online u poslednje vreme, i koji kao jednu od taktika online promocije sprovode i SEO aktivnosti. Manjim e-trgovcima koji imaju manje promotivne budžete, na prvi pogled upravo SEO izgleda kao “spas”.
  • Ako krenete da posmatrate da li postoje SEO aktivnosti za različite važnije ključne reči u različitim segmentima privrede, primetićete da je sada mnogo teže pronaći oblast u kojoj praktično nema ovih aktivnosti (može se pronaći, ali ne više tako lako kao ranije). Do pre samo 2 godine, oblasti sa SEO aktivnostima je bilo možda nešto više od 30 do 50, a sada možete probati i u nekoliko stotina oblasti i verovatno ćete pronaći SEO aktivnost.
  • Dramatično se povećao broj pojedinaca i kompanija koje nude SEO usluge (o kvalitetu tih usluga generalno drugi put), što se lepo može videti praćenjem rezultata pretraživanja za krakteristične fraze, kao što su optimizacija za pretraživače, optimizacija sajtova, SEO optimizacija i sl.

Što se tiče tehnika optimizacije za pretražiče, aktuelno je sve što je inače u svetu aktuelno, kao i pomenute tehnike u ovom tekstu, ali…:

  • Što je konkurentnija oblast (ključne fraze), više su aktuelne (efikasne) pomenute tehnike.
  • I dalje prolazi veliki broj sadržaja od kojih je većina nekvalitetna.
  • Tehnike linkovanja od 2008. do 2010. su većnom i dalje aktuelne (linkovanje stranica na “kojekakvim” mestima kao što su komentari na forumima, blogovima, direktorijumi…), ako se izuzmu očigledne link-farme (sajtovi koji su isključivo napravljeni za linkovanje, bez imalo korisnog sadržaja).
  • Domeni koji u sebi sadrže važne ključne reči i dalje se dosta dobro kotiraju uz veliku klasičnu SEO aktivnost, bez obzira na njihov kvalitet sadržaja u poređenju sa sajtovima koji iz iste oblasti imaju kvalitetnije sadržaje.
  • Sajtovi sa praktično SEO spam sadržajima na svim stranicama, uključujući i prvu (velika koncetracija različitih važnih ključnih reči na jednoj stranici – Keyword Stuffing). Interesantno je da sam ovo primetio i u nekim “xy” oblastima na SAD tržištu, što znači da Gugl nije svuda “prošao” sa unapređenjima u ovoj SEO spam tehnici.

Očekujem (nadam se) da će u narednih godinu dana od (jedva) nekoliko pojedinaca/kompanija koji rade kvalitetan SEO prilagođen današnjim potrebama taj broj porasti do “dvocifrenog iznosa” onih koji rade na ovom tržištu (mnogo je veći broj ovdašnjih osoba/kompanija koje rade SEO aktivnosti ali ne na ovom tržištu – zbog cena).

(Meni bar, i još nekolicini) će biti interesantno da pratimo dodavanje aktuelnih izmena Gugl algoritna u ovim krajevima za širi dijapazon ključnih fraza, i kako će se nakon toga snalaziti oni kojima su ovakve tehnike bila jedina SEO aktivnost.

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

Preporuka: Pogledati ovu prezentaciju gde se vidi šta je sve Gugl menjao u svom algoritmu u poslednjih godinu/dve dana.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (19 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Stanje optimizacije za pretraživače (SEO) 2013. u svetu i Srbiji, 7.9 out of 10 based on 19 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 09/03/2013, RSS

2 odgovora na Stanje optimizacije za pretraživače (SEO) 2013. u svetu i Srbiji

  1. Todorovic says:

    Simpatično, a iz mog ugla, dobra strategija za SEO 2013 je tematski seo. Uostalom probajte 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Bilo bi interesantno procitati tekst na temu budzeta SEO kampanja. Cini mi se da nasem trzistu se moja pojasniti da iako internet marketing jeste jedna od najjeftinijih vrsta marketinga, kvalitetan internet marketing mora da kosta vise od nekoliko stotina EUR.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.