fbpx

Crni petak i sajber ponedeljak postoje godinama u Srbiji.

U razgovoru sa većim brojem osoba u poslednje vreme došao sam do zaključka da je određeni (ograničeni) broj osoba koji je video reklame za “crni petak” (Black Friday) zna za značenje ovog termina. S druge strane, drastično manji broj osoba je čuo za termin “sajber ponedeljak” (Cyber Monday).

“Crni petak” je četvrti petak u novembru, koji ide nakon praznika “Dan zahvalnosti” u SAD. Od početka ovog veka smatra se da je ovaj dan uvod u veliku šoping sezonu za Božić u SAD. Ogroman broj kompanija koristi upravo ovaj dan da za početak sezone kupovine za novogodišnje praznike pruže velike popuste na svoje proizvode i usluge, što stvara ogromne gužve u klasičnim prodavnicama (odatle naziv “crni” – zbog ogromnog broja vozila na ulicama u većini gradova u SAD).

“Sajber ponedeljak” je prvi dan u nedelji nakon “crnog petka”, i u upotrebi je kao termin od 2005 g. kada ga je izmislila organizacija Shop.org. Svake godine za ovaj dan se postižu sve veći rekordi u onlajn prodajama, zbog popusta koje daju onlajn prodavci.

U upotrebi je i izraz “sajber nedelja” koji spaja “crni petak” i “sajber ponedeljak” (4 dana velikih popusta), i koji najčešće koriste kompanije koje imaju jako prisustvo i u klasičnoj i u onlajn prodaji, ali to nije ograničeno samo za ovaj tip kompanija.

“Crni petak” i “sajber ponedeljak” kod nas i u regionu

Ispostavilo se da poslednjih nekoliko godina sve veći broj kompanija u Srbiji i regionu koristi ove dane da poveća značajnije prodaju pred sezonu novogodišnjih praznika. To nije ni blizu “euforiji” koja vlada u većem broju razvijenih država, i činjenica je da samo mali broj kompanija za sada koristi ove dane da pruži velike popuste. Sa druge strane, logično je očekivati da će u narednim godinama ovi dani biti sve veća “meta” za trgovce da ostvare velike promete krajem novembra i početkom decembra.

Interesantno je da je određeni (mali) broj e-prodavnica u Srbiji krenuo sa popustima za “sajber ponedeljak” iste godine kada i u SAD (2005.), ali praksa pokazuje da i danas nije veliki broj e-prodavaca koji koristi ovaj dan za popuste pred početak sezone kupovine pred Novu godinu.

Mišljenja sam da će od sledeće godine korišćenje pomenutih dana za velike popuste u ovim krajevima biti drastično veće nego što će to biti ove godine.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Crni petak i sajber ponedeljak postoje godinama u Srbiji., 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/11/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.