fbpx

Brendiranje: Kako da povećate vašu prepoznatljivost bez obzira na veličinu kompanije?

Kada je neka kompanija uspešna u svom poslu, uvek postoji razlog zašto je to tako. Činjenica je da i kod nas i bilo gde u svetu postoji veliki broj kompanija koje su manje ili više uspešne, ali veoma ograničeni broj njih zna kako da kvalitetno i povono napravi i izgradi brend (kako da napravi brend proizvoda, usluge i kompanije).

Moja praksa, ali i različita literatura iz oblasti brendinga, izdvaja glavni nedostatak koji čini da većina kompanija kod nas i u svetu ne vodi dovoljno računa o prednostima koje se mogu postići povećanjem prepoznatljivosti (brendiranja) kompanije:

Dominantan fokus svih poslovnih aktivnosti na prodaju!

Fokus skoro isključivo na to kako nešto da se nešto proda ima za posledicu dva ogromna problema u shvatanju kako funkcionišu moćni sistemi promocije (kao što je kreiranje prepoznatljive kompanije, proizvoda ili usluge):

  1. Kompanije imaju problem da predstave svoje realne poslovne uspehe, jer ne mogu da izbegnu “prodaju” kada predstavljaju svoju kompaniju. Npr. koliko vam se dopada kada negde pročitate sledeću rečenicu o kompaniji, i koliko verujete u to: “Mi smo lideri u oblasti – najbolja, najkvalitetnija, najpovoljnija kompanija, a naši kupci i zaposleni su oduševljeni nama.”
  2. Ovakve kompanije najčešće skoro isključivo razmišljaju o kratkoročnim načinima promocije (reklamiranja), što znači da dominantno ulažu u one tehnike promocije koje očigledno i veoma brzo donose (prodajne) rezultate (tzv. ROI/Direct Response oglašavanje): “Ako sam uložio 500€ ovog meseca, hoću nazad bar 501€, po mogućnosti istog meseca.”

U prvom slučaju veoma mali broj osoba će poverovati kompanijama koje hoće na predstave svoje realne uspehe neargumentovanom “samo-prodajom”. U drugom slučaju kompanije koje ne mogu da prihvate dugoročno razmišljanje o ulaganju u promociju mesecima bez nekog vidljivog efekta (brend oglašavanje, SEO), imaju problem da kvalitetno uspostave poverenje i kreiraju prepoznatljivost svog posla, svojih proizvoda i usluga.

Pročitajte:

U većini kompanija gde sam pričao na ovu temu došao sam do potvrde različitih predrasuda koje sprečavaju ove kompanije da unapređuju svoju prepoznatljivost:

  • “Mi smo uradili brendiranje kada smo kreirali naš logo.”
    (logo i vizuelni identitet nije brendiranje!)
  • “Brendiranje je skupo, pogledajte one skupe reklame na televiziji.”
    (tehnike brend oglašavanja ne moraju da budu skupe)
  • “Znamo da bi nam kreiranje veće prepoznatljivosti pomoglo, ne razumemo kako da se to uradi, a oni koji su nam ponudili takve usluge traže mnogo para. Ne vidimo kako nećemo bezveze baciti te pare, jer ne vidimo šta će biti efekat.”
    (kreiranje prepoznatljivosti kompanije mora biti razumljivo, moraju se znati očekivani efekti)

Primer veoma kvalitetnog predstavljanja pojedinca i kompanije kroz pričanje priče (brand storytelling) koja je interesantna medijima:

Osnovni preduslov unapređenja prepoznatljivosti kompanije, proizvoda i usluga jeste kreiranje i plasiranje adekvatnih sadržaja vodeći računa o interesima različitih ciljnih grupa!

Jedan od načina rešenja problema dominantnog fokusa na direktan interes kompanije (prodaja) jeste fokus na interese ciljnih grupa koje značajno mogu pomoći u kreiranju prepoznatljivosti kompanije:

  • Na koji način predstaviti našu kompaniju, proizvode i usluge da mediji krenu da objavljuju sadržaje o njima?
  • Šta je to što može da interesuje naše kupce, a da to ne predstavimo u reklami, već da je to vest koju mogu videti ciljne grupe direktno, ili preko medija?
  • Kako da predstavimo poslovne uspehe naše kompanije tako da se za njih zainteresuju osobe koje prate dešavanja u našoj privrednoj grani?
  • Kako da povećamo broj kvalitetnih kandidata za poslovne pozicije u našoj kompaniji ako ćemo predstaviti našu praksu dobrog poslodavca?

brendiranje-korak-po-korak

vo su samo neke od ciljnih grupa i neke od oblasti u kojima se mogu postići značajni poslovni efekti unapređenjem prepoznatljivosti kompanije. Da bi se to i desilo, potrebno je osmisliti i sprovesti u delo nekoliko stvari:

  1. Angažovanje stručnih pojedinaca i kompanija koje mogu pomoći u kreiranju i/ili plasiranju ovakvih sadržaja za jednu ili više ciljnih grupa.
  2. Procena stanja, mogućnosti i sposobnosti kompanije da na adekvatan način iskoristi različite načine kreiranja njene prepoznatljivosti.
  3. Planiranje i sprovođenje konkretnih koraka koji će dovesti do unapređenja prepoznatljivosti, uključujući i predloge načina merenja efekata tih aktivnosti.
  4. Odabir oblasti i tema koje će omogućiti ostvarenje projektovanih efekata. Kreiranje adekvatnih grafičkih, video i tekstualnih sadržaja.
  5. Odabir načina plasiranja sadržaja putem medija, društvenih mreža, različitih tipova događaja i sl.
  6. Ocena efekata sprovedenih aktivnosti.

Bez obzira što to možda tako ne izgleda, pojedine ili sve predložene aktivnosti se mogu sprovesti u delo bez velikih budžeta, i zato je preporuka da se ovakve aktivnosti rade korak-po-korak, ako ne postoji dovoljno poverenja da će uloženi novac postići svoju svrhu unapređenja prepoznatljivosti.

Neki od primera sadržaja koji značajno smanjuju troškove kreiranja održive strategije povećanja prepoznatljivosti kompanije kada se kreiraju kao sadržaj veb sajta, sadržaj stranice “O nama”, kreiranje kompanijskog bloga (…):

  • Na koji biste način ukratko opisali šta radi vaša kompanija, tako da to razume dete ispod 10 godina starosti?
    Ista logika može da se upotrebi i za vaše proizvode i usluge.
  • Na koje sve načine vaši klijenti iskazuju zadovoljstvo vašim proizvodima i uslugama?
  • Po čemu se vaša kompanija realno razlikuje od vaše konkurencije?
  • Šta sve bolje radite od konkurencije i kako to možete da dokažete?
  • Koji je glavni razlog poslovnog uspeha vaše kompanije?
  • Kakvi primeri vaše dobre prakse poslovanja dovode do poslovnog uspeha kompanije?
  • Kako izgledaju vaši dobri primeri odnosa za zaposlenima, uslovi rada, plate (…)?

Primeri ovakvih sadržaja se mogu prilično jednostavno prilagoditi različitim potrebama ciljnih grupa kojima želite da plasirate ovakve informacije. Taj posao prilagođavanja treba da rade profesionalci iz oblasti kreiranja sadržaja (copywriting).

Zaključak: U zavisnosti od razumevanja efekata povećanja prepoznatljivosti kompanije zavisi i brzina usvajanja tipova promocije koji to omogućuju

Postoji određeni broj pravila kako funkcioniše sistem unapređenja prepoznatljivosti kompanije, proizvoda i usluga:

  • Što je priča o vašoj kompaniji, proizvodima i uslugama predstavljena na korisniji i zanimljiviji način, brže možete doći do značajne prepoznatljivosti.
  • Što ulažete više sredstava za brend oglašavanje, brže možete doći do značajne prepoznatljivosti onoga što radite (to koriste kompanije koje imaju velike budžete za oglašavanje i znaju da iskoriste ta sredstva za povećanje prepoznatljivosti proizvoda, usluga i kompanije).
  • Velikom broju kompanija nije isplativo da ulažu velika sredstva u brend oglašavanje, jer im je tip poslovanja, ciljne grupe, prometi uslovljavaju drugačije načine kreiranja prepoznatljivosti. U takvim slučajevima potrebno je osmisliti na koje se sve načine može doći do povećanja prepoznatljivosti ulaganjem u isplative načine promocije.
  • Što je veće razumevanje efekata povećanja prepoznatljivosti i načina njihovog preciznog merenja, moguća su značajnija ulaganja u ovakve tipove promocije.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/02/2021, RSS

Komentari su zatvoreni.