fbpx

Koja su vaša očekivanja od onlajn promocije i kako da to ostvarite?

Očekivani rezultati promotivnih kampanja na internetu zavise od većeg broja različitih parametara. Ti parametri utiču na odnose ulaganja između različitih sistema promocije – tipovi promocije koji donose direktne efekte (ROI-based, direct response) i tipovi promocije koji donose veću kvalifikovanu vidljivost (Brand-based).

Poznavanjem karakteristika ovih parametara za vašu kompaniju, moguće je upravljati očekivanjima koja se ostvaruju onlajn promocijom proizvoda i usluga.

Preporuka da pročitate: Najvažnija pravila razumevanja uspešnog uspostavljanja i povećanja prodaje

U nastavku teksta ukratko je opisano šest osnovnih parametara koji utiču na učinak onlajn promocije:

Napomena: Ovo je tekst knjige i Digitalni Pre-Marketing, ili kako imati sjajne poslovne rezultate iz marketinga i PR-a.

Oblast u kojoj radi kompanija

U različitim privrednim granama mogu se očekivati veoma različiti efekti, najviše u zavisnosti od razvijenosti konkurencije na internetu. Što konkurencija bolje obuhvata svojim proizvodima više segmenata ponude i potražnje, manji je prag prihoda/zarade u kojem se mogu postići značajni efekti samo promocijom koja ima direktne efekte (direct response – ROI promocija).

Primer oblasti u kojoj se može doći do veoma ograničenih prihoda ROI promocijom putem sistema promocije kratkoročnim efektima (nekoliko hiljada € mesečno u Srbiji) je prodaja generalnih tehničkih proizvoda, kao jedna od oblasti sa najrazvijenijom konkurencijom kod nas. Za veće prihode obavezno je uključivanje sistema promocije sa dugoročnim efektima, odnosno obavezno je uključivanje brending kampanja koje daju veću vidljivost.

Tip proizvoda, usluge

U zavisnosti od tipa proizvoda i usluge zavisi koliko je potrebno izdvojiti za promotivni budžet – u funkciji volumena (broja) prodaje proizvoda i usluga, i koja je marža za te proizvode i usluge (kolika je zarada po pojedinačnom proizvodu).

Npr. u slučaju prodaje proizvoda za žensku populaciju sa većom maržom, iz veće marže se mogu izdvojiti veći budžeti za promociju skupljeg proizvoda koji se prodaje onlajn, i za koji je potrebno dosta znanja iz oblasti promocije da bi se prodao u zadovoljavajućem volumenu. U ovim krajevima ne dešava se često da su marže za jeftinije proizvode dovoljno velike u apsolutnoj vrednosti za kreiranje isplativih kampanja sa većim budžetima isključivo po principu kratkoročnih sistema promocije (kao što su ROI kampanje na Fejsbuku i Guglu), što zavisi od mogućeg volumena prodaja u kampanji.

Takođe, postavlja se pitanje kako izgleda prodajni ciklus proizvoda ili usluge – koliko je potrebno vremena za prodaju jednog proizvoda, da li se može prodavati samo onlajn, ili mora da se kombinuje onlajn i offline prodaja…

Kod čiste onlajn prodaje veoma je lako pratiti efekte i videti do koje je isplative mere potrebno ulagati sredstva u ROI sisteme promocije, a koliko je potrebno preraspodeliti u brending tipove promocije.

Ciljna grupa kampanje, proizvoda, usluge

Npr. kod kompanija koje prodaju proizvode za sve, gde se ne može jasno odrediti ciljna grupa – za dobre efekte onlajn promocije veoma je važno ulagati veći deo budžeta za brending tipove promocije. Kod ovakvih kompanija kampanje sa direktnim efektima koje imaju smisla se vezuju za praćenje namera korisnika.

Jedan od većih problema promocije što se veoma često dešava da kompanije ne znaju tačno koja im je ciljna grupa za prodaju proizvoda, odnosno kakve su karakteristike ciljnih grupa. Što je manje znanja o klijentima, manji su i direktni efekti promocije – jer se ne zna gde i kako da se ciljaju potencijalni kupci…

Tip kompanije

Od vrste kompanije sa aspekta razvijenosti svesti o mogućnostima (onlajn) promocije zavisi da li će i u kojoj meri dovoljno ili efikasno izvajati sredstva za onlajn promociju, i koristiti različite tipove promocije – u kontekstu karakteristika proizvoda i usluga, i stanja na tržištu.

To je odgovor na pitanje zašto većina kompanija ne shvata da treba da da veća sredstva za promociju, ili neće da radi van ROI segmenta na nivou od mesec dana, i sl.

Detaljnije o tipovima različitih kompanija u odnosu na razvijenu svest o mogućnostima onlajn okruženja, može se pročitati ovde.

Vrsta/Razvijenost onlajn nastupa

Npr. kompanije koje tek razvijaju veb sajt za onaljn prodaju, znaju da je potrebno vreme za ulaganje i da se efekti ne mogu videti odmah. Veoma se često dešava da se i kod manjih kompanija izdvoji maksimalni budžet za koji ne moraju odmah da se opravdaju svi efekti, naročito kada se ovakvim kompanijama dobro objasne prednosti različitih tipova promocije sa kratkoročnim i dugoročnim efektima.

Kod kompanija koje koriste samo društvene mreže za  onlajn nastup postoji puno mesta za unapređenje onlajn efekata kada se kreira veb sajt koji je vidljiv na pretraživačima. Slično je i sa kompanijama koje koriste samo različite vrste oglasnika za svoj onlajn nastup.

Tip onlajn promocije

U slučaju primera sa kompanijom koja prodaje proizvode ili usluge namenjene generalnoj populaciji, samo određeni tipovi ROI promocije imaju smisla – Google AdWords i SEO (gađanje namera korisnika). Npr. Fejsbuk za ovakve kompanije može da posluži na nivou brending tipova promocije, ROI tipovi na FB nemaju efekta.

Najveći problem za kompanije predstavlja percepcija SEO tipa promocije, kod kojeg se direktni efekti ne dešavaju odmah, već posle nekoliko meseci od početka ovakvih aktivnosti (tip ROI promocije sa dugoročnim efektima).

Slično je (ali obrnuto) kod brending tipova promocije koji se nejčešće rade putem kratkoročnih tipova promocije, ali ako se dobro rade – mogu dugoročno da donesu dobre efekte (kompanija postaje poznatija).

Najvažniji aspekt kreiranja efikasne promocije jeste održiva kombinacija različitih tipova promocije koji donose različite vrste efekata – kratkoročno, dugoročno, direktno i indirektno

Detaljnije o ovoj temi – “Kako da vaš budžet za reklamiranje donosi više prodaja na internetu?“.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/10/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.