fbpx

Kako parirati tehnološki naprednoj konkurenciji – Primer Taxi udruženja u Novom Sadu

Nekoliko dana razmišljam o tome da napišem tekst o stanju konkurencije u novosadskom taxi prevozu, jer sam prijatno iznenađem načinima kako ovdašnja taxi udruženja reaguju na pojavu veoma naprednih tehnoloških kompanija iz ove oblasti.

Taxi udruženja u Novom Sadu (brojevi telefona) su poređana po njihovom redosledu u rezultatima pretraživanja na Guglu, a na osnovu sadržaja njihovih veb sajtova i PlayStore pretrage navedene su tehnološki naprednije usluge koje nude:

 • Naš Taxi: Stari i neažuran veb sajt. Ima uslugu slanja poruka na servis Viber. Ima mobilnu aplikaciju (ne vidi se na veb sajtu).
 • Crveni Taxi: Novi veb sajt. Ima uslugu slanja poruka na servis Viber. Ima mobilnu aplikaciju (ne vidi se na veb sajtu).
 • Novus Taxi: Stari i neažuran veb sajt. GPS praćenje dolaska vozila preko SMS linka (ne vidi se na veb sajtu). Ima mobilnu aplikaciju (ne vidi se na veb sajtu).
 • MBR Taxi: Veoma loš i nevidljiv veb sajt. Ima uslugu slanja poruka na servis Viber. Ima mobilnu aplikaciju (ne vidi se na veb sajtu).
 • VIP NS Taxi: Nemaju veb sajt niti mobilnu aplikaciju.
 • SOS Taxi: Nemaju veb sajt, ali imaju mobilnu aplikaciju.
 • Pan Taxi: Imaju nevidljiv veb sajt. Imaju proveru cene vožnje i označenu mobilnu aplikaciju na sajtu.
 • Taxi Vojvođani: Nemaju veb sajt, ali imaju mobilnu aplikaciju.
 • Beli Taxi: Nemaju veb sajt niti mobilnu aplikaciju.
 • City Taxi Plus: Nemaju veb sajt, ali imaju mobilnu aplikaciju.
 • Halo Taxi: Nemaju veb sajt, ali imaju mobilnu aplikaciju.
 • Maxi Novosađani: Imaju nevidljiv veb sajt i označenu mobilnu aplikaciju na sajtu.
 • Grand Taxi: Nemaju veb sajt, ali imaju mobilnu aplikaciju.

Postoji još nekoliko Taxi udruženja, ali oni definitivno nisu direktno vidljivi ni na Guglu, ni preko PlayStore-a.

Ispostavilo se da većina Taxi udruženja ili nema uopšte veb sajt (neka udruženja su ranije imala veb sajt, koji više nije dostupan), ili nema ažurirane veb sajtove sa svojim najnovijim uslugama. Fejsbuk stranice od onih udruženja koja ih imaju su prilično neažurne.

Ipak, podatak da deset Taxi udruženja u Novom Sadu ima sopstvenu mobilnu aplikaciju jeste zanimljiv i predstavlja dobar početak u savremenom postavljanju u odnosu na konkurenciju.

Kada već pišem o ovoj oblasti, preporučujem da pratite blog “Taxi priče” koji na lep način opisuje dogodovštine taksiste Ćazima Salihija.

Bez obzira što na prvi pogled deluje da opisane (online) usluge Taxi udruženja iz Novog Sada nisu nešto posebno (jednostavno, udruženja ne znaju da promovišu svoje usluge, sem što ih predstavljaju direktno svojim klijentima), i to je za početak dovoljno za suprotstavljanje veoma ozbiljnoj konkurenciji koja dolazi sa svojim naprednim tehnološkim uslugama.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Kako parirati tehnološki naprednoj konkurenciji - Primer Taxi udruženja u Novom Sadu, 7.0 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 21/11/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.