fbpx

[video] Digitalna pismenost i reforma ICT edukacije u 4 tačke

To što je od ove školske godine informatika obavezan predmet u osnovnim školama, nije se ništa promenilo u kontekstu šta tačno učenici uče da bi bili realno informatički pismeniji.

Iz nekog razloga, od kada se informatika pojavila u školstvu devedesetih godina prošlog veka, program ovog predmeta nikada nije pratio realne potrebe digitalnog opismenjavanja, odnosno deca koja su učila da rade na kompjuterima na osnovu ovog predmeta – nikada nisu bila u situaciji da primenljivo nauče rad na kompjuteru uz ovaj predmet. Još gora je situacija u srednjim školama sa ovim predmetom, obzirom da je u slučaju starijih učenika potrebno mnogo više praktične edukacije rada na kompjuteru.

Bez obzira ko je, sa kojim ambicijama i ciljevima kreirao program informatičke edukacije u osnovim i srednjim školama, potrebne su značajne promene razmišljanja o ICT edukaciji, jer se ICT kao struka drastično promenila u poslednjih 10+ godina, a te promene se u edukaciji iz ove oblasti vide samo “u tragovima”.

Razlog zašto postoji problem u percepciji svrhe IT edukacije je nedostatak svesti o tome da je u toku digitalna transformacija u ICT-u koja upravo ima za cilj striktno razdvajanje primene IT tehnogija (npr. korišćenje mobilnog telefona) od rada na kreiranju IT tehnologija (npr. kreiranje aplikacija za mobilni telefon).

Reforma ICT obrazovanja u 4 tačake

  1. Definisanje šta znači danas digitalna pismenost i koje su realne potrebe ICT edukacije za pripremu osoba na tržištu rada
    Mi živimo u vreme dominantne primene IT tehnologija, što dovodi do toga je potrebno striktno razdvojiti edukaciju koja ima za cilj da obrazuje IT kadrove, od edukacije koja ima za cilj da obrazuje osobe za korišćenje različitih primena IT tehnologije u poslu. Ista pravila važi za digitalno opismenjavanje edukatora.
  2. Definisanje šta su danas osnovne kompetencije potrebne za uspešan rad na digitalnim uređajima, i kako te kompetencije dovesti u vezu sa povećanjem bezbednosti osoba (naročito dece) u korišćenju interneta.
    Razlog zašto postoje problemi sa velikim brojem prevara na internetu, kao i problemi bezbednosti dece na internetu, leže u digitalnoj nepismenosti. Što više osoba poznaje upotrebu tehnologija, bezbednija je u korišćenju interneta.
  3. Percepcija prednosti usvajanja naprednog korišćenja IT tehnologija za lakši dolazak do posla
    Godinama je poznata činjenica da veliki broj kompanija lakše zapošljava osobe koje imaju napredna znanja iz npr. upotreme MS Office paketa, a npr. dobro poznavanje MS Office paketa i određenog broja aplikacija za povećanje produktivnosti omogućuje samostalni dolazak do posla virtuelnog asistenta.
  4. Redefinicija edukacije iz oblasti programiranja, dizajna, korisničkog doživljaja… u kontekstu potreba 4. industrijske revolucije
    Živimo u vreme sve veće primene platformi za ubrzani razvoj poslovnih aplikacija modelovanem sistema, koji za rezultat produkuje programski kod. Na ovaj način drastično se ubrzava proces razvoja aplikacija, a i sve više postoji potreba za dodatnim IT znanjima i primenljivim znanjima iz konkretnih oblasti poslovne primene, u odnosu na klasična znanja iz oblasti programiranja. To je i osnovna karakteristika tzv. 4. industrijske revolucije – jednostavna primena napredne digitalne automatizacije.

Preporučujem da pogledate petnaestominutno predavanje “Primenjena ICT edukacija i veza sa realnim poslovnim IT potrebama“:

 

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/11/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.