fbpx

[Video] Povećanje kupovine za Black Friday i Cyber Monday u Srbiji

Ove godine prvi put se dešava značajnije interesovanje kupaca za sniženja za “Crni petak”, a “sajber ponedeljak” je za većinu korisnika i dalje nepoznat – što će se menjati u narednim godinama.

Koliko je porast interesovanja za Black Friday u Srbiji veoma dobro pokazuje servis Google Trends poređenjem interesovanja iz prethodnih godina za ključnu frazu “Black Friday popusti” ili “Crni petak popusti“:

Kao što se može videti, potražnja za popustima na “Crni petak” je duplirana u odnosu na prošlu godinu. Takođe, na grafiku možete proveriti koliko je važno koristiti kombinacije sa ključnim frazama “Crni petak” i “Black Friday”.

Na snimku debate na RTS na temu dešavanja na internetu za vreme pomenutih dana popusta, mogu se čuti procene kako je prošao ovaj period popusta u Srbiji:

  • E-trgovine koje su se pripremile dovoljno vremena pre početka ovih popusta za dan samih glavnih popusta za “Crni petak” imale i 5 puta veće promete od prosečnih u novembru ove godine.
  • Kompanije koje nisu imale dovoljno vremena za pripremu, ali se razumeju kako se radi efikasno onlajn promocija e-trgovina – imale su oko 3 puta veće promete.
  • Kompanije koje uopšte nisu oglašavale na svojim e-trgovinama i putem reklamiranja ponude za ovaj dan, imale su u proseku između 10% i 20% povećanje prodaje.
  • Kompanije koje su cele nedelje napravile seriju popusta, uključujući i sajber ponedeljak, za te dane su u proseku imale povećanje od 2 puta u odnosu na prosečne promete u novembru ove godine.

Zašto u većini e-trgovina nije bilo spektakularnih popusta, i šta znači pripremiti se za ovakve dane popusta?

Većina osoba na društvenim mrežama i u medijima je komentarisala kako su uglavnom razočarani popustima za “Crni petak”, s tim da se u slučaju e-trgovina moglo pronaći onlajn mesta gde su popusti bili veliki.

Razlog zašto je bila takva situacija je što se za ovaj “Crni petak” u Srbiji pripremilo samo veoma ograničeni broj klasičnih trgovina i nešto veći broj e-trgovina.

Bez obzira na oblast (e)trgovine, trgovci bez pripreme ne mogu da daju naročito spektakularne popuste – ako nisu u dogovoru sa proizvođačima, uvoznicima i distributerima. Za velike popuste potrebna je saradnja sa svim delovima lanca nabavke u trgovini, gde se uz dogovor svi u tom lancu odriču dela prihoda – da bi se ostvarili veliki popusti.

Podaci o prometima u e-trgovinama pokazuju da će naredne godine situacija sa popustima biti potpuno drugačija – u korist kupaca.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/11/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.