fbpx

Šta je virtuelni asistent? Obuka za savremene poslovne sekretare ili sekretarice

Dešava mi se s vremena na vreme da dobijam upite o tome da li poznajem neku firmu gde bi bio potreban poslovni sekretar ili sekretarica, obzirom da je to posao koji uz nešto znanja iz oblasti administrativnih poslova, MS Office paketa i relativno dobrih organizacionih sposobnosti – može prilično brzo da se nauči i radi.

Tema ovog teksta je objašnjenje aktuelnosti posla virtuelnog asistenta i u domaćim uslovima, i predstavljanje domaće onlajn obuke za virtuelne asistente.

Osnovne razlike između posla “sekretarice” u 20. veku, i znanja koja se danas traže za ovo radno mesto

Osobama koje traže posao poslovnog sekretara skoro nikada ne pada na pamet da malo prouče na internetu šta je DANAS aktuelno da se radi od poslova kada je reč o čuvenom poslu “sekretarice”.

Postoji nekoliko važnih karakteristika savremenog poslovanja koje neverovatno aktuelizuju ovaj posao, a u mom slučaju ne prođe nedelja da ne dobijem upit da li poznajem nekoga ko radi te poslove – jer postoji velika potreba:

  • Više od 10 godina živimo u vremenu u kojem nije neophodno da sedite na radnom mestu, već i u Srbiji možete da radite posao od kuće i za domaće i za inostrane kompanije. Mnogima je i danas mišljenje da ako ne sedite na nekom radnom mestu sa radnim vremenom – to nije posao!
  • Posao virtuelnog asistenta, odnosno savremenog poslovnog sekretara podrazumeva veoma često i vođenje računa o veb sajtu kompanije, odnosno ažuriranje veb sajta. Ovo se odnosi kako za klasične veb sajtove, tako i za veb prodavnice. Što bolje znate ovo da radite – u Srbiji postoji velika potražnja za kvalitetnim radnicima iz ove oblasti. Za žuriranje veb sajtova i veb prodavnica veoma često dobijam upite da li poznajem nekoga ko zna da radi ovaj posao.
  • Poslovni sekretari danas vode veoma često računa o toku različitih projekata putem alata za Task /ili Project Management, što znači i da je to potrebno naučiti. Postoji mnogo besplatnih alata za ovaj posao i lako se uče!

Tema posla virtuelnih asistenata je aktuelna u Srbiji nekoliko godina, i o tome možete naći dosta tekstova, a preporučujem vam da pročitate ovaj tekst od Ivana Minića.

Kako je Nikolina Andrić iz sela Nadalj postala virtuelni asistent?

Jedna od stvari koju suviše često čujem ili mi se govori jeste rečenica tipa “Znate, ja sam iz male sredine – nema ovde posla…”. Nadalj je selo u okolini Srbobrana, a Nikolina Andrić iz ovog mesta ipak može da radi posao u maloj sredini – i to od kuće.

Preporučujem da investirate 40 minuta svog vremena i pogledate do kraja ovaj razgovor sa Nikolinom, jer sasvim dobro objašnjava šta je to posao virtuelnog asistenta.

Njena priča počinje isto kao desetine hiljada sličnih priča u Srbiji ili stotine hiljada priča u regionu – posle fakulteta je shvatila da neće naći posao u svojoj struci. Nikolina je iskoristila internet kao i mnogi drugi da pronađe šta bi mogla da radi umesto posla za koji se školovala, i naišla je na tekstove o poslovnoj poziciji virtuelnog asistenta. Godinu dana se pripremala, i pre četiri godine je počela da radi ovaj posao.

U njenom slučaju nije bio problem da razmišlja odmah o nekoj vrsti posla koja može da se radi od kuće, obzirom da je iz malog mesta, i da ima decu – posao od kuće, kada si “sam svoj gazda”, omogućuje da samostalno raspoređuješ vreme u odnosu na svoje ostale obaveze.

Za početak rada na poslu virtuelnog asistenta, kao što i u uvodu u ovaj tekst piše, dovoljno je znati osnove rada klasičnog poslovnog serketara. Ipak, ako hoćete brzo da pronađete posao na internetu iz bilo koje oblasti, najbolja destinacija za to su sajtovi kao što je Upwork.com – za koji je potrebno znanje engleskog jezika (ili bilo kojeg drugog svetskog jezika).

Moja dodatna preporuka za sve one koji žele da rade ovaj posao jeste da ipak dodatno završe kurs iz naprednog korišćenja MS Office paketa – naročito programa MS Word i MS Excell. Na ovaj način postajete višestruko korisniji onima kojima radite posao virtuelnog asistenta.

Onlajn obuka za virtuelne asistente

Nikolina Andrić je svoje višegodišnje iskustvo na ovim poslovima pretočila u onlajn obuku koja je već već u prvoj generaciji dala veoma obećavajuće rezultate:

  • Od 12 polaznika prve generacije, njih dvoje su dobili posao virtuelnog asistenta već posle održana dva modula – od pet modula ukupno.

Opis samog programa edukacije ukratko izgleda ovako:

“Kroz ovaj program naučićete osnove za rad virtuelnog asistenta. Kroz praktične primere iz iskustva, video snimke, propratne materijale bićete osposobljeni za rad u veoma kratkom roku od 4 nedelje. Ceo program je u digitalnom izdanju, tako da uvek možete da slušate i gledate na bilo kom mestu i kad god vama odgovara. Nakon završetka obuke imaćete osećaj da već radite kao virtuelni asistent, jer će vas konkretni zadaci uvesti u sam posao. Najbolje od svega je to što vam za početak neće biti potrebni nikakvi dodatni finansijski izvori, jer sve što budete čuli, videli i uradili moći ćete odmah da koristite i primenite bez dodatnih troškova.”

Prvi modul obuke za virtuelne asistente je besplatan, i na njega se možete prijaviti preko ovog linka.

Zaključak

Primer aktuelnosti posla virtuelnog asistenta samo potvrđuje ono što pričam godinama (naravno, nisam jedini), da posla ima koliko hoćete – samo je potrebno odlučiti, fokusirati se i ostati istrajan u tome da se nauči ono što je danas važno zna uspešno i kvalitetno obavljanje poslova koji se traže na tržištu rada.

 

Partner ovog teksta je 4HandsVirtualAssistant.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Šta je virtuelni asistent? Obuka za savremene poslovne sekretare ili sekretarice, 9.3 out of 10 based on 6 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/10/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.