fbpx

Kako skrenuti pažnju na sebe kreiranjem sjajnog sadržaja? Primer fotografija Jovane Rikalo

Update 13.02.2017.: Na Fejsbuku se pojavio niz optužbi da je rad ove devojke velikim delom kopiranje radova drugih fotografa. Pregledajte, pa prosudite sami

U prethodnom tekstu na ovom blogu sam po ko zna koji put pomenuo da je najveći problem i najveća šansa da imate koristi od sadržaja koji kreirate onlajn – upravo to da nema puno kvalitetnih sadržaja, odnosno da je većina toga kreiranog na vebu danas – nije ni prosečno. Ovde možete pročitati primer kako i mala vidljivost sa neredovnim pisanjem ipak može da skrene  pažnju, jer jednostavno nema dovoljno kvalitetnih sadržaja u skoro svim oblastima/nišama.

Onima koji mogu da uče iz primera drugih posvećujem ovaj blog post, u kojem je predstavljana fotografkinja (ili fotograf, kako vam drago) Jovana Rikalo, koja je svojom autentičnošću u kombinaciji sa neophodnim kvalitetom doživela internacionalnu vidljivost i profesionalni uspeh. Njen primer bi mogli da iskoristite u saznavanju “istine” o tome šta znači kreiranje veoma kvalitetnog sadržaja, i šta se time dobija…

Kako da znate da ste relevantni u onome što radite? Kada vam stižu potvrde kvaliteta iz vaše struke!

jovana-rikalo-cosmopolitan
Biti relevantan znači – biti značajan, važan, bitan…

Jovana Rikalo je samouki fotograf iz oblasti umetničke/portret fotografije, kojom se ozbiljno bavi od 2013. g. Pored oblasti konceptualne umetnosti u fotografiji i foto-portreta, Jovana kreira fotografije u modnom i komercijalnom segmentu. Slike prodaje onlajn preko servisa Stocksy.

U poslednjih nekoliko godina je dovoljno privukla pažnju na svoj rad, da možete pročitati više ovdašnjih intervjua o njenom radu (Wannabe, Ilovezrenjanin, Zrenjaninski…), ali ono što je mnogo značajnije jeste da je Jovana privukla pažnju samih fotografa, što se lepo može videti na primeru ocene kanadskog fotografa Jen Granthama:

“…U jednom momentu sam shvatio da je jednu trećinu svih slika koje sam lajkovao na servisu Stocksy radila Jovana Rikalo…”

Potvrđivanje kvaliteta svakako dolazi kada najrelevantniji mediji preuzimaju komercijalne fotografije – gornji Cosmopolitan primer, a u Jovaninom slučaju se to dešava s vremena na vreme i izborom njenih fotografija na italijanskom Vougue sajtu. Sa druge strane, ako proučite Jovanine naloge na Fejsbuku (57.000+ lajkova) i Instagramu (36.000+ pratilaca), videćete da veliki broj osoba koje se bave fotografijom ima veoma pozitivno mišljenje o Jovaninim fotografijama.

jovana-rikalo-vogue

Šta je transfer uticaja? Primer Marija Žeželj i Jovana Rukalo

Kada je to što radite dovoljno kvalitetno da privlačite pažnju i relevantnih medija i osoba iz vaše struke, samo je pitanje momenta kada ćete privući pažnju onih koji su u vama srodnim oblastima veoma vidljivi/uticajni. U slučaju Jovane Rikalo do sada se više puta desilo da je ona za foto modela imala sada veoma poznatu Mariju Žeželj, i kada pogledate fotografije na Marijinom Instagram profilu (290.000+ pratilaca), videćete da se Jovanine slike izdvajaju značajno po kvalitetu. Na uvodnoj slici ovog blog posta vidi se Marija Žeželj na prvoj stranici Jovaninog sajta.

Ja sam Jovanu počeo da pratim preko Instagrama na osnovu preporuka u lajkovima nekoliko osoba koje inače pratim. Nešto kasnije sam video da je Jovana slikala Mariju Žeželj, i da su te slike dobile značajnije veću vidljivost nego što Jovana inače postiže. Nakon toga se lepo moglo videti kako se značajnije povećava broj Jovaninih pratilaca i na Fejsbuku i na Instagramu.

Sa druge strane, 100% sam siguran da je Mariju posle Jovaninih slika video mnogo veći broj fotografa koji bi mogli da je angažuju kao foto modela.

Naravoučenije: Nije štos u tome da vas neko popularan, vidljiv, poznat pominje, nego je važno da takvoj osobi donesete novu vrednost/kvalitet – koju će prepoznati i ta osoba i njeni pratioci/poštovaoci.

Nadam se da je pomenuti primer dovoljno ilustrativan da pokaže kako su najkvalitetnije varijante transfera uticaja – dvosmerne!

jovana-rikalo-instagram

Zaključak

  • Veoma kvalitetan sadržaj se vidi “iz aviona”.
  • Veoma kvalitetan sadržaj prvo skreće pažnju onima koji se bave istom oblašću.
  • Veoma kvalitetan sadržaj nema konkurenciju.

Jedino… u današnje vreme mora da se postavi pitanje autentičnosti, odnosno – da li i koliko su radovi kopija nečijih drugih radova…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kako skrenuti pažnju na sebe kreiranjem sjajnog sadržaja? Primer fotografija Jovane Rikalo, 9.7 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 31/10/2016, RSS

2 odgovora na Kako skrenuti pažnju na sebe kreiranjem sjajnog sadržaja? Primer fotografija Jovane Rikalo

  1. Skills says:

    Vrlo informativno…sta reci, pogotovo kad su u pitanju vizuelni uticaji utisak “na prvi pogled” je jako bitan, ali je potrebno istaci se u kojem god da ste polju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Tanja says:

    Naravno, sjajan primer. Generalno gledano, mora se kreirati sve upečatljivi sadržaj da bi se čitaoci privukli jer su se zasitili klasičnim stvarima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.