fbpx

Mogućnosti investiranja u projekte u Srbiji i šta je CrowdFunding?

U sklopu akcije “Ima posla i para” u ovom tekstu je fokus na jednostavnim mogućnostima finansiranja projekata, sa akcentom na veoma aktuelni sistem finansiranja od strane zainteresovanih pojedinaca pod nazivom CrowdFunding.

Investicije odmah – Balkan Venture Forum, FundraiseIT i investicioni fond Eleven

U narednih nekoliko dana možete u Beogradu videti na koji način je ipak moguće doći do veoma legalnih i sigurnih investicija (za one koji misle da će na neki način biti prevareni), i to FundraiseIT događaj 16.11. i Balkan Venture Forum 22.-23.11. (BKF 2012).

U slučaju događaja BVF 2012 od preko 120 kompanija koje su učestvovale u konkursu za odabir projekata kojima će se kroz takmičenje  biti u prilici da dobiju sredstva od respektabilnih investicionih fondova, odabrano je 43 projekta da učestvuju u završnici ovog događaja 22. i 23. novembra.

Konferencija FundraiseIT daje mogućnost zainteresovanim za finasiranje svojih projekata da nauče šta je važno znati da bi ste bili u situaciji da realno dođete do sredstava za finasiranje.

Ako nemate u ovo vreme dovoljno vremena (i/ili sredstava) da prisustvujete ovim događajima, svakako možete da se obratite Vukašinu Stojkovu koji zvanično obavlja posao pronalaženja Startup kompanija za finasiranje u korist investicionog fonda Eleven.

Očigledno je da samo na osnovu ovih primera (a ovakvih vesti će u narednom periodu će biti sve više) ne može više da se tvrdi kako “ovde nema para”, jer to jednostavno nije tačno!

Ako želite sredstva ali ne i investitore-suvlasnike: CrowdFunding

O pojmu CrowdFunding u poslednje vreme se sve češće piše i na srpskom jeziku, pa vam skrećem pažnju da pročitate sledeće članke:

Šta je Crowdfunding, iliti: dinar po dinar…
PREKO KICKSTARTERA DO 10 MILIONA DOLARA INVESTICIJE
Crowdfunding (Gaming) renesansa
Šta su…crowdsourcing i crowdfunding mehanizmi?

Teorija CrowdFunding sistema investiranja projekata kaže da veliki broj zainteresovanih pojedinaca, običnih osoba može da se okupi na Internetu oko neke ideje i da prema svojim mogućnostima finasira neki projekat koji svojim sredstvima želi da pomogne.

Prvi ozbiljan primer prikupljanja sredstava od pojedinaca putem Interneta jeste online FundRaising kampanja u predsedničkoj kampanji 2008. g. kada je Obama prikupio preko 4 mil dolara putem malih donacija od pojedinaca preko Interneta.

U međuvremenu, CrowdFunding model na Internetu je evoluirao u nekoliko (najčešćih) pravaca:

Upravo primeri servisa Kickstarter i Indiegogo su najinteresantniji sa aspekta investicija koje ne zahtevaju od vas da dajete udeo u vašoj kompaniji/projektu da biste dobili sredstva.

Možda ste servis Indiegogo videli kada je i kod nas bila aktuelna vest o finasiranju kreiranja Teslinog muzeja u SAD, obzirom da su sredstva za taj muzej upravo prikupljena preko ovog servisa.

Ove platforme za finansiranje se već uveliko koriste u ovim krajevima, što možete videti na primerima Kickstartera za Beograd ili Indiegogo za Beograd. Interesantan je primer investiranja u film “Ozon”, koji su propratili i ovdašnji mediji.

Poslovni model oko servisa Kickstarter i Indiegogo u osnovi predstvlja platformu za e-trgovinu (!) gde zainteresovani za finasiranje biraju neki od predefinisanih iznosa za finasiranje (npr. 5$, 25$, 50$, 250$…) i za tu vrednost zainteresovani za finasiranje praktično kupuje neki proizvod/uslugu ili suvenir. U slučaju servisa Indiegogo, moguće je pored ovog modela obezbediti i klasične donacije.

Prethodno znači da vi praktično postavljate svoj projekat kao prodajnu priču, gde ako zainteresujete potencijalne investitore (vašom pričom, urađenim delom priče, proizvodom u nekoj fazi, itd. – pogledati primere uspešno finasiranih projekata na ovim servisima), vi njima prodajete same proizvode i/ili usluge koje još niste kreirali za određeni iznos, ili prodajete neke suvenire u vezi sa vašim projektom (majice, kape, šolje…).

Najinteresantniji momenat kod ovog poslovnog modela jeste na koji se način obezbeđuje da se ovde potencijalni investitori ne prevare:

  1. Investitor sam odabira koji će projekat investirati.
  2. Vi kao investitor kupujete nešto konkretno za iznos investicije koju ste spremni da date.
  3. Vlasnik projekta dobija prikupljena sredstva samo pod uslovom da je za dati ograničeni period vremena sakupio minimalno sumu sredstava koju je i tražio! Ako iznos investicija ne dosegne naznačenu sumu od strane vlasnika projekta, investitorima se vraćaju pare.

Prethodno znači da vlasnik projekta mora veoma dobro da razmisli koliko sredstava da traži za projekat, odnosno da taj iznos bude što realniji, jer ako za ograničeni vremenski period ima makar i 1$ manje od predviđenog iznosa, finasiranje se smatra neuspešnim.

Dodatno, važan sistem zaštite ovog poslovnog modela je i sam izbor kategorija, gde je nedozvoljeno praviti ponude tipa “finasiranje svog života”, “finasiranje letovanja” i sl.

Upravo, odabir načina predstavljanja projekta i onoga šta tačno prodajete potencijalnim investitorima opredeljuje da li ćete uspešno finasirati projekat na ovaj način ili ne.

Mogu da najavim jedan ozbiljan projekat ovog tipa koji će “osvanuti” kod nas u narednim mesecima.

Napomena: Treba dobro razmisliti da vam možda ipak nije bolje da finasirate projekat preko investicionih fondova, jer u ovom slučaju dobijate ozbiljnu pomoć u upravljanju kompanijom i projektima (management), što je u slučaju početničkih kompanija (Startup) jedan od najčešćih problema. Naravno, možda uspete da finasirate projekat i preko predstavljenih platformi, ali i putem investitora.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (18 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Mogućnosti investiranja u projekte u Srbiji i šta je CrowdFunding?, 9.0 out of 10 based on 18 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/11/2012, RSS

2 odgovora na Mogućnosti investiranja u projekte u Srbiji i šta je CrowdFunding?

  1. Jasmin says:

    Projekat iz Srbije http://www.rockethub.com/projects/22362-supercomputing-in-our-homes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Hvala za dobar opis i linkove do crowdfunding sajtova.

    Zanima me samo kako su ljudi iz Srbije postavili na Kickstarteru projekat kada KS podržava samo UK i US građane (zbog plaćanja potrebni su poreski brojevi i adresa, kao i racun u UK/US banci)?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 5 votes)

Komentari su zatvoreni.