fbpx

Blogosfera 2016.: Mnogo blogera – mala čitanost

U poslednjih nekoliko dana pojavila su se dva blog posta i jedna Tviter diskusija, koji su u vezi sa aktuelnim stanjem blogosfere u ovim krajevima. Poslednji objavljen sadržaj na ovu temu, blog post od Mahlat “Komunicirajte!“, direktno se odnosi na glavni problem današnje blogosfere – malu vidljivost blogova. Razlozi za to su različiti, i na ovom blogu sam više puta pisao o stanju blogosfere – pogledajte oblast blogeri. Ipak, ima momenata u ovoj priči o vidljivosti blogova koji se odnose na vreme danas, ali i na nešto o čemu nisam do sada pisao, ili pročitao negde. Ova priča se odnosi na sve samostalne kreatore sadržaja – i za jutjubere, tviteraše, instagramere, i sl.

Zapitajte se koliko su vaši sadržaji realno zanimljivi široj publici

Pogledajte nedavno objavljen tekst “Kako zaraditi od bloga? Ovako provereno nećete!“, koji je sam po sebi pokazatelj dve važne činjenice o aktuelnim blogerima i njihovim aktivnostima u vezi sa promocijom svojih blog postova:

  • Ovo je blog post relativno nepoznate blogerke Blaženke Vesić, koji je pre neki dan podeljen od strane nekoliko vidljivijih blogera. 100% sam siguran da je ovaj tekst ostvario značajno veću posećenost ovog bloga nego što je to inače slučaj. Problem je u tome što se ovo inače praktično ne dešava, ili se dešava ekstremno retko – da neki manje poznat bloger kreira neki sadržaj na koji se “zalepe” poznatiji bloger i vidljiviji korisnici društvenih mreža. Razlog zašto je to tako možete pročitati u linkovanom blog postu koji je napisala Mahlat – nedostatak kvalitetnije promocije manje vidljivih blogera.
  • Zajedno sa pomenutim tekstom o blog zaradi naišao sam na reagovanje nekoliko blogera iz kategorije manje posećenih, koji su kao jedan od razloga ove situacije izneli podatak koji bar ja do sada nisam mogao da vidim negde na blogovima – i da ga uzmem ozbiljnije u obzir – ne mali broj blogera ima blam da promoviše svoje blog postove svojim pratiocima! Razlog koji za to navode – ne vole samopromociju, odnosno nije im OK da uopšte bilo kome nameću linkove do onoga što rade. Rezultat toga su gotovo potpuno nevidljivi blogovi.

Paralelno s ovim, pre samo nekoliko sati od puštanja ovog blog posta, Srđan Dragojević je na Tviteru pokrenuo zanimljivu diskusiju o kvalitetu sadržaja koje kreiraju domaći jutjuberi, a koja se direktno obraća svim savremenim kreatorima sadržaja, odnosno njihovom najvećem problemu – prosečnosti:

 

Višegodišnja praksa promocije na društvenim mrežama je pokazala da kvalitetniji sadržaji svakako na kraju pronađu put do većeg broja čitalaca – ako ti sadržaji to zaslužuju. Ali, do toga treba doći bar nekom promocijom, neće se od sebe ništa samo desiti.

Činjenica je da se godišnje pojavi samo jedan do dva kreatora amaterskih sadržaja koji eventualno skrene pažnju malo šire onaljn zajednice…

Blogovi se van društvenih mreža drastično teže promovišu već nekoliko godina unazad

Pre 5-6 godina bilo je mnogo lakše doći do šire publike pisanjem bloga, jer je bilo više blog agregatora, i različitih lista blogera. Danas, sem agregatora Blogoslavija (koji nije naročito vidljiv sajt), ja nisam primetio neki drugi blog agregator, a liste blogera ne postoje već godinama…

Na žalost, Gugl je toliko promenio svoj algoritam da kreiranje agregatora još je manje isplativo nego što je to bilo ranije. I prethodni blog agregatori su se ugasili, jer oni koji su ih pokrenuli nisu imali naročitu korist od toga. Aktuelni agregatori vesti imaju striktno podeljene kategorije u koje postavljaju vesti, a pojedinačni blogovi nisu tako struktuirani da bi se jednostavno dodali u neku kategoriju ovih blog agregatora. Slična je sudbina i lista blogera… Nisu isplative…

Dok se ne pojave neki drugi agregatori i nove liste amateriskih kreatora sadržaja – ostaju društvene mreže.

P.S. Ovde možete videti dobru diskusiju na temu stanja blogosfere.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Blogosfera 2016.: Mnogo blogera - mala čitanost, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/10/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.