fbpx

Osnove: Odakle početi učenje digitalnog marketinga?

Veoma me često pitaju kako da uopšte započnu učenje onlajn marketinga, kada je ta oblast ogromna. U nastavku sledi tekst koji ima za cilj da objasni najjednostavnije načine brzog usvajanja znanja iz oblasti marketinga i PR-a na internetu.

Razvoj savremenih internet tehnologija danas omogućuje jednostavno i brzo usvajanje potrebnih znanja iz bilo koje oblasti. U tom kontekstu, potrebno je upoznati osnovne načine prepoznavanja i upotrebe jednostavnih pravila korišćenja važnih dostupnih tehnologija, da bi se brzo i efikasno usvojila znanja oblasti marketinga i PR-a.

Preporuka za čitanje:

Lični razvoj: Odakle početi digitalni marketing?

Rad na kompjuteru ne može naučiti tako što se „nabifla“ određeni broj knjiga – potrebno je raditi na kompjuteru da bi se naučio. Isto važi i za sve vezano za internet, uključujući i digitalni marketing.

Kako da samostalno jednostavno i brzo naučite ono što je potrebno iz oblasti digitalnog marketinga?

Pogledajte najbolje kompanije u vašoj privrednoj grani na internetu: Proučite šta rade, kao to rade, i pokušajte da razumete zašto to rade na baš na takav način. Pokušajte da pronađete način primene uočenog u vašoj firmi (ne kopiranje, već prilagođavanje uočenog poslovnim ciljevima i potrebama vaše kompanije).

Primer 1: Ako veoma uspešne kompanije na internetu iz vaše oblasti postavljaju na Fejsbuk profesionalno izrađene i obrađene slike, nemojte vi postavljati slike koje ste snimili sa vašim mobilnim telefonom!

Primer 2: Ako vidite da takva kompanija postavlja veoma kvalitetne tekstove na svoj sajt, angažujte profesionalce koji će kreirati kvalitetnije tekstove!

Proučavajte šta rade na različitim internet servisima (društvenim medijima) druge kompanije, pojedinci, prijatelji… Izdvojte ono što vam se dopada, pokušajte da razumete zašto vam se to dopada, i pokušajte to da primenite kod vas i u vašoj kompaniji. Isto tako, proučite šta vam se ne dopada šta rade ove kompanije i pojedinci, pokušajte da razumete zašto vam se to ne dopada – i onda to nemojte vi koristiti.

Osnovno pravilo komunikacije na internetu glasi: „Nemojte drugima raditi ono što ne želite da drugi rade vama.“

Primer 1: Šta mislite o osobama koje vas neprestano kontaktiraju da podelite nešto što je njima važno, a vas to ne interesuje? Ako vam se to ne dopada (a trebalo bi da vam se ne dopada), nemojte vi isto to raditi drugim osobama!

Primer 2: Da li volite da vam stižu neželjene poruke (SPAM)? Onda nemojte vi razmišljati o tome da šaljete neželjene poruke drugima, jer je to VAMA važno!

Koristite platforme preko kojih možete brzo i lako doći do ciljnih grupa vaše kompanije. Vama najvažnije onlajn platforme se nalaze među prvima na pretraživačima za vama najvažnije ključne reči.

Gugl pretraga za vama najvažnije ključne reči je inače najjednostavniji način za pronalaženje vama najvažnijih medija za oglašavanje. Vama najvažniji mediji za oglašavanje za većinu vama bitnih ključnih reči se nalaze na prvim stranama rezultata pretraživanja.

Primer 1: Vašu ponudu proizvoda postavite na platforme za prodaju, kao što je Amazon, E-bay, Limundo… Vašu ponudu usluga postavite na najveće onlajn poslovne adresare. Možete koristiti različite tipove internet oglasnika, kao što su PolovniAutomobili.com, Poslovi.Infostud.com…, ako vaša ciljna grupa prati takve oglasnike.

Primer 2: Ako je vaša ciljna grupa aktivna na društvenim medijima, kreirajte vaš naloge na platformama kao što su Fejsbuk, Instagram… Za korišćenje društvenih medija je potrebno više znanja iz oblasti onlajn komunikacije nego što je to potrebno za platforme preko kojih se mogu direktno prodavati proizvodi i usluge. Društveni mediji nisu svim firmama najvažniji način promocije. Neki društveni mediji daju veće, a neki manje efekte. Testirajte ih!

Da bi ste naučili kako se rade određene tehnike promocije koristite Jutjub tutorijale, različite tekstove, onlajn obuke, seminare… Toga ima na svim jezicima, samo treba biti uporan… Važno je da naučeno isprobate… Možete napraviti lični blog i tamo probati naučeno. U knjizi Digitalni Pre-Marketing je objašnjeno kako da veoma brzo shvatite da li je određeni izvor učenja dovoljno dobar za vas ili ne.

Osnovno pravilo usvajanja znanja iz bilo koje oblasti poslovanja glasi: „Morate isprobati sve što želite da naučite – ali na sebi, ne na kompaniji!“

Primer 1: Bacač koplja iz Kenije Julius Yego 2015. g. osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi, a naučio je bacanje koplja preko Jutjub tutorijala.

Primer 2: Poznajem ženu koja je bila nezaposlena, i iz dosade je krenula da gleda tutorijale za slikanje na noktima. Nekoliko meseci kasnije je počela da radi slikanje na noktima od kuće, i za nekoliko meseci je zarađivala mnogo više mesečno nego što je prosečna plata u Srbiji.

Preporuka za domaće izvore iz digitalnog marketinga: Istok Pavlović, Mario Pilar, Ivan Bildi

Naučite da koristite besplatne onlajn alate za izradu veb sajta (npr. Blogger.com), kao i alate za praćenje efekata onlajn aktivnosti.

Najvažniji alati za početak korišćenja interneta u poslovne svrhe na sopstvenom veb sajtu su Google Analytics, Google Search Console, Campaign URL Builder, SimilarWeb, …

U knjizi se nalazi spisak većeg broja preporučenih onlajn alata, koje ne treba sve koristiti odjednom, ali ih vremenom treba isprobati. Na osnovu testiranja ovakvih alata videćete koji vam od njih odgovaraju za vaše potrebe, a koji ne. Na kraju ovog teksta pogledajte preporučene linkove.

Kako da naučite na koji način je najbolje predstavljati vašu kompaniju?

Da što bolje razumete koji je tačno posao koji vi radite, odnosno u biznisu se nalazi vaša firma. Od toga zavisi koji su vaši primarni poslovni ciljevi…

Primer: McDonalds nije primarno u poslu kreiranja brze hrane, već u poslu iznajmljivanja nekretnina. Ova firma je vlasnik svih nekretnina u kojima se nalazi McDonalds po svetu. Preporuka je da pogledate film “The Founder.

Da što bolje znate ko su vam klijenti i za koga radite vaš posao.

Primer: Firmama koje izrađuju veb sajtove klijenti su kompanije kojima treba veb sajt, ali se posao izrade kvalitetnog veb sajta ne radi primarno za potrebe klijenata, već prema potrebama korisnika tog veb sajta.

Da što bolje razumete koje su potrebe i želje vaših klijenata.

Primer: Kada se na moru izdaje smeštaj za porodice, važno je znati da roditelji biraju smeštaj primarno u odnosu na potrebe dece, ne u odnosu na svoje potrebe.

Da što bolje znate da predstavite šta nudite klijentima u kontekstu zadovoljenja njihovih želja i potreba.

Primer: Knjiga Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebu za promenom načina razmišljanja o marketingu i PR-u, što primarno nije interesovanje ciljne publike. Ono što postoji kao potreba je postizanje značajnije boljih poslovnih rezultata na osnovu marketing i PR aktivnosti. Zato je fokus ove knjige na tome kako da se postignu ti bolji rezultati konsultovanjem realno najvažnijih koncepata, od hiljada njih koji se mogu pronaći na vebu. Primeri u knjizi bi trebalo da ukažu na to gde se nalazi ta promena načina razmišljanja.

Kako ubrzati usvajanje znanja iz oblasti marketinga i PR-a?

Naučiti načine kreiranja sadržaja i to primeniti sa ciljem da se dođe do željenih merljivih poslovnih rezultata.

Najjednostavniji način da se počne sa kreiranjem sadržaja jeste da pokušate da kreirate bolji tekst od dobrog teksta konkurencije. To je lakše reći (napisati) nego učiniti, ali nije nemoguće. Referentno mesto za učenje kreiranja najkvalitetnijeg sadržaja je Content Marketing Institute.

Naučiti karakteristike kanala e-komunikacije i tehnika marketinga. Odabrati optimalan broj efikasnih marketinških kanala za komunikaciju kompanije.

Svaki kanal komunikacije i tehnika promocije ima svoja pravila. Potrebno je naučiti ta pravila tako što se prvo posmatra kako to rade bolji od vas. Najbolji način da to naučite je da testirajte sve dostupne kanale komunikacije i tehnike promocije.

Razumeti ponašanje korisnika na internetu i odabrati optimalne načine komunikacije s korisnikom da bi on/ona dobio ono što želi, i da istovremeno kompanija ostvari svoje poslovne rezultate.

Da li je važnije da prodate proizvod ili uslugu na određeni način, ili da prodate to? Korisnicima je važnije da oni svoj posao urade na njima najjednostavniji način. Nije im važno da to urade na vama najefikasniji način.

Primer: Kada se insistira da korisnici popune formular na sajtu, umesto da podatke izdiktiraju telefonom.

Najbrže i najbolje se uči kada angažujete profesionalce za sve potrebne onlajn aktivnosti vaše kompanije. Učite tako što pratite šta oni rade, kako to rade i zašto to rade.

Pročitajte još o temi digitalnog marketinga:

Kako da primenite naučeno u praksi?

Svaki kanal komunikacije i tehnika promocije danas traži mnogo znanja i rada. Za svaki korišćeni promotivni kanal preporučljivo je angažovati po jednu ili više osoba celo radno vreme, ako želite veoma dobre rezultate.

Mnogo je efikasnije pronaći eksterne stručne pojedince i kompanije za marketing i PR aktivnosti na svakom pojedinačnom kanalu komunikacije, odnosno tehnici promocije. U kompaniji je potreban fokus na strategiju – šta je sve potrebno raditi da bi se postigli željeni rezultati, i zašto to da se radi. U kompaniji je potrebno taktički se fokusirati eventualno na najvažnije kanale komunikacije, i na onlajn komunikaciju reputacije kompanije.

Veoma je važno usvajanje prakse praćenja ponašanja korisnika (doživljaj korisnika) kroz sve kanale komunikacije, bez obzira da li su to klasični ili digitalni kanali komunikacije. Najuspešnije kompanije se ne fokusiraju pojedinačno na veb sajt, Gugl, Fejsbuk… One imaju znanje i iskustvo da isplativo plasiraju prave poruke, kroz adekvatne marketinške kanale, pravim ciljnim grupama korisnika.

U savremenom poslu iz oblasti marketinga i PR-a najvažnije je poslovno razumeti rezultate promotivnih aktivnosti. To se postiže korišćenjem alata kao što je Google Analytics, za definisanje i praćenje različitih metrika (jedinica mera) koje lako pokazuju naredne korake u poboljšanju promotivnih aktivnosti.

Ovo je deo teksta iz knjige Digitalni Pre-Marketing, koja ima za cilj da objasni najjednostavnije načine značajnog unapređenja efekata iz oblasti onlajn marketinga i PR-a. Saznajte detalje o knjizi i dostupnim istoimenim seminarima.

Pročitajte tekst: Koliko je marketing Digitalan?

 


Dodatno pročitati

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/03/2018, RSS

Komentari su zatvoreni.