fbpx

Kako da deca, umesto da igraju igrice, krenu da ih prave? Druga epizoda video serijala “(Ne)obrazovanje za vaše dete”

Razvoj tehnologije je poslednjih godina toliko napredovao da živimo u vremenu u kojem je moguće da npr. deca bez znanja programiranja krenu da prave igrice na kompjuteru ili mobilnom telefonu. Kreiranje igrica bez znanja programiranja predstavlja jedan od veoma važnih načina usvajanja znanja iz oblasti donošenja odluka pod nazivom algoritamska pismenost ili algoritamski način razmišljanja.

Deca “programiraju” igrice po principima modelovanja – kompjuterske igrice se kreiraju na način kako se npr. slažu lego kockice. Na taj način deca uče osnove algoritamskog načina razmišljanja.

Algoritamska pismenost predstavlja skup znanja i veština koje omogućuju donošenje odluka i njihovu eventualnu automatizaciju, na osnovu pravilnog definisanja odnosa većeg broja međuzavisnosti u nekoj pojavi ili sistemu.

 

U narednih pet do deset godina razvoj tehnologije će omogućiti da se ogromna zahtevna potreba za programerima zameni manje zahtevnom potrebom za tzv. “algoritamsko modelovanje” veoma naprednih softverskih rešenja. Znači, budućnost masovne potrebe za programiranjem jeste modelovanje, tj. logičko uklapanje postojećih programskih celina koje “modelari” poznaju u svom poslu. To znači da će u budućnosti većina zaposlenih osoba morati da poznaje algoritamski način razmišljanja.

U drugoj epizodi video serijala “(Ne)obrazovanje za vaše dete” obrađena je tematika algoritamske pismenosti.

Pogledajte prethodnu epizodu ovog serijala.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/02/2021, RSS

Komentari su zatvoreni.