fbpx

Projektna dokumentacija za izradu veb sajta III – Kreiranje stranice u odnosu na način kreiranja sadržaja

U poslednjih nekoliko meseci ispostavilo se da su među najčitanijim stranicama na mom blogu dva teksta koji za osnovu imaju objašnjenje projekte dokumentacije pri izradi veb sajta:

  • U prvom tekstu se objašnjavaju načini kreiranja zahteva za ponudom izrade veb sajta, kao i odgovora na njega.
  • U drugom tekstu se opisuju vrste dokumentacije koja se kreira pri zahtevnijim zahtevima za ponudu izrade veb sajta.

Oba pomenuta teksta se odnose na shvatanje načina odgovora na zahtevnije/skuplje projekte, i predstavljaju deo odgovora na pitanja mnogih programera i dizajnera zašto oni do sada nisu bili u stanju da ponude i prodaju skuplje veb sajtove o kojima mnogi pričaju.

U nekom narednom periodu biće objavljen tekst na temu drugog važnog aspekta mogućnosti prodaje skupljih softverskih rešenja, uključujući i veb sajtove – koliko veb sajt (softversko rešenje) u sebi ima poslovne logike koja unapređuje poslovanje kompanije.

U ovom tekstu, izdvojio bih jedan deo objavljenog blog posta na temu shvatanja kreiranja veb sajta u odnosu na prodajne karakteristike proizvoda i usluga, obzirom da najmanji procenat veb dizajnera i programera shvata šta je sve potrebno od znanja da bi se kreirala veb stranica koja prodaje.

Izuzetno je pogrešno posmatrati karakteristike prodaje proizvoda i usluga na internetu kao nešto što nema veze sa programiranjem i dizajnom – jer to zapravo nije tačno. Ukratko – moraju se razumeti potrebe korisnika kojima se kreira veb sajt da bi završili posao zbog koji su došli na njega.

Znači, veb sajt se ne kreira primarno za kompaniju koja je naručilac veb sajta – već za korisnike kompanije naručioca veb sajta.

Izrada veb sajta u odnosu na vrednosti koje komunicira kompanija, i u odnosu na željenu akciju korisnika

Jedan od najkvalitetnijih načina distanciranja od konkurencije jeste dodavanje novih vrednosti u prodaji proizvoda i usluga, odnosno poboljšanje karakteristika oko proizvoda i usluga koje realno odgovaraju na potrebe korisnika koji kupuje te proizvode i usluge. Radi boljeg shvatanja važnosti dodavanja novih vrednosti proizvodima i uslugama, možete pročitati tekst “Kako povećati prodaju dodavanjem vrednosti kupcima? – Primeri pekare Primera i picerije Caribic“.

U nastavku sledi objašnjenje varijante procesa izrade veb stranice koji primarno definiše vrednosti koje kompanija treba da komunicirana sajtu na kvalitetan način, kao i fokus na ciljeve koje treba da postigne na toj veb stranici sam njen korisnik. Ovaj pristup izradi veb stranice (ali i celog veb sajta kao skupa veb stranica) predstavlja osnovu za shvatanje prodajne funkcije veb sajta.

U uvodnoj slici, kao i u slici u nastavku ove stranice izdvojeni su najbitniji segmenti kreiranja prodajne veb stranice. Nakon toga, nalazi se originalni tekst sa nabrojanim segmentima kreiranja veb stranice, objavljen 2010. g.

izrada-veb-sajta-2

U kontekstu unapređenja prodaje veb stranice nekog veb sajta, da bi se predstavila vrednost vašeg proizvoda/usluge korisniku na taj način da on završi željenu akciju (Desirable Action) na toj stranici, potrebno je uspešno ostvariti sledeće segmente kreiranja te stranice:

  1. Kreirati (ili imati već definisane) prave vrednosti zbog kojih će korisnici kupiti baš vaše proizvode ili usluge.
  2. Odabrati željenu akciju korisnika (Desirable Action), odnosno šta je to što želite da posetilac uradi na posmatranoj veb stranici.
  3. Odabrati one vrednosti vaših proizvoda i usluga koje su u kontekstu onoga što želite da postignete na posmatranoj stranici.
  4. Odabrati vrste sadržaja s kojima ćete na najbolji način “komunicirati” predstavljene vrednosti vaših proizvoda i usluga (tekst, slike, video, tabele, animacije…).
  5. Kreirati potrebne sadržaje vodeći sve vreme računa o tome šta želite da korisnik uradi na posmatranoj stranci.
  6. Kreiranje rasporeda sadržaja na veb stranici u odnosu na njihovu važnost (u odnosu na željenu akciju korisnika) – informaciona arhitektura (Information Architecture).
  7. Dizajniranje veb stranice.
  8. Tehničko kreiranje veb stranice
  9. Testiranje efekata pojedinih delova (sadržaja) veb stranice (Npr. A/B Split Test metoda testiranja stranica) i
  10. Unapređenje efekata (menjanjem sadržaja, njihovog rasporeda, i sl.).

Pored ovog veoma čitanog serijala tekstova, u mogućnosti ste da pogledate besplatna predavanja “Kako razumeti izradu veb sajta?” i video seminar “Kako uspešno prodavati izradu veb sajta?”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 6 votes)
Projektna dokumentacija za izradu veb sajta III - Kreiranje stranice u odnosu na način kreiranja sadržaja, 7.9 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/12/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.