fbpx

Storytelling – “Pričam ti priču” ili pričanje priča

U 2010. g. jedan od najčitanijih tekstova na ovom blogu je bio “Prikaz: Slobodan Vasić – Od Telekoma do online prodaje fotografija” koji opisuje kako je Slobodan od 2003. g. do danas došao u situaciju da živi od kreiranja i prodaje fotografija preko Interneta. Ovaj tekst za osnovu ima priču o tome kako je Slobodan došao u situaciju da ostavi posao u Telekomu (dobro plaćen posao u državnoj kompaniji) da bi se posvetio online prodaji fotografija koje samostalno osmišljava i kreira.

Ovaj tekst sam napisao sa ciljem da predstavim mogućnost rada preko Interneta za one koji žele da se bave profesionalnom izradom fotografija, a da bih to predstavio na što bolji način, iskoristio sam priču o Slobodanu da bih ilustrovao kako se može živeti od online prodaje fotografija i u našim uslovima.

Storytelling ili “pričam ti priču”

Na ovom blogu već postoji određeni broj tekstova koji pominju Storytelling (Transmedia Storytelling), a ovaj trend je svakako naveden kao značajna pojava iz oblasti Internet komunikacije za ovu godinu. Interesantno je da je Clio 2010. g. izdao knjigu Kristiana Salmona pod nazivom “Storytelling ili pričam ti priču”, koja se upravo bavi značajem pričanja priča iz oblasti odnosa s javnošću.

Osnovu bilo koje priče čini zaplet, likovi i opis veze između likova i zapleta kroz pripovedanje same radnje koja bi trebalo da ima određeni uvod, razradu teme i zaključak.

Veza između klasičnih definicija pripovedanja i kreiranja sadržaja u online okruženju leži u nepobitnoj činjenici da faktografsko iznošenje nekih podataka, stavova, informacija (… – feature list) sigurno ne može biti toliko zanimljivo čitaocu kao što je obrađivanje iste tematike korišćenjem priče koja na interesantan povezuje sve one elemente sadržaja koje je njegov stvaralac inače želeo da istakne ili iskaže.

Osnova bilo koje kvalitetne vesti koju kreiraju novinari bi trebalo da bude dobra priča, a isto bi trebalo da važi i za kreiranje kvalitetnih saopštenja od strane osoba koje su u poslu odnosa s medijima/javnosti.

Internet mediji i poslovno pričanje priča

Osnovna karakteristika savremenog Interneta je da različiti kanali online komunikacije imaju različita pravila, i shodno tome je potrebno prilagoditi način poslovnog korišćenja svakog pojedinačnog kanala komunikacije njegovim karakteristikama. U tom kontekstu, kada se formira sadržaj koji je potrebno preneti preko različitih online medija, i taj sadržaj je na različitim nivoima posmatranja potrebno prilagoditi karakteristikama pojedinih online medija (Transmedia Storytelling):

  • Sadržaj kao interesantna priča u tekstualnom obliku na Web sajtu ili blogu organizacije, npr. može da bude veoma lepo preveden u adekvatan video materijal koji se postavlja na YouTube, pa se taj video materijal linkuje na FB stranici ili Tviteru kako bi korisnici došli do njega.
  • U slučaju kompanija koje npr. prodaju relativno komplikovane usluge, kreiranje i plasiranje interesantnih edukativnih sadržaja (video tutorijali, white papers, itd) je uvek dobra ideja.
  • Ideja određenog sadržaja može da se sprovodi na veoma različite načine i u različitim formatima sadržaja, npr. kao FB aplikacija, igrica, widget i sl. Dobar primer kreiranja interesantne aplikacija koja postaje vest jeste svojevremeno kreirani softver protiv pušenja.

Posao privlačenja online korisnika kreiranjem i/ili plasiranjem određenih sadržaja u najboljem slučaju bi trebalo da se u osnovi svodi na odabir interesantne priče, određivanje formata u kojem će se priča ispričati (tekst, video, aplikacija…), i na kraju određivanje načina distribucije te priče.

Brend je priča

Očigledno je da se o nekim kompanijama priča u medijima nogo češće nego o nekim drugim kompanijama, bez obzira što neke od poznatih kompanija nisu toliko velike i jake koliko su neke druge kompanije o kojima se ništa ne zna.

Interesantan je primer priče Ilije Studena na temu njegove kompanije A51, odnosno njihovog softvera Active Collab, koja se može pronaći na mnogim mestima na Webu. Priča o počecima kreiranja ovog softvera za task management, iskustva sa njihovom prvobitno besplatnom verzijom ovog softvera, pa naknadni uspešni prelazak na plaćenu verziju jeste dovoljno neobična da se o ovoj kompaniji, odnosno proizvodu i o Iliji Studenu često priča kao o uspešnom primeru mogućnosti zarade preko Interneta u Srbiji.

Slična priča je nedavno krenula u domaćim klasičnim medijima u vezi sa projektom Vladimira PrelovcaManage WP na osnovu članka koji je objavljen u novinama 24 sata koji je preneo i Web sajt B92. Prema nekim internacionalnim web sajtovima, Vladimir Prelovac se nalazi među 100 najuticajnijih osoba na svetu iz oblasti društvenih medija. Već godinama je u stručnoj Internet javnosti poznata priča o Vladimirovom uspehu, a klasični mediji su se zainteresovali za priču o ovom čoveku i o njegovoj kompaniji (proizvodu) kada su imali za osnovu priču da je neko sa ovih prostora zaradio za godinu dana 100.000 EUR od prodaje jednog softvera na Internetu.

Jedan od veoma kvalitetnih načina promovisanja brenda jeste kada postoji mogućnost da se ispriča upečatljiva priča o kompaniji, osnivačima, proizvodima (uslugama)… Osnova svake interesantne priče jeste da u sebi sadrži nešto što inače nije uobičajeno, a naročito je važno da to nešto neuobičajeno jeste veoma afirmativno za kompaniju. U svakodnevnom poslu uvek mogu da se pronađu interesantni primeri koji mogu da zainteresuju širu javnost (ciljnu grupu) i da budu interesantni kao vest – kroz ispričanu priču.

Dobra priča i njen kontekst

Već dugo vremena postoji krilatica na Webu da je “sadržaj kralj – content is the king”. Iza kvalitetnog sadržaja je uvek dobro da kao osnova postoji dobra priča, ali često ni to nije dovoljno. Poslednjih godina smo svedoci da količina Web sadržaja toliko velika da ako ispričamo veoma lepu priču o temi koja je 1.000+ puta ispričana – taj sadržaj neće skrenuti neku naročitu pažnju.

Zato, u poslednje vreme isto kao što je važan kvalitet samog sadržaja, podjednako je važan i kontekst u kom je sadržaj kreiran i/ili plasiran. Što je kontekst sadržaja aktuelniji (fokus sadržaja ili njegove distribucije na aktuelnoj temi), veća je verovatnoća da će isti (kvalitetan) sadržaj skrenuti veću pažnju.

Preporuka: Ako ne znate sami da ocenite kako da u vašem poslu i kompaniji pronađete kvalitetnu priču i kontekst u kojem će ta priča biti ispričana, angažujte one koji to znaju da urade za vas.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Storytelling - "Pričam ti priču" ili pričanje priča, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/02/2012, RSS

3 odgovora na Storytelling – “Pričam ti priču” ili pričanje priča

  1. Vezano za Vladu Prelovca, pogledajte prvi tekst o njemu sa bloga, i ostale, 6. januar 2009. 🙂
    http://www.personalmag.rs/blog/tag/vladimir-prelovac/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. > Dobar primer kreiranja interesantne aplikacija koja postaje vest jeste svojevremeno kreirani softver protiv pušenja.

    Hvala Dragane. Bilo je poprično hrabro iskoristiti koristan (sat, kalendar) desktop widget sa kao alat za komunikaciju metode za odvikavanje od pušenja ali je uspelo.
    Ne samo da su mediji i posebno blogeri o ovome izveštavali i da je ovaj projekat dobio nagradu Društva Srbije za odnose s javnošću u kategoriji “Kreativna upotreba novih tehnologije” nego je, prema rečima direktora centar koji je upražnjavao ovu metodu bio uzrok najvećeg broja poziva radi zakazivanja terapije. Više nego bilo koja druga sprovedena komunikaciona aktivnost.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. ivana m says:

    inc. je dobar primer biznis sajta, tekstovi se uglavnom svode na iskustveno prepričavanje prožeto korisnim informacijama. vaša ‘priča o priči’ me je prvo asocirala na inc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.