fbpx

Manifest modernog marketinga

Krajem aprila 2013. Econsultancy je objavio nacrt Manifesta modernog marketinga kao odgovor na glavno pitanje – koliko je online okruženje (digital) promenilo marketing kao disciplinu. Početkom maja meseca ove godine objavljena je konačna verzija Manifesta koja je uključila i reakcije na nacrt ovog dokumenta.

Smisao ovog dokumenta je da istakne šta čini marketing danas kada je potrebno postavljati podjednak forkus na marketinške aktivnosti van interneta i na samom internetu.

1. Strategija

Najvažniji aspekt savremenog posmatranja strategije koja objedinjuje klasične i online aktivnosti jeste percepcija online okruženja bez obzira da li organizacija sprovodi online aktivnosti u manjoj ili većoj meri. Sistem razmišljanja donosilaca odluka koji u sebi sadrži i percepciju mogućnosti i pretnji online okruženja u narednim godinama biće presudan za veći prosperitet firmi, a u nekim oblastima biće presudan i za opstanak firmi na tržištu.

Početkom ove godine napomenuo sam da je i u ovim krajevima sve veći broj privrednih grana koje se toliko dobro razvijaju u online okruženju da kompanije iz iste oblasti koje to previde imaju problem sa svojim opstankom.

Uspon kolaborativne ekonomije (uskoro ću pisati o ovome) u narednim godinama na svetskom nivou definisaće određeni (sve veći) broj lokalnih privrednih grana. To se već sada može videti na primeru servisa za iznajmljivanje soba, stanova i kuća AirBnB.com, koji će vremenom sve više uticati na tržište iznajmljivanja smeštaja, uključujući i kompletnu industriju hotela, hostela i sl.

Ignorisanje razvoja poslovanja u online okruženju u svojoj privrednoj grani (istraživanje privredne grane) već sada može da bude kobno za opstanak kompanija.

2. Komercijalni aspekt marketinga – Marketing kao funkcija prodaje

U poslednjih nekoliko godina, naročito od početka finansijske krize 2008. g. sve je očigledniji povratak koncepta marketinga kao funkcije prodaje koji je bio dominantan u prvoj polovini dvadesetog veka.

U osnovi, marketinške aktivnosti bi trebalo da budu merljive sa aspekta efekata prodaje, što se postavlja u kontekst merljivosti bredning efekata promocije i direktnih efekata promocije i njihov uticaj na prihode kompanija.

3. Korisnički doživljaj (customer experience)

Logičnost i jednostavnost korišćenja određenog veb sajta, online servisa, mobline aplikacije i sl. predstavlja rezultat postavke online poslovanja u kontekst potreba korisnika ispred ciljeva organizacije. Upravo postavka poslovanja koja u fokusu ima rešavanje problema korisnika u odnosu na predstavljanje ponude proizvoda i usluga kompanije doprinosi stvaranju dodatne vrednosti (Value Proposition) koja predstavlja autentičnu konkurentnu prednost.

4. Integracija

Spajanje raznorodnih platformi (veb sajt, mobilni telefon, Fejsbuk profil…) i spajanje klasičnih i online funkcija promocije (Marketing Attribution) predstavlja zadatak koji će u ovim krajevima tek biti aktuelan u narednim godinama. Praćenje doživljaja korisnika o brendu, proizvodima i uslugama kroz različite platforme je oblast koja se intenzivno razvija, a ako se intenzivno ne koristi za analizu efekata promotivnoih aktivnosti, trebalo bi bar da postoji svest o tome.

5. Brand – Vođenje konverzacije umesto kontrole komunikacije

Organizacije ne kontrolišu komunikaciju u online okruženju, jer korisnici imaju mogućnost da odgovore na poslate poruke i to se često dešava na način kako to organizacijama ne odgovara. Praksa online komunikacije govori da što organizacija ozbiljnije “uroni” u online konverzaciju – postaje transparentnija. To konkretno znači da sve manje počinje da se koristi “zakulisnim radnjama” koje se na kraju otkriju, već svojom otvorenošću povećava poverenje ciljnih javnosti.

6. Podaci – Data

Ako se za primer najbolje online prakse na ovim prostorima uzmu najuspešnije kompanije iz internet okruženja, može se reći da što kompanija ozbiljnije koristi podatke do kojih dolazi u svom online poslovanju u cilju unapređenja poslovanja i prodaje – kompanija je uspešnija. Mogućnost veoma preciznog praćenja online aktivnosti na vebu i korišćenje ovih podataka za unapređenje poslovanja predstavlja najbitniji činilac online nastupa.

7. Personalizacija

Internet omogućuje ostvarivanje personalizovane komunikacije sa korisnicima, ali za to su potrebni ozbiljni tehnički i ljudski resursi da bi se to realno i ostvarilo. Praksa pokazuje da je generalno najveći problem uvođenja realne personalizacije u online okruženje predstavlja personalizacija sadržaja u odnosu na konkretne potrebe pojedinačnih grupa korisnika. U ovdašnjim uslovima, porast prihoda od online okruženja će u narednim godinama uticati i na širi razvoj personalizacije.

8. Tehnologija

Osobama kojima je primarna delatnost u vezi sa tehnologijom (IT, ICT i sl.) veoma je važno da suštinski shvate činjenicu uloge tehnologije u savremenom društvu – da ona omogućuje savremeno poslovanje (enabler), a ne da je osnovni apsekt savremenog poslovanja. Od početka devedesetih godina dvadesetog veka do danas u velikom broju slučajeva davana je mnogo važnija uloga IT-u (npr. osoba iz IT-a projektuje poslovne procese, ili kreira poslovnu logiku veb sajta) nego što je to realno potrebno, iz razloga što donosioci odluka jednostavno ne poznaju šta je to što rade IT osobe, a znaju da je važno i potrebno.

Kako se tehnologije sada koriste već dovoljno dugo vremena, mnogo je veći broj osoba koje mogu da definišu svoje potrebe sa korisničkog aspekta, i sve je veći broj zanimanja koja spajaju korisnički aspekt potreba sa IT-em. IT treba da se posmatra kao infrastruktura na kojoj se gradi sistem poslovanja u online okruženju.

9. Kreativnost

Kako vreme prolazi, efikasnost savremenih tehnika promocije sve više direktno zavisi od upotrebe kreativnosti. To se najbolje vidi na primerima angažmana na društvenim medijima, i na polju kreiranja sadržaja koji privlači adekvatne ciljne grupe. Kreativnost je podjednako važna kao i tehnološka osnova online nastupa.

10. Sadržaj

Internet je doneo fundamentalnu promenu od dominacije klasičnih medija u masovnoj komunikaciji organizacija (većina klasičnih medija i danas ne može da se poslovno prilagodi online okruženju), na taj način da organizacije sada mogu da koriste sopstvene medije i da imaju veliki broj načina kako da svoje poruke (sadržaje) prenose svojim korisnicima. To ne znači da uloga klasičnih medija više ne postoji u savremenom advertajzing miksu, ona je jednostavno drugačija. Osnova komunikacije organizacije sa svojim ciljnim grupama jeste – sadržaj.

11. Social (Media)

Sve prethodno navedeno u ovom manifestu direktno je uslovljeno razvojem društvenih medija u poslednjih desetak godina. U poslednje 2-3 godine društvena komponenta savremenog veba se širi u veliki broj polja koja su u direktnoj vezi sa poslovanjem, odnosno tzv. social komponenta izlazi iz dominantno promotivne uloge.

12. Veštine (Character)

Obzirom na veliki broj novih znanja i veština koje su potrebne za rad na poslu savremenog marketinga, izdvojio bih tri glavne karakteristike osoba koje su u stanju da kvalitetno rade posao koji objedinjuje klasičan i online marketing danas:

  • Poznavanje etike savremenog poslovanja: Ako želite da vaša kompanija postoji godinama, odnosno ako niste u biznisu “uzmi pare i beži”, najvažnija karakteristika poslovnih i promotivnih aktivnosti bi trebalo da bude da su one izvedene u skladu sa svim važećim etičkim principima. Ti principi se na jednostavan način sažimaju u poslovici – “Nemoj da radiš drugom ono što ne želiš da rade tebi!”, ili “gledaj prvo interes svog korisnika, i u odnosu na to svoj interes”, ili kraće “Win-Win”.
  • Merljive aktivnosti: Savremeni marketing mora da ima jedinice mera koje su u vezi sa ciljevima poslovanja, a ne u vezi sa samom delatnošću (marketinga, advertajzinga). Npr. šta znači to da je neki tekst pregledan 10.000 puta, ili da je dobio 2.000 lajkova i 500 RT-a? Koje je konkretne koristi organizaciji donela ova aktinost?
  • Agilnost: Brzo prilagođavanje promenama u načinu poslovanja i u načinima usvajanja novih znanja predstavlja “mantru” koja će biti dominantna u narednim decenijama.

Jedno od najvažnijih pitanja savremenog zapošljavanja u delatnostima u kojima se traži intenzivno usvajanje novih znanja jeste – Kako da dođete do (sistemskih) znanja koja omogućuju brzo prilagođavanje za poslovne funkcije koje za rezultat donose visoke plate.

Jedan od najvećih problema savremenog rada u oblastima online poslovanja (što uključuje i online marketing) jeste nepoznavanje sistemskih znanja, obzirom na brzo usvajanje pojedinačnih tehnika (veština) koje su potrebne za rad na pojedinim poslovima.

Npr. to što neko misli da zna kako se kreiraju u vode Fejsbuk stranice uopšte ne znači da te veštine zna da primeni u kontekstu potreba konkretne kompanije. Ili još češći primer ovih meseci je svesrdno insistiranje na klasičnim SEO tehnikama iz prethodnih perioda koje mogu da negativno utiču na vidljivost organizacije u narednim godinama.

Specijalizovani tipovi neformalne edukacije omogućuju praćenje aktuelnih potreba za usvajanjem sistemskih znanja, koja dalje opredeljuju savlađivanje aktuelnih poslovnih veština, uključujući veštine rada na savremenoj promociji.

 

Napomena: Partner teksta je LinkGroup u sklopu projekta podrške samozapošljavanja blogera.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.4/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Manifest modernog marketinga, 8.4 out of 10 based on 8 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/06/2013, RSS

2 odgovora na Manifest modernog marketinga

  1. Important theme! Thank you very much to inform me. I like to visite your site!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Пођате у центар са текстовима на овој страници.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.