fbpx

Šta su priređivački mediji? Primer PreporukaVesti.com

Tekst ažuriran 11.01.2021.

Važnost priređivanja sadržaja može se videti i na primeru teksta iz 2015. g. sa ovog bloga “Šta je priređivanje sadržaja?“, koji se nalazi u kategoriji veoma čitanih tekstova. U ovom tekstu se pominje definicija priređivačkih medija:

Priređivački mediji (Curation Media) dominantno odabiraju vesti iz drugih izvora i priređuju ih po pravilima dobre novinarske prakse u sklopu sopstvenog medija.

Najpoznatiji onlajn mediji su u početku bili priređivački mediji!

Istorijat medija koji su najviše uticali na savremene načine plasiranja vesti preko društvenih mreža, kao što su BuzzFeed, UpWorthy ili HuffingtonPost (pogledajte linkovane studije slučaja) su u početku skoro isključivo koristili vesti iz drugih izvora i njihovim priređivanjem na sopstvenom mediju, kao i priređivanjem na društvenim mrežama – postigli su inicijalno dobre rezultate, koji su ih kasnije vodili u dominantno kreiranje sopstvenih sadržaja.

Priređivački mediji u Srbiji

S vremena na vreme su se na vebu pojavljivali mediji koji su u sebi imali delove sajtova sa priređenim sadržajem, što inače nije nepoznata praksa u novinarstvu/medijima.

Prvi onlajn medij sa dominantnom priređivačkom funkcijom (i sa svešću da je to priređivački medij) se pojavio u januaru 2017. g., pod nazivom www.preporukavesti.com. nekoliko meseci kasnije pokrenut je i www.mojizbor.info (sajt nije u funkciji od 2019. g.) koji je takođe dominantno priređivački medij.

Na primeru ova dva medija je očigledno prikazana  razlika između deklarisanih priređivačkih medija, i nekih drugih onlajn medija koji samo “pokupe” neke popularne sadržaje sa veba/društvenih mreža – i postave ih kod sebe (nekada samo kopiraju sadržaj, nekeda ne), često bez navođenja izvora. Kod priređivačkih medija je obavezna praksa linkovanja svih izvora koji su doveli do kreiranja priređenog sadržaja.

Na žalost, u ovim krajevima još ne postoji redovna praksa linkovanja konkretnog sadržaja koji je doveo do kreiranja vesti, čak i u slučaju poznatih medija sa tradicijom… Adekvatno linkovanje sadržaja na koji se pozivaju novinari inače predstavlja vid novinarstva.

Zašto sam kreirao PreporukaVesti.com?

O ovom tipu projekta razmišljam već jedno četiri godine, praktično od momenta kada sam odlučio da počnem sa deljenjem različitih vrsta vesti preko mojih naloga na društvenim mrežama. Najvažniji razlog zašto sam krenuo u deljenje raznorosdnih sadržaja preko društvenih mreža jeste način demonstriranja šta znači priređivanje vesti, i kako je to jednostavno izvesti preko društvenih mreža.

Ispostavilo se da u ovim krajevima i danas ima veoma mali broj osoba koje svesno ulaze u ulogu tzv. “kuratora vesti”, odnosno osobe koja svojim načinom priređivanja različitih vesti (linkovanje različitih sadržaja, ne dominantno pisanje sopstvenih statusa na društvenim mrežama) – privlači publiku kojoj se dopadaju vesti koje ta osoba priređuje. Meni se u poslednje dve godine sve češće dešava da mi na različtim događajima prilaze osobe koje me prate na društvenim mrežama upravo zbog sadržaja koje delim, ne zbog oblasti koje se inače profesionalno radim.

2013. g. počeo sam da razmišljam o tome kako da “iskoristim” potencijal deljenja vesti preko društvenih mreža na taj način da kreiram poseban medij u kojem će se nalaziti deo te priređene vesti, i koji će dalje voditi zainteresovanu osobu da pročita ceo sadržaj na datu temu, ako je taj sadržaj dovoljno interesuje. Kako te različite vesti koje delim na društvenim mrežama nisu u kontekstu ovog bloga, znao sam da bih trebao da kreiram poseban medij za to, ali mi je trebao dodatni razlog da bi tako nešto uradio…

Razlog sam našao u bar tri segmenta:

  1. Danas je jednostavno kreirati onlajn medij koji dobro izgleda, i za to ne treba ni puno vremena ni puno para.
  2. Ovakav projekat mogu iskoristi za određene varijante edukacije iz oblasti kreiranja sadržaja.
  3. Želeo sam da iskoristim potencijal vidljivosti svojih naloga na društvenim mrežama…

Krajem 2016. g. došao sam u situaciju da sam imao malo viška vremena i entuzijazma da samostalno kreiram ovakav medij, da bih pokazao da je tako nešto moguće uraditi bez znanja programiranja, za prilično kratko vreme – i uspeo sam.

Preporuka: Pogledajte studiju slučaja kreiranih priređivačkih vesti sa PreporukaVesti.com.

PreporukaVesti.com – Savremeni onlajn medij na sopstvenoj adresi ispod 100€, za 2 nedelje, bez znanja programiranja

Jedna od karakteristika savremenog razvoja veba je činjenica da se može bez znanja programiranja samostalno (ili skoro samostalno) kreirati onlajn mediji koji izgleda slično kao ostali savremeni onlajn mediji.

Živimo u vreme veoma razvijenih CMS softverskih rešenja za izradu veb sajtova, kao što je najkorišćeniji WordPress, koji omogućuje veoma profesionalno kreiranje veb sajtova korišćenjem tzv. premium šablona/template-a, a većina današnjih veb hosting servisa odgovoara potrebama preko 99% ovakvih veb sajtova.

Uslov da bi osoba koja ne zna da programira uspela da samostalno kreira veb sajt korišćenjem besplatnih ili plaćenih šablona veb sajtova jeste da isključivo koristi mogućnosti za prikazivanje sadržaja koje je omogućila izabrana tema, odnosno šablon/template iz nekog CMS softverkog rešenja. Ako vam se nešto dopada u datom šablonu veb sajta, i hteli biste nekakav drugačiji prikaz – tada vam trebaju osobe koje će vam prilagoditi datu temu, što je često veoma zahtevan posao…

Kupio sam domen, veb hosting i premium temu, koju sam odabrao iz mnoštva različitih doninantno news WordPress tema, i sve me je to izašlo oko 80€. Zamolio sam prijatelja koji inače radi prilagođavanje WordPress tema (firma koja je napravila servis Predavanja.DraganVaragic.com) da mi postavi i “setuje” temu, jer on to mnogo brže radi od mene, a meni bi trebalo isto toliko vremena za postavljanje teme na pravi način (dobro postavljanje premium šablona traži dosta vremena), kao i za kreiranje celokupnog sajta sa svim inicijalnim sadržajem.

Za dve nedelje sam uspeo da postavim sve segmente veb sajta, da kreiram i postavim sadržaje, i da “utegnem” izgled sajta, onako kako sam ga zamislio – sve u okvirima koje je zadala postavljena tema. Da bi se to desilo, imao sam prethodna višegodišnja iskustva rada u WordPress-u, a i pišem za veb 20+ godina. Ako nemate iskustva rada u WordPress-u, i nemate iskustva u kreiranju sadržaja za veb, potrebno je dosta vremena da se napravi ovakav veb sajt.

Pouke koje sam dobio projektom PreporukaVesti.com

Jedna od osnovnih pretpostavki koje sam imao od kada sam počeo da razmišljam o ovakvom projektu je bila – ne bi trebalo da uzima puno vremena malo detaljnije priređivanje sadržaja na sopstvenom automatizovanom mediju (CMS), ne mnogo više od deljenja sadržaja na društvenim mrežama. Ispostavilo se da ova pretpostavka nije bila tačna.

Kada sam u januaru pokrenuo www.preporukavesti.com, ispostavilo se da ako hoću da napravim “čestit” sadržaj – to ipak oduzima mnogo više vremena nego što sam ja mislio, a zbog drugih poslova nisam baš bio oduševljen sa ovom činjenicom. Nakon toga sam odlučio da idem polako sa ovim projektom, i da kreiram sadržaje u njemu – onda kada imam dovoljno vremena, ili kada me neka tema toliko zaokupi, da hoću da kreiram tekst na tu temu (ako nije u kontekstu ovog bloga).

Neke od najvažnijih pouka koje sam “izvukao” iz višemesečnog postojanja ovog medija:

  • Što sam želeo da imam ozbiljnije efekte priređenog sadržaja, morao sam da utrošim više vremena. Nekada mi je za to bilo potrebno više sati rada. (ništa novo, samo potvrda činjeničnog stanja)
  • Što češće objavljujem sadržaje, oni imaju veoma različite efekte (vidljivost), i ti efekti mogu biti lako prevaziđeni sa jednim ozbiljnije urađenim tekstom. Generalno posmatrano, češće objavljivanje omogućuje veću posećenost. (ništa novo, samo potvrda činjeničnog stanja)
  • Društvene mreže danas sve teže omogućuju jednostavno deljenje sadržaja sa aspekta efekata te vidljivosti, i za bolju vidljivost je potrebno ulagati sredstva u promociju… I ovo je poznato, ali sam na ovom primeru to ponovo pokazao…
  • U ovim krajevima veoma mali broj klasičnih onlajn medija i blogova često linkuje sadržaje sa drugih medija ili blogova, što je boljka stara više od 10 godina. Iz tog razloga veomamali broj medija, uključujući i posmatrani, ima posete sa drugih onlajn medija.
  • Određeni broj osoba je mislio da se radi o kopiranim tekstovima, jer ne razume pojam priređivanja sadržaja…
  • Relevantnost ovog medija se polako formirala, obzirom da nisam insistirao na tome da objašnjavam kakav je ovo mediji, i čiji je – iako to piše u dnu svake stranice sajta. Nekoliko vesti sa ovog medija su preneli drugi mediji, uz manje ili više propisno navođenje izvora.
  • Najuspešniji tekst koji je i prenelo više medija, i jedini koji je imao tzv. viralni efekat (preko 5x veća vidljivost od ostalih najčitanijih tekstova) jeste tekst “Kako su islanđani jedini na svetu rešili problem pušenja, alkohola i droga kod tinejdžera?“. Radi se jednostavno o veoma jakoj temi, o kojoj ranije nije pisano…

Među tekstovima koji su imali značajniji “odjek” su, između ostalih:

Kada sam već saznao da je za ovakav medij potrebno više vremena za kreiranje priređenih sadržaja, to vreme sa često koristio da istražim i prikažem različite varijante (tipove) priređivanja sadržaja, naročito onakve tipove priređivanja koji za rezultat imaju sadržaje koji daju više saznanja od klasičnih autorskih tekstova.

Ako vas interesuje tematika priređivanja sadržaja, pregledajte veći broj tekstova sa ovog sajta i pokušajte da proučite na koji su način kreirani – obzirom da su u svim tekstovima linkovani svi izvori koji su pomogli da se kreira taj sadržaj.

Što se tiče budućnosti ovog medija – ne žurim nigde, PreporukaVesti.com će se polako razvijati u različitim pravcima, u zavisnosti od mojih poslovnih ciljeva…

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/10/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.