fbpx

Prikaz: Slobodan Vasić – od Telekoma do online prodaje fotografija

Porodica Vasić – Slobodan i Maja su poznati u određenim Internet krugovima kao osobe koje koriste na različiti način profesionalno Internet više od deset godina. Blog Maje Vasić svojevremeno sam predstavio ovde, a ovom prilikom možete pročitati interesantnu priču o tome šta Slobodan (Sloba) Vasić radi na Internetu u poslednjih 4-5 godina.

Geneza fotografa i foto aparata

Slobodana odavno interesuju i fotografija i Photoshop.

2003. g. kupuje prvi digitalni foto aparat Compact Fujifilm Finepix 2800 (oko 300 EUR, 3 Mpix/MP), i shvatio je da mu se dopada fotografisanje bez posebnog razvijanja filmova i izrade fotografija. Preduzetnički duh je proradio (njegova poznata karakteristika) pa je počeo da fotografiše svadbe. Kada je taj posao krenuo, kupio je tzv. Prosumer foto aparat Sony DSC-f 828 (oko 850 EUR, 8.1 MP).

2005. se registrovao na Web sajt za prodaju fotografija iStockPhoto.com i na još nekoliko tzv. stock photo Web sajtova, ali nije odmah prepoznao mogućnosti ovih servisa (mislio je da nema nekih para u tome). Četiri godine je doživljavao ove servise kao mogućnost dodatne (ne velike zarade).

2007.g. kupio je na kredit Canon EOS 40D (10.1 MP) koji je planirao da otplati na taj način što će zarađivati od online prodaje fotografija bar 40 EUR mesečno, koliko je bilo potrebno da taj foto aparat isplati sam sebe. Nešto pre kupovine tog aparata je kupio i “nešto rasvete” da poboljša kvalitet fotografija. I… uspeo je da otplati foto aparat (za dve godine).

Zbog poboljšanja kvaliteta fotografija i dodatne produkcije (HD) video materijala, 2009. g. kupio je Canon EOS 5D markII (21 MP).

Profesionalizacija u velikom stilu

Uspeh sa otplatom foto aparata od online prodaje fotografija ga je motivisao da se mnogo ozbiljnije posveti ovom tipu zarade. Prošle godine (2009.) odlučio je da napusti stalan posao u kompaniji Telekom i posveti se samo kreiranju fotografija (i video materijala).

Zanimljivo je da je otpremninu potrošio na adaptiranje kuće, a od prodaje fotografija u poslednjih godinu dana zaradio je dovoljno da je u martu ove godine napravio svoj foto studio.

I Maja se uključila u ovaj posao kao producent, ali kreira i vektorske crteže (npr. ilustracije rađene u programima  Adobe Illustrator, Corel Draw…), koji se takođe prodaju preko stock photo Web sajtova.

Slobodan eksluzivno prodaje fotografije i video materijale preko iStockPhoto Web sajta, trenutno oko 900 fotografija, video materijala i vektora. Taj broj fajlova raste određenom brzinom, obzirom da postoje limiti za dozvoljeni broj fotografija koji se nedeljno mogu poslati na servis.

Svaku fotografiju je potrebno pripremiti, odrediti nazive, opise i ključne reči (od kojih i zavisi uspešnost prodaje), a za to je potrebno dosta vremena po jednoj fotografiji. Svaka poslata slika mora da prođe kontrolu na samom servisu, naročito trademark kontrolu (na slikama ne mogu postojati oznake marki proizvoda).

Razvoj biznisa

U kontekstu razvoja ovog posla, Maja je napravila projekat Foto.in.rs.

Foto IN zajednica na jednom mestu objedinjuje fotografe, foto-modele i sve one pojedince koji učestvuju u produkciji fotografija. Jedan od stalnih zahteva kada ste ozbiljni u poslu profesionalne fotografije jeste konstantna potraga za modelima, pa na ovaj način Maja omogućuje da svaki fotograf (uključujući i Slobodana) lakše pronađe modele, ali i da modeli pronađu posao.

Sledeća investicija Maje i Slobe je ulaganje u rad sa većim brojem modela, da bi se povećala produkcija fotografija.

Preporuke

Za sve one koji su zainteresovani da probaju online prodaju svojih fotografija ako misle da su dovoljno dobri, Slobodan prvo preporučuje ShutterStock.com obzirom da se rezultati prodaje na ovom Web sajtu mogu videti odmah (da li vam ide ovaj biznis ili ne).

Možete probati i servise kao što su Fotolia.com, Dreamstime.com, BigStockPhoto.com, StockFresh.com ili već pomenuti iStockphoto.com.

Morate voditi računa, po rečima Slobe Vasića, da što servis donosi više para autorima fotografija, zahtevniji je sa aspekta kvaliteta primljenih fotografija, i da su ti kriterijumi sve oštriji kako vreme prolazi.

Naravoučenije

Slobodan Vasić nije jedina osoba iz ovih krajeva koja prodaje svoje fotografije preko stock photo Web sajtova, ali sam mišljenja da je njegova priča zanimljiva i poučna.

Ako znate da izrađujete i pripremate dobre fotografije, od toga možete veoma lepo zaraditi u internacionalnom okruženju, gde god da živite (možete i birati gde ćete živeti). Jedini je problem u tome što to ne može preko noći Kao i svi poslovi kada neko hoće da zaradi, i ovaj posao zahteva dosta (kvalitetnog) rada da bi njegovi efekti imali poslovnog smisla.

Photo credits: iStockphoto.com, file nr. 12586687, 14280752, 13603551, 14198756 Slobodan Vasic (FotoStorm)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Prikaz: Slobodan Vasić - od Telekoma do online prodaje fotografija, 9.7 out of 10 based on 6 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/09/2010, RSS

17 odgovora na Prikaz: Slobodan Vasić – od Telekoma do online prodaje fotografija

  1. Ivan Ćosić says:

    Svaka čast za Slobodana, još jedan dokaz kako se može uz malo volje izuzetno dobro poslovati iz Srbije. Mnogima je na primer veliki izgovor to da nemaju opremu, ali najuspešniji na sceni su upravo ovako počeli, tako što su prvi posao odradili sa “idiot” aparatima, i lagano napredovali.

    Svaka čast za Slobodana i Maju, bilo bi super da jednom nedeljno, ili mesečno imamo jedan Jugosfera success story.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Sjajno! Naprosto, morala sam ostaviti komentar s obzirom da ste me baš Vi upoznali sa njima a kakvi divni, vredni ljudi… 🙂
    Slobodanovu i Majinu ideju za Foto.in.rs sam čula na ovogodišnjoj e-trgovini i odmah mi se dopala. Podržavam njihov rad. Vrlo su kreativni. Imam osećaj da će ovo biti odličan projekat i još jedan pozitivan case. Želim im puno uspeha!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. CyberCat says:

    Dragane, najpre hvala za ovaj prikaz i podršku i naravno za sve ideje i smernice koje si nam dao za naredni period.
    Iako sve to traje već duže vreme, osećam da smo tek na početku. Smatram da posla ima za sve koji žele da rade a mi kao i ostali domaći uspešni stokeri (ima ih dosta), su dokaz da stock fotografija i uopšte stock biznis mogu biti stalan posao i to prilično isplativ.
    Foto IN zajednica je još jedna ideja koja treba da prođe još mnogo “dečijih bolesti” i nadam se da će koristiti profesionalcima kojima je namenjena.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Procitao preko postavljenog linka u tekstu da Maja Zivlak pise 1-3 bloga dnevno. To je velika posvecenost, svaka cast. Odakle toliko ideja za pisanje, to se sada pitam 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Kao dugogodišnji saradnici mogu odgovorno tvrditi da su Vasići izuzetno kreativni i profesionalni u obavljanju svog posla.

    Želim im puno uspeha u budućim aktivnostima…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Marko Tasić says:

    Svaka čast, dokaz da se uz volju i talenat može solidno zaraditi i u Srbiji!:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Pohvale za članak. Inače moram reći da mi je drago da vidim neke članke o stok fotografiji. Bavim se istim poslom ali čisto iz hobija i dosta sam ljudi “navukao” na ovaj posao (preko 75 ljudi) te sam nastojao maksimalno pomoći ljudima sa naših prostora da što lakše uđu u ovaj posao.

    Samo naprijed

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Što se tiče češćeg predstavljanja uspešnih primera poslovanja preko Interneta u Srbiji, ja uvek to želim, ali tek kada saznam za to.
    Eto, i pre neki dan sam predstavio jedan interesantan projekat https://www.draganvaragic.com/index.php/2570/drustvena-mreza-za-ljubitelje-putovanja-klubputnika-com/.

    Problem je što znam za određeni broj pojedinaca koji su napravili “čudo” i čije priče bi bile super, ali neće da izađu iz anonimnosti – što zbog konkurencije, što zbog toga da ne počnu da ih ucenjuju kada se sazna da su zaradili ne-male pare.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Ljubica Kremenović says:

    Vasići, kompletna harmonija i balans dva intelekta sa puno kreativnosti. Odlično je da nisu jedno drugom u senci. Njihove vrline koje su vrlo korisne i koje im u životu pomažu da se penju jedan po jedan stepenik su mudrost i strpljenje. Nije zato što su “moji”, ali su priča koja obećava. Njihovo vreme tek dolazi.
    🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Nisam veliki favorit prodaje fotografija u online trgovinama jer, usprkos koliko-tolikoj zaradi, mislim da moje fotografije vrijede barem koji dolar više nego što se tim putem prodaju. Previše sam zagrizao za kreativnost i cijeli taj artistički smisao fotografije, ne toliko komercijalni, i to radim iz ljubavi prema fotografiji.

    Draži mi je „tradicionalni“ freelance pristup poslu. Klijent zove, kaže što treba, ja ponudim cijenu, sklopimo posao, ja odradim i predam materijal, klijent plati i sve štima. Posla je možda manje, ali ga ima, možda sam i ja tek počeo, ali polako guram naprijed. Još grijem školsku klupu pa možda egzistenciju ne shvaćam toliko ozbiljno, ali sam rano počeo s fotografijom pa mi se nigdje ne žuri.

    Natrag na priču. Online trgovine su pružile veliku mogućnost autorima da s bilo koje lokacije “dotaknu” kupce cijelog svijeta, te svojim trudom dostignu profitabilnu razinu. Vjerujem da je mnogima to donijelo jako pozitivne rezultate, kao što vidimo i u ovom primjeru. No s druge strane takve su trgovine drastično smanjile vrijednost same fotografije kao autorovu unutarnju kreativnu ekpresiju. Sada se naše fotografije prodaju za manje od $5, ako se svaka koristi na barem dva mjesta, ovisno o prodaji (nekakva print, grafička ili digitalna, online izdanja) to je dovoljno da izgube svoju unikatnost – uhvaćeno svijetlo i trenutak. Neznam, svatko neka samostalno odluči kojim putem želi ići.

    Pozdrav i čestitke Vasićima, vidimo se u Novom Sadu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  11. Danijele, ti pričaš o umetničkoj fotografiji, a ovde je dat primer komercijalne fotografije – to su različite stvari.

    Kada se radi o cenama, dostupnost fotograija iz celog sveta je oborila cenu, što je logično.

    Evo, baš sam danas pričao sa fotografom koji je uslikao Josipovića kako pada kod bine – za tu sliku je dobijao 30 EUR po (hrvatskoj) redakciji. I ova cena je dosta različita od onih koje ti pominješ…

    Sve zavisi šta je potreba, ako je potreba nešto čega ima malo (nekih fotografija), cena može da raste veoma…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Lepo, pragmatican tekst, odavno planiram da se oprobam na ovom trzistu, kako sada idu zimski dani, bice uslova za foto kucnu radinost 🙂

    Steta sto nije detaljno dat opis zarada. Pretpostavljam da jedno godinu dana morate raditi prakticno 8 sati free, da bi tek kasnije pocelo da kaplje nekih max 10-tak dolara dnevno uz veliki trud.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. @Milan Todorovic
    Pretpostavljam da je tako u pocetku ali ako je coveku zadovoljstvo da to radi onda mu nije problem cinjenica da tek posle nekoliko godina pocne ozbiljno da zaradjuje.

    @Dragan Varagic
    Veom inspirativan prikaz!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Fantastično! Što više ovakvih primera kako bi Srbi shvatili šta sve mogu da rade a da ne zavise od Miškovića, Kosova, platnog prometa, i ostalih boljki ove zemlje.

    @Danijel

    Očigledno nisi još dovoljno dugo radio sa klijentima. Nažalost, moraćeš da se zezaš sa njima još jedno 5 godina, pa kad ti bude preko glave njihovih bubica, izmena, prepirki oko toga šta im se sviđa a šta ne, shvatićeš da je ovo prodavanje fotki na Stock sajtovima najelegantniji posao koji fotograf danas može da ima. Nema da boli glava, jednostavno staviš fotke na net, i svaka fotka će naći svog kupca. A ko hoće da se zeza sa klijentima, samo napred.

    Što se tiče umetničke fotografije, ako hoćeš da se baviš njom treba ti izvor prihoda. Ne vidim šta nekog sprečava da pre podne slika paradajz, šargarepu i biznismene, a uveče pravi npr. Film Noar omaž photo session u nekom retro ambijentu. Ako ti je ispod časti da “prodaješ svoje fotke za male pare”, onda otvori ćevabdžinicu pa živi od nje dok se baviš umetničkom fotografijom. Čak i da imaš planove da budeš veliki fotograf koji će jednog dana da samo okine blic i zaradi 10.000 eura, potrebna ti je ova “materijalna baza” u vidu ćevabdžinice ili stock fotografija da bi stigao dotle.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  15. Kao i svaki drugi posao i ovaj zahteva dosta energije i ulaganja, nekada i dosta vremena da počne da se otplaćuje. Ima mnoštvo različitih primera od najuspešnijih koji su putem ovog načina zarade materijalno obezbedili i sebe i neke svoje naslednike, dok ima i onih koji još uvek nemaju neke značajnije prodaje i možda nemaju ni tih $10 mesečno.
    Za mene je velika prednost u ovom poslu ljubav prema fotografiji. Kao što je rekao Konfučije “Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni jedan dan u životu”.
    Da li moje fotografije vrede nekoliko dolara ili nekoliko stotina dolara, najbolje pokazuju kupci. Neke fotografije koje bi verovatno samo stojale na nekom dvd-u i čekale da ih povremeno pogledam ili nekom pokažem, sada stoje na stocku i donose novac. Ja ne prodajem fotografije, da ne bude zabune, ja prodajem licence za korišćenje tih fotografija.
    Dakle, moja fotografija će uvek ostati moja ukoliko ne prodam sva prava na korišćenje iste, ali opet je tu saznanje da sam ja autor i to je ono što mi niko ne može uskratiti.
    Klijenata ima raznih, od onih koji će biti zadovoljni najjednostavnijom fotografijom uz pomoć blica na aparatu do onih koje je veoma teško ili nemoguće zadovoljiti. Rad sa klijentima je ponekad veoma naporan, a kako je Istok Pavlović lepo rekao vezano za online prodaju, ponuda je tu, pa kome se sviđa kupiće, kome se ne sviđa neće.
    Još jednom se zahvaljujem mom prijatelju Draganu Varagiću na ovom tekstu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Petar Vagić says:

    Veoma interesantan tekst. Lepo je pročitati uspešnu priču sa naših prostora i na taj način dodatno “razdrmati” i sopstvenu motivaciju. Hvala za tekst.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. […] Dragan Varagić je u svom tekstu napisao deo onoga što se izdešavalo u životu moje porodice u poslednjih godinu i više dana pa se neću ponavljati. Ono što je suština jeste da je splet okolnosti doveo sajber mačku u situaciju da se bavi sasvim nekim drugim stvarima koji imaju malo dodira sa desetogodišnjim zanimanjem koji su prethodili ovom sada. Grebala sam, njuškala okolo, danima čeprkala po svemu što ima veze sa prodajom fotografija, načinima za povećanje prodaje – i sada s ponosom mogu da priznam da se isplatilo. Ali, nema stajanja! […]

  18. Fudbalfudbal says:

    Svaka čast, prvo na ideji, a kasnije i na postignutom uspehu. Danas je internet preplavljen svim i svačim, ali ipak se uz dobru ideju može doći do pristojne zarade.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.