fbpx

Zašto je važno da znate šta je (inter)net neutralnost? Pogledajte ovu sliku

14. decembra u SAD se odlučuje da li će internet ostati ovakav kakav jeste danas, ili će internet servis provajderi moći da prodaju delove interneta po određenim cenama, i da ograničavaju pristup određenim sadržajima. Milioni korisnika interneta u SAD pokušavaju da animiraju još veći broj osoba da se net neutralnost ne ukine.

Šta je (Inter)net neutralnost? Net neutralnost (Net Neutrality) omogućuje svakoj informaciji nesmetani protok kroz mrežu svima koji tu informaciju žele da prime, a davalac internet usluga (kompanija kojoj plaćate račune za internet) ni na koji način ne smeju blokirati ni ometati prenos informacija.

Na slici iznad možete videti primer ponude internet usluga portugalskog internet servis provajdera NEO, obzirom da je u toj državi moguće ograničiti pristup određenim vrstama sadržaja od strane ISP-a. To je primer kako može izgledati internet ako se ukine internet neutralnost.

Interesantno je da na Vikipediji za definiciju termina Net neutrality ne postoji trenutno prevod ni na jedan od srodnih ovdašnjih jezika.

Zašto postoje toliko veliki pritisci da se ukine net neutralnost?

Slika cenovnika usluga ISP iz portugala pokazuje fragmentiranost pristupa internetu u u slučaju ukidanja net neutralnosti, koja liči na varijantu korišćenja kablovske TV – možete gledati sve kablovske kanale u ponudi, ali treba dosta da platite.

U nastavku su pobrojani najbitniji razlozi zašto ukidanje net neutralnosti veoma menja internet koji se koristi danas:

  • Najveći pobornici ukidanja net neutralnosti su internet servis provajderi, jer će u tom slučaju početi da zarađuju više sredstava nego što je to danas slučaj – kao što se može videti na pomenutoj slici.
  • Određeni broj vlasnika sadržaja/sajtova/platformi će biti u situaciji da naplaćuje dodatno od ISP mogućnost da se pristupa njihovim sadržajima – To će prvi moći da urade Gugl i Fejsbuk.
  • Borci za autorska prava za muziku, filmove i sl. biće u prilici da utiču više na ISP da se zabrani pristup SVIM nelegalnim sadržajima.
  • Internet telefonija će imati tačno određene cene, jer ISP tačno zna kada koristite aplikacije kao što su Skype, Viber i sl…
  • Kako ISP-i mogu da prate koje sajtove/servise koristite, korišćenje skrivenih sadržaja kao što su npr. Deep Web sadržaji preko čitača Thor – moći će da se ukinu.
  • Kako se određenim sadržajima ograničava ili smanjuje kvalitet pristupa, tako se može desiti da države počnu kontrolisati pristupe sadržaja koji im ne odgovaraju, kao što se već dešava u Kini i Turskoj.

Ovo su razlozi zašto je važno znati šta je net neutralnost, i zašto je odmah potrebno građanski reagovati ako se neko odluči da nam ukine prava slobodnog pristupa informacijama preko interneta.

Šta je tačno problem slobodnog pristupa informacijama danas na internetu?

Sa jedne strane provajderi sadržaja kao što je Gugl godinama upozoravaju da bi ograničavanje net neutralnosti ozbiljno povećalo cene veb pristupa zbog posrednog povećanja cena od strane određenog broja nad-provajdera. Sa druge strane, malo se piše o tome da baš taj Gugl određenom broju internet servis provajdera navodno naplaćuje mogućnost pristupa njegovim servisima, uključujući i navode da se to u Srbiji dešava u slučaju nekih većih ISP – kojima Gugl navodno već naplaćuje pristup.

Pobornici ukidanja net neutralnosti tvrde kako internet 2017. g. nije isti kao što je bio pre 10 ili 15 godina i da sadržaji koji se mogu regulisati na ovaj način predstavljaju manjinu sadržaja kojima se danas pristupa – zbog Gugla, Fejsbuka i sličnih ogromnih platformi po svetu.

Prema ovim interesnim grupama, net neutralnost se reguliše samo na nivou internet servis provajdera, a ne i na nivou pružalaca sadržaja. Na taj način sajtovi kao što su Gugl i Fejsbuk mogu da prisvajaju tuđ sadržaj svojim AMP ili Instant Articles servisima (kada morate dva puta da kliknete na mobilnom da bi preko Gugla ili Fejsbuka otišli na veb čitač). Znači, prema ovoj teoriji, potrebno je pored ISP-a i njihovog pristupa – regulisati i da li provajderi sadržaja mogu sprečavati pristup određenim ISPima, da bi im naplatili taj pristup.

internet access usage marketplace

Žuti deo grafika je oblast koja se reguliše principima net neutralnosti

Problem koji nas čeka ako se ukine net neutralnost u ovom obliku može se videti na primerima naplate pristupa od strane određenih pružalaca sadržaja, ili na nivou “ucene” određenih pružalaca pristupa svojim sadržajima – kao što se to sada dešava na nivou kablovskih TV servisa:

  • Kada je jedan kablovski operater isključio određene TV programe zbog cena koje su ti pružaoci sadržaja tražili da bi se te televizije emitovale na tom kablovskom operateru, “digla se prašina” oko toga, a praktično se radi o ucenama određenih pružaoca sadržaja koji bi želeli više para – koje se na kraju prelivaju na cenu pretplate korisnicima. To je razlog zašto cene usluga kablovske TV stalno rastu.
  • Kompanija SBB svoje TV programe, kao pužalac sadržaja (Sport klub, N1…) koji su najpopularniji – ne daje da emituju svi drugi kablovski operateri, da bi na ovaj način pokušali da privuknu dodatne korisnike svog kablovskog servisa. Na ovakav način kablovski operateri koji imaju eksluzivu za određene TV sadržaje pokušavaju da povećaju svoj udeo na tržištu.

Zamislite sutuaciju u kojoj ISP kao vlasnik određenog sadržaja onlajn zabranjuje ostalim ISP-ima da pristupe tom sadržaju dok ne plate, ili ako Gugl, Fejsbuk i slični servis krenu da naplaćuju pristup ISP-ima svojim sadržajima. Rezultat ovakvog interneta je konstantno povećanje cena pristupa internetu. Za sada se o ovome veoma malo priča, a ukidanje net neutralnosti bi “dalo krila” različitim pružaocima sadržaja da od države traže da naredi ISP-ima da im oni plaćaju za pristup sadržajima…

Sve to daje za posledicu konstantno povećanje cena pristupa internetu – koji više neće biti dostupan svima u punom obliku…

Dodatno pročitati:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/11/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.