fbpx

Prikaz: Inovativni (i održivi) online mediji – MarketingITD.com i IloveZrenjanjin.com

U ovim krajevima obično se kaže kako je veoma teško zaraditi od blogova i online oglašavanja generalno u kontekstu prihoda online medija. Primeri medija u blog formi – Marketingitd.com i Ilovezrenjanin.com upravo potvrđuju da u ovim krajevima mogu da “duvaju i drugačiji vetrovi” kada postoji vizija i kada se puno radi da bi se ta vizija i ostvarila.

Kako realno zanimljivi sadržaji i redovnost izveštavanja neminovno donose uspeh – MarketingITD.com

Na prvi, drugi i ostale poglede, MarketingITD je lepo i savremeno dizajniran veb magazin/blog, ali to što lepo izgleda je za razliku od mnogih drugih današnjih sajtova urađeno isključivo u kontekstu postizanja dodatne inforativnosti teksta na kojem se nalazite i isticanja srodnih sadržaja.

Znači – izgled u kontekstu upotrebljivosti, a ne izgled radi izgleda.

Na jednom mestu osobe koje se interesuju za oblasti klasičnog i online marketinga su u mogućnosti da čitaju aktuelne vesti, edukativne tekstove, prikaze literature, ali i da lako prate najave predstojećih događaja (predavanja, konferencija…) kojih svake godine ima sve više…

Ocena svakog teksta ima svoje tri komponente – upotrebljivost, stil pisanja i aktuelnost (koliko ste puta imali prilike da vidite ovakav način ocenjivanja tekstova kod nas?) i ove ocene veoma ilustrativno (i vidljivo) opredeljuju čitaoca da li će uopšte pročitati tekst do kraja ili ne.

Veliki broj sugestija srodnih i aktuelnih sadžaja na ovom online mestu ima za posledicu da je značajno povećan broj čitanja članaka po jednoj osobi, što je veoma važno kod online medija sa aspekta raspoloživosti resursa za promociju onih kompanija koje su zainteresovane za to.

Na primeru prikaza knjige Veština uticaja vidi se lepo struktuirana, kratka i jasna forma informativnog teksta koji ima za cilj da opredeli čitaoca da li će se dodatno zainteresovati za predstavljenu knjigu ili ne.

U istom tekstu vidi se interesantan primer isticanja principa etičnosti pri kreiranju sadržaja koji bi svi ozbiljni online mediji trebalo da usvoje i da se toga pridržavaju…

Osnivač ovog online projekta Sandra Kravić Simonović dovoljno veruje u ovaj projekat da pored zanteresovanih volontera koji kreiraju sadržaje na ovom sajtu posebno plaća novinara koji ima zadatak da upotpuni preko potrebnu svakodnevnu ažurnost datih sadržaja. Moje je mišljenje da će se upravo zbog kvaliteta datih sadržaja i posvećenosti ovom projektu sva ova aktivnost veoma brzo i novčano isplatiti – postati održiva (pored dodatnih koristi koje je Sandra već osetila).

Skrenuo bih pažnju na stranicu Kalendar, gde se na jednom mestu lako mogu propratiti događaji u narednom periodu na ovim prostorima iz oblasti marketinga, poslovanja i ostalih srodnih online dešavanja.

Korišćenje društvenih mreža i fokusiranost na lokalne teme (uz prodaju) donose održivi online medij – IloveZrenjanin.com

Na konferenciji Webiz predstavili su se osnivač Đorđe Grujić i urednik lokalnog online medija iz Zrenjanina Bojana Latinović – Ilovezrenjanin.com, i u svojoj priči prikazali su šta čini recept za uspeh online medija u Srbiji:

  • Promocija preko društvenih mreža čini osnovu online nastupa medija. IloveZrenjanin.com je pre samog veb sajta dugo vremena postojao samo na Fejsbuku (slično se svojevremeno desilo i sa Njuz.net projektom). Društvene mreže na početku puštanja online projekta su veoma važne za akumulaciju stalnih čitalaca.
  • Vođenje računa o svakom tekstu, a naročito naslovima tekstova (samo 10 do 12 dnevno) obezbeđuje povratak osoba koje su zadovoljne dobijenim informacijama koje su im realno potrebne.
  • Fokusiranje na lokalne sadržaje (čitaj specijalizovane sadržaje prema ciljnim grupama projekta), ali u svakom segmentu, uključujući i prognozu vremena i horoskop (npr.).
  • Aktivnih 50 klijenata u ovom momentu (ukupno 70 klijenata), je veoma respektabilna cifra za ove uslove, naročito ako se napomene da ne postoje posebne osobe koje prodaju. To znači da posvećenost, dobra organizacija i rad ipak na ovim prostorima donosi rezultat!
  • 5.000 posetilaca dnevno je prilično dostižan broj u ovdašnjim uslovima za mnoge oblasti, što znači da ovaj primer može da važi za mnoge koji se usmere na kreiranje specijalizovanih online medija iz oblasti gde postoji interes za oglašavanje (ciljne grupe korisnika).

U nastavku pogledajte snimak predavanja o projektu IloveZrenjanin.com:

Đorđe Grujić

Bojana Latinović

Pouka

Ova dva projekta nisu jedini primeri uspešnog uspostavljanja online medija na ovim prostorima, ali su svakako dovoljno ilustrativni da dokazuju da je moguće kreirati online medij koji nije veoma posećen i koji može sam sebe da izdržava. Ali…

Dobra organizacija, posvećenost i rad su tajna uspeha uvek! U slučaju interneta, potrebno je dodatno poznavati kako danas internet funkcioniše sa aspekta promocije online sadržaja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Prikaz: Inovativni (i održivi) online mediji - MarketingITD.com i IloveZrenjanjin.com, 8.2 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/03/2013, RSS

2 odgovora na Prikaz: Inovativni (i održivi) online mediji – MarketingITD.com i IloveZrenjanjin.com

  1. Hvala mnogo na tekstu, naravno da svaki feedback uvek znači, a pogotovo ako je pozitivan.
    Naravno, to ne znači da nisam spremna da čujem i kritike 🙂

    Zadovoljna sam kako se stvari odvijaju, statisika je dobra, pogotovo ako se uzme u obzir da još uvek nisam krenula sa oglašavanjem nigde (osim povremenih promoted posts na Fb, no, da budem iskrena, sudeći po kvalitetnom odzivu koji dobijamo na taj način, vrlo je verovatno da ću samo još uvesti i Google AdWords).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Evo i ja da se zahvalim na tekstu u ime ILoveZr ekipe.
    Ovakvi tekstovi su nam potvrda da smo okrenuti u dobrom pravcu.
    Sada nas očekuje kompletan redizajn sajta, kao niz stvari koji će to pratiti sa dodavanjem novih servisa u cilju pružanja korisnih i kvalitetnih sadržaja našim posetiocima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)

Komentari su zatvoreni.