fbpx

Sopstveni, plaćeni i zasluženi mediji

Kada jednom “uđete” u priču korišćenja savremenih online medija, i kada je potrebno osmisliti na koji način pristupiti kreiranju načina efikasnog korišćenja ovih medija, najbitnije je definisati na koji način ćete iskoristiti pojedinačni tip medija za predviđene ciljeve.

Praksa je pokazala da za operativno definisanje i sprovođenje strategije komunikacije preko velikog broja tipova medija potrebno je interno uprostiti različite vrste komunikacije putem različitih medija.

U tom kontekstu, u nekoliko prethodnih meseci iskristalisala se jednostavna podela svih medija na sopstvene medije, “zaslužene” medije i plaćene medije, koju je za potrebe definisanja svoje strategije korišćenja savremenih medija među prvima iskoristila kompanija Nokia.

Na osnovu ove raspodele medija, kompanija Forrester je detaljnije razradila definisanje ovih tipova medija, a na osnovu toga na blogu Davefleet.com možete pregledati detaljan predlog ekosistema medija zasnovanog na ovim podelama.

Sopstveni mediji (Owned Media)

Ova vrsta medija ima karakteristiku da organizacija ima potpunu ili delimičnu kontrolu nad pojedinačnim mediumom, a ono što je svakako u “vlasništvu” organizacije jeste način na koji komunicira sama organizacija (poruku kontroliše organizacija).

Primeri sopstvenih medija su Web sajt organizacije, kompanijski blog, Facebook ili Twitter nalog organizacije, i sl.

Cilj je da organizacija kreira dovoljno interesantne sadržaje, koji bi u osnovi trebalo da budu u kontekstu ciljeva organizacije (ili da ne uruše njenu reputaciju), tako da zainteresovana javnost ima želju da te sadržaje podeli sa svojim prijateljima, poznanicima, ili da tu informaciju objavi u sklopu svog medija (tzv. compeling content)

“Zasluženi” mediji (Earned media)

U ekonomiji pažnje, potrebno je zaslužiti pažnju medija. Izgradnja poverenja između organizacije i njenih ciljnih javnosti se najefikasnije postiže “kada vas neko drugi pominje i hvali”.

U slučaju kada organizacija kreira u sklopu sopstvenih medija dovoljno interesantne sadržaje, tada se mnogo lakše dolazi do toga da različiti mediji prenose informacije o tim sadržajima.

Plaćeni mediji (Payed Media)

Najbrži i najjednostavniji način da se skrene pažnja ciljanih javnosti na ciljeve organizacije jeste plaćanje posećenih medija (koji se obraćaju ciljanim javnostima organizacije).

Najefikasniji način korišćenja plaćenih medija bi trebalo da donese ostvarenje direktnih ciljeva i/ili omogućavanje skretanja pažnje ostalih medija na interesantan sadržaj u posedu organizacije.

Primeri upotrebe raznorodnih medija u Srbiji – Zlatara Andrejević, Positive.rs

Dok sam pripremao ovaj tekst, prva asocijacija na sopstvene medije na ovim prostorima mi je svakako Zlatara Andrejević, sa svojih 12 (!) Web sajtova. Pored glavnog sajta, i sajtova brendova ove zlatare, Zlatara Andrejević ima online servis Planer venčanja, online magazin Nakit4yu.com i online magazin Satovi.net.

Zlatara Andrejević je veoma aktivna i na planu online oglašavanja (plaćeni mediji), a krenuli su polako i u korišćenje različtih aktuelnih društvenih medija.

Sa aspekta korišćenja društvenih medija, poznat je ovdašnji primer angažovanja kompanije Positive. U ovoj kompaniji vodi se računa i o sopstvenim medijima i o plaćenim medijima, a rezultat je prilično lepo zaslužena pažnja u ostalim medijima…

Ako pratite ovdašnje online medije (naročito društvene medije), možete primetiti da sve veći broj organizacija polako ali sigurno prihvata dijalog koji vodi do pravih efekata korišćenja savremenih medija.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Sopstveni, plaćeni i zasluženi mediji, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/02/2010, RSS

2 odgovora na Sopstveni, plaćeni i zasluženi mediji

  1. Ivan says:

    Mozda dobar primer kreiranja sopstvenih medija predstavlja regionalna strategija Tuborg brenda sa svojim muzickim sajtovima

    http://www.beatnsound.com/ – HR
    http://www.beatnsound.rs/ – SR
    http://www.beatnsound.bg/ – BG

    A tu su mozda i bolji primeri Telekoma,
    sa nadlanu.com i mondo.rs

    Sopstveni mediji predstavljaju bitnu stvar za online promociju, ali na primeru telekoma mozemo da vidimo da to nikako ne moze da iskljuci promociju na drugim medijima.

    Posebno kada konkurencija ima tako velike online budzete.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. […] –  Sopstveni, zasluženi i plaćeni mediji CITAT: ……U tom kontekstu, u nekoliko prethodnih meseci iskristalisala se jednostavna […]

  3. Pedya says:

    Hmm… Kod tebe uvek nešto novo naučim. 😉 Upravo čitam jedan članak od pre mesec dana i u njemu nailazim na pojmove “earned media” i “paid media”. Teško bih se s njima “izborio” da nisam prvo pročitao ovaj tvoj post… 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.