fbpx

Šta je konceptualna e-trgovina? – Primer ShopiNS.rs

Veoma je mali broj e-prodavnica koje se izdvajaju u odnosu na konkurenciju svojom autentičnošću (odgovor na pitanje zašto kupovati baš u vašoj e-prodavnici). Jedan od najozbiljnijih načina sistemskog izdvajanja e-prodavnice u odnosu na konkurenciju je kreiranje poslovnog modela konceptualne e-trgovine.

Napomena: Svi linkovi u tekstu se nalaze posebno izlistani na kraju teksta.

Šta je poslovni model konceptualne e-trgovine?

Jedna od definicija konceptualne e-trgovine jeste postavljanje marketinga u centar razmišljanja pri kreiranju svih segmenata e-trgovine (E-commerce Value Chain – Proučiti Guglov Playbook na temu marketinške perspektive kreiranja svih segmenata e-trgovine).

Najkvalitetnije konceptualne e-trgovine u centru razmišljanja pri kreiranju onlajn prodavnice imaju – priču (storytelling – pričanje priča), koja je u tesnoj vezi sa željama i potrebama ciljne grupe kojoj se e-prodavnica obraća.

Najuspešnije konceptualne e-trgovine imaju veoma dobro usaglašenu priču o e-trgovini (E-commerce Brand Storytelling) sa odabirom proizvoda prema potrebama kupaca, uključujući i kvalitetno kreiranu e-prodavnicu koja ima za cilj da korisnik lako i brzo završi kupovinu (E-commerce User Experience).

Studija slučaja ShopiNS.rs – model konceptualne e-trgovine

E-prodavnica ShopiNS.rs je pokrenuta u maju 2021. g. od strane Radija 021 sa ciljem “podrške radu Medijske kuće 021“.

Jedinstvenost e-prodavnice: Prva rečenica opisa e-prodavnice glasi – Mi smo ShopiNS – onlajn prodavnica koja će na autentičan način pokušati da pruži odgovor na pitanje „Šta je novosadski?“.

Jedinstveni vizuelni identitet e-prodavnice: Na prvoj stranici e-prodavnice (kao i u ilustraciji na početku ovog teksta) odmah se vidi autentičnost prikaza karakteristika svih vrsta proizvoda – jedinstvene ilustracije koje pružaju odgovor na pitanje „Šta je novosadski?“.

Jedinstvenost odabira proizvoda: “Kroz likove simpatičnog i originalnog dizajna, veselih boja, uz upečatljive poruke i na kvalitetnim materijalima kupci su u prilici da saznaju koje su to omiljene aktivnosti Novosađana, koja su to mesta bila i ostala popularna za okupljanje, a posebna pažnja je posvećena i nekim simbolima duha stanovnika Srpske Atine.”

opis-proizvoda---storytelling---shopins

Jedinstvenost predstavljanja proizvoda: Tekstualni opis proizvoda spaja priču o prodavnici sa pričom o proizvodu. Priča o proizvodu “Biram da điram” je opisana u kontekstu interesovanja ciljne grupe ovakvog proizvoda – biciklisti. Dodatno, modeli na slikama proizvoda nisu “fotošopirane” stok fotografije, već su to slike novinara koji su uslikani sa realnim proizvodima.

Koncept ShopiNS.rs je u direktnoj vezi sa potrebama i željama glavne ciljne grupe medija koji je vlasnik e-prodavnice

Glavna ciljna grupa medija 021.rs su osobe koje prate vesti iz Novog Sada (osobe koje vole Novi Sad), a proizvodi u e-prodavnici odgovaraju na pitanje „Šta je novosadski?“.

Jedan od načina povećanja prihoda medija jeste kreiranje e-prodavnica, jer za uspešnu prodaju u e-prodavnici veoma je važno obezbediti konstantnu visoku posećenost, što mediji omogućuju. Većina medija koji kreiraju sopstvene e-prodavnice, ili naprave strateške dogovore sa postojećim e-prodavnicama, ima za glavni cilj prodaju različitih proizvoda koji se lako i brzo prodaju. Veoma mali broj medija se odlučuje za kreiranje e-prodavnica u odnosu na potrebe određene ciljne grupe.

U slučaju ShopiNS.rs dodatno je važno da je kreiranje e-prodavnice stavljeno u kontekst podrške profesionalnom novinarstvu. Poznato je da obezbeđivanje podrške nekom projektu ima mnogo veće efekte kada se takva podrška stavi u kontekst prodaje konkretnih proizvoda (crowdfunding način investiranja u onlajn projekte), u poređenju sa donacijama.

e-commerce-kurs---misljenja
Detaljnije informacije o E-commerce Intro kursu

Kako se premošćava jaz između kvalitetne i uspešne e-trgovine?

Kako je ShopiNS.rs mlada e-prodavnica sa malim brojem proizvoda, da bi ova konceptualna trgovina postala uspešna potrebno je da povećanje ponude proizvoda bude u direktnoj vezi sa konkretnim željama i potrebama kupaca. To se postiže kontinuiranim testiranjem prodajnih efekata različitih tipova i varijacija proizvoda, uz konstantnu komunikaciju sa kupcima.

Linkovi u tekstu:

Napomena: Povod za ovaj tekst je činjenica da kada sam prvi put došao do opisane e-prodavnice bio sam veoma pozitivno iznenađen nivoom detalja koji čine kvalitetnu konceptualnu e-prodavnicu, a takvih primera ima veoma malo kod nas.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/06/2021, RSS

Komentari su zatvoreni.