fbpx

Novo hit zanimanje II – Facebook promoteri

Jedan od najzapaženijih tekstova u prošloj godini na mom blogu je bio članak na temu zanimanja Community Manager. Ispostavilo se da se ovo zanimanje definitivno “primilo” u ovim krajevima, i sve je više komjuniti menadžera. U nastavku sledi priča o novom zanimanju Facebook promotera.

Šta su Fejsbuk promoteri – Upoznajte Ivanu Đujić?

Višegodišnja popularnost Fejsbuka je dovela do toga da su neke osobe postale dovoljno popularne zbog svojih aktivnosti na ovoj društvenoj mreži, da su različite kompanije počele da im plaćaju za deljenje informacija o aktivnostima ovih kompanija.

Za razliku od klasičnih promotera (promoterki) po super-marketima ili parti/klabing promotera, najbolji učinak Fejsbuk promotera daju osobe koje već imaju određenu popularnost na ovoj društvenoj mreži (izgrađen kapital na društvenim medijima). Iako se Fejsbuk promoteri najčešće poistovećuju sa klub promoterima, u zavisnosti od interesovanja popularne osobe na FB različiti su i tipovi promocije koji imaju smisla putem njihovog angažovanja. Odmah da se razumemo, Fejsbuk promoter ne znači da osoba koja radi ovaj posao promoviše sam Fejsbuk, već mogućnost promocije preko ove platforme.

Jedna od osoba koja već duže vreme kod nas ima respektabilnu korist od svoje Fejsbuk popularnosti jeste Ivana Đujić (19) sa preko 40.000 prijavljenih za praćenje (subscribers) njene lične stranice. Interesantan je podatak da je ona unuka Vojvode Đujića, ali ta činjenica očigledno nema nikakve veze sa njenom online popularnošću.

Pre neki dan smo u razgovoru sa Ivanom, Pavle Savović, Istok Pavlović, Milan Strongman i moja malenkost došli do zaključka da će se ona u narednom periodu još više aktivirati po planu posla Facebook promoterke, uključujući i njeno aktivnije korišćenje alatki društvenih medija kao što su Tviter i blog.

Dovoljno je pregledati brojeve lajkova po Ivaninim statusima da se vide mogućnosti efekata ovakvog tipa promocije na Fejsbuku.

Fejsbuk promoter – posao za tinejdžere?

Kao i u slučaju ostalih tipova poslova promotera, posao Fejsbuk promotera je uglavnom namenjen mlađim osobama, što je logično obzirom na činjenicu da u tinejdžerskom dobu jeste veoma važno postati na neki način popularan, što nekima u tom periodu i uspeva.

Kako su veoma popularni online mediji počeli da pišu na temu Facebook promotera, očekuje se u narednom periodu značajno povećanje broja FB promotera, ali i povećanje potražnje za ovim poslovnim profilom.

Problem sa ovim tipom posla je u činjenici da većina mlađih korisnika FB-a retko poznaje pravila kvalitetne online komunikacije, a kako se ovaj posao može proširiti na sve one vrste društvenih medija gde je moguće kreirati popularne profile pojedinaca, napomenuću 6 tipova smaranja putem društvenih mreža koje ističe Greg Finn:

1. Nemojte tražiti da šerujem nešto za vas! U više razgovora sa većim broja osoba došao sam do zaključka kada neko jednom ili dva puta traži uslugu šerovanja, to može da eventualno prođe ako se sa tom osobom još na neki način komunicira, a ne samo iz tog razloga. Posle drugog puta traženja ovakve usluge, to postaje problem.

2. Nemojte da mi šaljete linkove do vašeg članka preko drugih SM naloga! Pokušaj da dodatno ispromovišete vaše druge naloge na društvenim mrežama time što ćete nekoga terati da preko njih stigne do onoga što ste šerovali (vaš ili tuđ sadržaj), i kada to redovno radite – veoma smara i ne postiže svoj efekat (promocija drugog SM naloga).

3. Ako želite da vam pomognem, nemojte samo nešto tražiti non-stop, morate i vi nešto da dajete! Veliki broj osoba pokušava da koristi društvene mreže na taj način što im je stalno nešto potrebno, a takvi ne shvataju da su društvene mreže dvosmerne – prvo dajte nešto drugima da bi ste eventualno dobili nešto nazad.

4. Verujte da svaka vaša online aktivnost nije najvažnija stvar na svetu! Znate li one korisnike koji non stop imaju neke ekstremno važne i hitne statuse za prenošenje? Sve što oni rade je od ekstremne važnosti i hitnosti. Malo sutra!

5. Kada ti nešto treba – smaraš, a kada ja nešto od tebe trebam – nema te nigde! Još jedna kategorija egoista (na žalost, puno ih je) koja specifično (intenzivno) smara kada je nešto njima potrebno, ali sa druge strane upadnu u VIP trip (“nema me nigde, strašno sam tražen”), pa možete da zaboravite bilo kakvu uslugu od njih.

6. Hajdovani spameri. To su oni koji uopšte ne shvataju da toliko smaraju da njihove aktivnosti retko ko prati, jer konstantno spamuju. Ako su vam to prijatelji, dajte im prijateljski savet da ih malo ko uopšte zarezuje, jer šalje informacije koje nikoga ne interesuju.

Srećno sa novim poslom!

P.S. Za sve one čitaoce koji ovu priču poistovećuju sa seksom, mogu slobodno pročitati sva tri dela sage o MySpace sex groznici, obzirom da na FB-u ova priča još više stoji. Ovaj tekst se fokusirano bavi pojavom Facebook promotera kao načina promocije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Novo hit zanimanje II - Facebook promoteri, 3.3 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/12/2011, RSS

15 odgovora na Novo hit zanimanje II – Facebook promoteri

  1. Evo, preko ovog linka možete pratiti diskusije o ovoj temi sa različitih mesta.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. kao sto rekoh, exit godinama radi sa promoterima.. kada smo pre godinu dana imali sastanak sa kolegama iz holandije u groningenu gledali su nas prilicno zacudjeno zbog toga sto su u srbiji promoteri aktivni samo na ulici. njima se podrazumevalo do granice da o tome ne treba ni razgovarati da promoter koji je od 3 do 5 h delio flajere, u 6 h apdejtuje status na fb, ili u njihovom slucaju jos cesce na http://www.hyves.nl/.. no, posto me cekaju neizvrseni skyrim i ini zadaci, pokusacu da nase iskustvo prenesem u nekoliko teza:

    – street team ne moze da se stvori preko noci, kada budete ulazili u ovu pricu budite spremni na nekoliko meseci razgovora, sastanaka, predavanja, mnogo mnogo vremena za komunikaciju sa ovim ljudima. nemojte da se nadate da proces moze biti : postoji jedna ivana, zaposlicemo je.

    – stvarnost odnosa na internetu vam ne dozvoljava vise da targetirate publiku/korisnike, nego vas tera da ih pronalazite ili stvarate – za ovaj proces je potrebno vreme.

    – naravno da je odnos uzajaman – prica nikako ne moze da se odrzi na jednosmernom ‘seruj mi status’ odnosu.

    – niko nikada ne treba da seruje nesto u sta ne veruje – i ovo uvek recite svojim promoterima. ne mogu ja, jk, recimo da serujem sadrzaj o explosive bini (iako jako postujem vredne i dobre ljude koji rade ovu binu) jer mi niko nece verovati, sa dobrim razlogom, jer svako ko ista zna o meni zna da nemam blage veze sa muzikom sa explosive bine. a serovala sam svojevremeno i grdno pogresila 🙁 – to explosive bini ne treba..

    eto za pocetak, a mozda ispadne nekad i neki blog ako mi obaveze dozvole… pozdrav 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Dragane, ja sam mislio da se uticaj na internet publiku ostvaruje pametnim i korisnim sadržajima. Pogledavši Ivanin fejsbuk profil nisam video nišpta od toga osim golotinju.

    Ne znam, ja da mi treba promoter, nešto ne bih baš tražio nekoga ko ima 40.000 pratilaca koji samo bale ili rade nešto još banalnije gledajući fotke neke tinejdžerke koja se slobodno slika sloboodno (ne)obučena. Takvi pratioci su možda interesantni z aneki hotlajn ili dejtin biznis, ali za nešto ozbiljno i ne baš.

    A usput, šta ona promoviše? Na njenom profilu nisam zapazio ništa što bih mogao da shvatim kao promociju bilo čega. Iam smao nekoliko objava i gomilu fotografija, ništa vie od toga.

    Videvši naslov očekivao sam da ćeš govoriti o ljudima koji umeju da misle, umeju da pišu i svojim pisanjem i mišljenjem privlače publiku.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  4. Ja nisam pominjao uticaj, Strongman je. Ivana je popularna i predstavlja primer pojave koju je Jelena u komentarima takođe pomenula.

    Što se tiče njenih promotivnih aktivnosti, ima ih i nisu naročito zasebno vidljive jer se uklapaju u ono što ona inače radi na FB. Ima promocija klubova, šerovanje linkova…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  5. 50 evrica po 50 evrica, .. nekad i 100 ..nakupi se
    U tim godinama to je sasvim OK poslovna aktivnost

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  6. znači, da proverim da li smo se razumeli:

    novo zanimanje, fejsbuk promoter(ka), traži od kandidata sledeće:
    – što izazovnije i eksplicitnije fotografije, na što više razlilitih mesta, sa što više različitih ljudi
    – izazovne fotografije u dresu omiljenog fudbalskog tima
    – skupiti 20k+ prijavljenih na praćenje (javnih) objava
    i onda naplatiš objavu na statusu

    hm.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  7. Ako Sandra bukvalno shvataš, onda je to tako. Ili možeš dodatno pogledati link koji je dat u tekstu iz Huffington Posta, kao drugi komentar u ovom postu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  8. pluspon says:

    U svakom slucaju fin poslic da se zaradi neka parica…

    Ne vidim nista lose u tome sto devojka zaradjuje na svojoj popularnosti!

    Ipak 40.000 pratioca nemaju ni veci brendovi u Srbiji koji su cak koristili facebook ads oglasavanje … za jednog fana prosecno je potrebno potrositi mislim oko 1$ pa grubo receno profil ove devojke vredi $40k 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  9. Jako diskutabilno. Bar prema ovom primeru mnogi će zaključiti ono što je Sandra napisala. Posle ovog posta očekujem da će sve devojke koje žele da budu FB promoterke krenuti još žešće da postavljaju golišave fotografije.

    Ideja kao ideja je dobra ali je takođe dobro kao primer dodati i gore pomenutog Istoka Pavlovića koga takođe prati puno ljudi, koji nije sticao popularnost na Fejsbuku golišavim fotografijama već vrlo korisnim sadržajem. I ako želim nešto da promovišem u toj struci pokušaću da platim Istoka 🙂

    Opet je poenta u ciljnoj grupi… zavisi šta promovišeš.

    Takođe i u statistici.. daj da platimo onda Ivanu za jedno šerovanje linka pa da merimo koliko su se ljudi na sajtu zadržali, koliko su stranica okrenuli itd..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  10. Miloše, Istok je isprobao upravo to što kažeš. Za dva dana imao je 3000 posetilaca isključivo preko njenog FB naloga za ciljano ženski sajt. Neka on sam o tome piše…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Vladimir Savić says:

    Bojim se da nisam shvatio šta ona zapravo promoviše? Sem sebe, naravno …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Ne znam na koju foru toliko skrajbera,ali u svakom slucaju kvalitet njenog profila 0.
    Dovoljno je staviti provokativne slike i komunicirati sa obozavateljima..i pritom imati nesto u glavi i postvljati neki solidan postt,ser,..itd.
    Moze se biti promoter i zaradjivati na ovaj nacin,ali ovo je klasican princip kao i u offline promoterstvu po klubovima.Rizican posao na duze.Stim sto moze da se pretvori u poslovnu pratnju lagano,gde je fb glavni makro(sa manje troskova itd)..Ipak sto neko rece da ce se broj takvih promotera povecati ,a samim tim to implicira i veci broj poslovne pratnje. Steta je velika sto ne vodimo racuna o moralnom kodeksu bilo sta sto radimo,jer se na kraju uvek svaki problem svede na ljudsku principijalnost,i ljudskost uopste.
    I na kraju sa stanovista srBske tradicije i morala (koji se raspada u ovom trenutku) sramota je za jednog vojvodu da ima ovakve potomke.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Kao što je Miloš P. rekao, ja mislim da je sve do ciljne skupine ljudi kojoj želimo nešto poručiti preko fb statusa.

    Npr. meni je bolje da netko ima 500 pratilaca koji se vežu za strogo određenu temu i da su većinom aktivni nego općenito na tisuće pratilaca.

    Promoter sa golišavim slikama ne ulijeva povjerenje kod potencijalnog kupca / klijenta, a povjerenje je to koje nam donosi nove kupce i klijente.

    Ako je cilj samo proslijedit vijest …. npr. za neke news portale, news blogove, ili hot proizvode …. to ima smisla a za ostalo je samo napuhani balon koji puca pri prvom mjerenju i analizi konkretne koristi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Goran Dukić says:

    Mogu samo da zamislim šta bi naši “influenseri” dali za 40.000 sledbenika. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. kacca says:

    Zalosno, jako zalosno… Jedva punoletno polugolo dete ima 40k+ napaljenih, po godinama 40+, sledbenika…. Jedino sto se preko njenog profila moze reklamirati su baloni za fudbal,hotline,vazelin i vijagra…
    Meni bi bilo ponizavajuce da se reklamiram preko njenog profila, ako se reklamiras onda bar drzi do sebe, a ne posto-poto da padas na niske grane…
    Takodje, 3000 posetilaca sa njene fb strane ka zenskom sajtu, koliko ce se njih vratiti ponovo na taj sajt? verovatno niko jer 90% njenih sledbenika cine muskarci koji su se ponadali da ce na tom sajtu naci dodatne golisave slike….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.