fbpx

Omladinsko preduzetništvo u Srbiji – Slučaj Nenad Preradović i Vukašin Laušev

Update 30.11.2013.: Možete skinuti igricu na Google Play Marketu (Android). Komentare o igrici šaljite na ovu Fejsbuk stranicu.

U poslednjih nekoliko dana veliki broj medija iz Srbije i regiona preneo je vest kako su pobednici međunarodnog takmičenja inovacija u Mađarskoj “John Von Neumann” sa svojim prototipom igrice za mobilne telefone “BusyBee” – Nenad Preradović i Vukašin Laušev, dočekani u svojoj školi u Subotici tako što su izbačeni zbog velikog broja izostanaka. U ponedeljak ove nedelje obojica omladinaca su maturirali u Kuli sa ocenom 5.

Interesantno je da dan pre nego što je počelo medijsko interesovanje za slučaj ove dvojice mladića, Ivan Ćosić je na svom blogu dao njihov primer preduzetničkog koraka, ali iz drugog ugla – Njih dvojica su postavili Indiegogo kampanju za prikupljanje sredstava za završetak igrice, gde je oko ove priče bilo puno lajkova, ali veoma malo konkretnih donacija (posle tog teksta i tekstova u ostalim medijima, situacija sa donacijama se popravila).

 

Koliko poznajete mladih osoba koje samoinicijativno kreću u avanturu kreiranja sopstvenog poslovnog okruženja?

Nekoliko činjenica u vezi sa ovim omladincima:

  1. Samostalno su došli na ideju da kreiraju igricu za mobilne platforme (u međuvremenu su napravili nacrt za sledeću igricu, kada završe igricu Busy Bee)
  2. Odlučili su da se osamostale od roditelja (iznajme stan), uključujući i finansijsko osamostaljenje koje su ostvarili prodavajući svoje usluge preko internacionalnog servisa 99designs.com.
  3. Sami su se prijavili na dva takmičenja, na prvom osvojili drugo mesto (Senta), a na drugom takmičenju prvo mesto (Mađarska).
  4. Posle završetka srednje škole (nakon mature), odlučili su da dođu u situaciju da rade na razvoju igrica za mobilne platforme.

Sve ovo što se može pročitati i videti o ovim mladićima predstavlja klasičan primer preduzetništva, odnosno primer kako bi trebalo da mlade osobe same nešto preduzimaju ako imaju želju da napreduju u nekoj oblasti. Nenad i Vukašin bi trebalo da budu primer svojim vršnjacima o tome šta znači imati preduzetnički duh.

Školstvo i (omladinsko) preduzetništvo

Kod mene na blogu se u više tekstova koji se bave problemom formalne edukacije napominjem podatak da u našem sistemu obrazovanja formalnog tipa (osnovno i srednje školstvo i fakulteti) ne pominje se ni slovo P od realnih preduzetničkih znanja i veština. A o simulacijama preduzetničkih projekata, vršnjačkom kreiranju preduzetničkih timova, razvoju poslovnih ideja u praksi i slično – da ne pominjemo (sem kao specijalne van-nastavne aktivnosti, ali samo u pojedinačnim slučajevima)

Naše školstvo je oslonjeno na logiku osamdesetih godina prošlog veka i indirektno se kroz takvo školstvo promoviše rad u državnim institucijama i firmama kao zaposlena osoba koja radi od 8 do 16 (i sl.), i kada zaposedne jednom jedan posao (“busiju”), tu ostaje do kraja svog radnog veka. Mi odavno ne živimo u ovakvom vremenu, ali je sistem školstva i dalje kalibrisan na ovakve vrednosti rada i zapošljavanja.

Kada se u ovakav sistem školstva koji je potpuno suprotno “nakrivljen” od pravca usvajanja znanja i veština koje su potrebne u praksi današnjeg poslovanja pojave “vanzemaljci” kao što su Vukašin i Nenad, dobijamo priču o velikom broju izostanaka kao glavnu temu, gde se fokus problema prebacuje na društveno neprihvatljivo ponašanje u vidu bežanja sa časova (bežanje sa časova jeste pogrešna stvar, ali…).

Kako bi izgledalo ako bi ova priča išla u drugačijem pravcu, gde bi se u školama napravio plan za ovako talentovanu decu sa aspekta uklapanja njihovih preduzetničkih aktivnosti u aktuelan plan nastave? Ili kako bi izgledalo kada bi se napravili planovi edukacije gde osobe kao Nenad i Vukašin predstavljaju svoj primer svojim vršnjacima (vršnjačka edukacija) i zajedno ih “vrbuju”, da još više dece pokuša samostalno da pokrenu neke svoje projekte u sklopu svojih srednjoškolskih aktivnosti na časovima prakse (koja inače u nekom obliku postoji u ovim školama)?

Koliko je sredstava potrebno da bi se napravio ovakav sistem edukacije? Ne trebaju sredstva, samo precizno saznanje šta se dobija ovakvim tipom edukacije (zatim kreiranje plana ovakvog tipa edukacije), i dobra volja i entuzijazam nastavnika! Na žalost, to ne mogu da “izmisle” nastavnici i škole po aktuelnom Zakonu o formalnom obrazovanju, nego “glavonje” i neki “prepametni” likovi iz MINISTARSTVA koji se i dalje trude da živimo u Titovo vreme edukacije…

Nenad i Vukašin su završili školu (bez obzira na gluposti koje su im se desile), i sada mogu da nastave sa radom i edukacijom u pravcu koji oni žele. Iskreno se nadam da će biti veoma uspešni u tome i da već sada a i u buduće budu primer kako treba imati sopstvenu inicijativu u poslovima koje omladina želi da radi. Ovo je jedan od najbržih i  najboljih načina rešavanja problema kako smanjiti broj od 53% mladih osoba u Srbiji od 18 do 29 godina starosti koji nemaju posao posle školovanja.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (35 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 8 votes)
Omladinsko preduzetništvo u Srbiji - Slučaj Nenad Preradović i Vukašin Laušev , 9.1 out of 10 based on 35 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/06/2013, RSS

4 odgovora na Omladinsko preduzetništvo u Srbiji – Slučaj Nenad Preradović i Vukašin Laušev

  1. Ako, prošli su vatreno krštenje, da toga nema, da su ih hvalili nešto ne bi valjalo u celoj toj priči… Kad se pogledaju neke biografije velikih ljudi, skoro svi be izuzetka imaju neshvaćanje okoline, osude, i zbog toga preživljavaju “progon”, ali koji oni uprkos svemu prevazilaze, i u tom procesu postaju veliki.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.9/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 5 votes)
    • Boris says:

      Брате истина је о тим “великим” људима…

      Али овде је суштина нешто друго!

      Суштина је да имамо систем (ја бих рекао културу) и просвјету из 80-их година. Данас је капитализам на сцени и само конкурентне (или затворене попут Бјелорусије) привреде могу успијети. Да би то успјели мора се на државном нивоу подстицати предузетништво и да се промјени култура фотеља код нас. Треба да се на државном нивоу подстичу млади људи да покрећу бизнисе а не да чекају фотеље и “послове” од 8-4.

      Е сад – и из таквог система ће изаћи “велики” људи који ће се дигнути изнад система и које ће чак такав развијен систем кочити.

      У садашњој ситуацији – кад се неко издигне (као ови момци – свака им част) изнад система, то остаје само просјек или чак испод просјека на свјетском тржишту идеја.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Petar Mrčin says:

    Svaka čast za tekst, sramota je da zaostalo socijalističko obrazovanje koči ovakve mlade ljude. Nažalost, sumnjam da će doći do reforme obrazovanja u skorije vreme, ali na sreću mladi ljudi i sami prepoznaju da od našeg formalnog školstva nema ništa (ili ima, ali slaba vajda), pa se bacaju na freelancing, programiranje i nove tehnologije. Uopšte ne čudi što je u jednoj tako zaostaloj i primitivnoj zemlji kao što je Srbija veliki broj online radnika, čemu svedoči i zvanična statistika Elance zvaničnika. Znam gomilu sjajnih momaka koji su svoje profesije (koje su neupotrebljive ili anahrone) zamenili online radom i više su nego zadovljni, jer im je to spas iz ove katastrofalne situacije koja vlada ovde. Puna podrška ovim mladim momcima koji se spominju u članku i svima ostalima koji pokušavaju nešto sami, naročito u IT branši.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.6/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  3. orvel says:

    Kako su smeli sami da se prijave na takmićenje, pa još i da pobede.
    vidim da je škola to adekvatno na vreme sankcionisala. Izbacila ih iz škole.
    Izgleda naljutili neke koji bi se sada rado slikali porednjih i busali se kako su ONI zaslužni za njihov uspeh.
    Želim im puno sreće, i uspeha a dušmani neka crknu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 5 votes)

Komentari su zatvoreni.