fbpx

Nova ideja za univerzalni prihod: Zašto Gugl i Fejsbuk ne bi nama plaćali za podatke koje uzimaju od nas?

Veliki broj veb sajtova profitira od naših podataka koje prikupljaju kada boravimo na tim sajtovima. Kako vam se onda čini ideja da deo tih para koje sajtovi zarade od naših podataka, naročito ogromni sajtovi kao što su Gugl i Fejsbuk – vrati se nama? Zvuči nerealno, zar ne? Ali, ako o ovoj temi pišu Financial Times ili Svetski ekonomski Forum… možda se “nešto iza planine valja”…

“Podaci su nova nafta” (Data is new oil) – Ali koliko vrede podaci o nama?

Godinama se pokreće tema o tome kako bi sami korisnici od kojih kompanije uzimaju podatke od kojih zarađuju, mogli da sami imaju finansijske koristi od toga. Neke kompanije već plaćaju ako im ostavljate vaše podate, a postoji čitav tzv. startap ekosistem novih kompanija koje pokušavaju da prikupljaju podatke o korisnicima na osnovu plaćanja pristupa raznorodnim personalnim podacima.

Ovaj problem počinje s činjenicom da ogromna većina internet korisnika ostaje zadovoljna time što će svoje privatne podatke rado dati besplatno za neku vrstu besplatnog pristupa – pristupa platformi kao što je Fejsbuk, pristupa pretraživanju na Guglu, korišćenju servisa kao što je YouTube, besplatno skidanje e-knjiga, mobilnih aplikacija, i sl.

Različiti primeri iz dosadašnje prakse (opisani u linkovima na kraju ovog teksta) pokazuju da je veoma teško odrediti jedinstvenu vrednost ličnih podataka, čak i u istim industrijama u jednoj državi, upravo iz razloga što sa jedne strane ovi podaci za različite kompanije imaju različitu vrednost, a i sami korisnici različito vrednuju svoju privatnost. Zato se cene podataka o ličnosti kreću od ispod jednog $US do nekoliko hiljada $US u nekim zemljama, za neke industrije.

Ono što ponovo aktuelizuje ideju o plaćanju za korišćenje ličnih podataka onlajn jeste povezivanje ove ideje sa idejom ravnomernije distribucije bogatstva kroz univerzalni osnovi prihod (Universal Basic IncomeUBI), kao vrstu univerzalne socijalne pomoći za sve stanovnike neke države.

Plaćanje za pristup ličnim podacima kao dividenda za univerzalni osnovni prihod

Mark Cukeberg u svom tekstu opisuje različite varijante ostvarivanja univerzalne socijalne pomoći na primeru američke savezne države Aljaska. U pomenutom tekstu na sajtu Financial Times-a, detaljno se razrađuje mogućnost da kompanije kao što su Fejsbuk i Gugle mogu samostalno, bez upliva različitih država da “plaćaju dividendu” svim svojim korisnicima – zbog čijih podataka su i postale tako bogate i moćne kompanije. Ako Mark Cukeberg uradi tako nešto, on i Fejsbuk će kreirati najozbiljniji model filantropije na svetu, koji bi mogle da slede i neke druge kompanije koje su se obogatile od korišćenja ličnih podataka svojih korisnika.

Sa druge strane, različiti ekonomski eksperti ukazuju na određene slabosti aktuelnih eksperimenata sa univerzalnim prihodom, koji se predstavlja kao najbolje rešenje za predstojeće velike “potrese na tržištu rada” zbog šireg uvođenja automatizacije i robotizacije. Jedan od najvažnijih činilaca slabosti sistema univerzalnog prihoda je činjenica da se njegovim uvođenjem pretpostavlja jačina države koja sprovodi ovaj način ravnomernije distribucije bogatstva jedne države. Jedna od ozbiljnih pretnji za “jačinu država” u narednim decenijama će upravo biti razvoj savremenih tehnologija, koji vodi u tzv. “decentralizovano društvo“, obzirom da tehnologija sve više omogućava sticanje različitih vrednosti za pojedinca van države u kojoj taj pojedinac obitava.

Sa druge strane, predlažu se različiti načini “upliva država” u prikupljanje “dividende od pristupa podacima”, ali u tom slučaju, kako praksa pokazuje, u zavisnosti od razvoja političkih i demokratskih sistema u pojedinim državama zavisiće i stepen zloupotrebe ovakvog sistema, ako se pojavi u praksi.

Ideja za plaćanje za pristup ličnim podacima je u svojim početnim oblicima, ali jeste veoma zanimljiva i privlačna. U narednim godinama ćemo svakako pratiti njen razvoj.

Pročitati:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 21/11/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.