fbpx

Kako se skida “medijski mrak”? Uvod u ne-navijačko novinarstvo i “razbijanje” dezinformacija

Povodom aktuelne akcije novinara i NVO “zbog urušavanja slobode medija i izražavanja”, hteo bih da doprinesem veoma pozitivnom udruživanju većeg broja medija “radi razbijanja medijskog mraka” ukazivanjem na određeni broj važnih činjenica koje se u svetu novinarstva i medija veoma često iz nekog razloga zaboravljaju ili ne uzimaju u obzir, a predstavljaju veoma važne osnove kreiranja relevantnih vesti danas.

Pre čitanja ovog teksta, preporučio bih prethodno čitanje tekstova:

Prethodno navedeni tekstovi objašnjavaju zašto danas živimo u vreme velike dezinformisanosti javnosti, i kako se rešava problem medijske nepismenosti u digitalno doba…

Samo odgovorno novinarstvo rešava naveći problem današnjeg informisanja – dezinformacije!

Najveći problem novinarstva u Srbiji i regionu je nedostatak odgovornog novinarstva, koji doveo do druge strašne pojave u ovdašnjim medijima svih vrsta – navijačko novinarstvo. O tome šta je odgovorno, a šta navijačko novinarstvo pročitajte intervju sa Brankicom Stanković za RSE “Brankica Stanković: Protiv navijačkog, a za odgovorno novinarstvo“.

RSE: Šta je glavni problem kada je u pitanju novinarstvo?

 

Stanković: Mislim da je problem što se izgubilo odgovorno novinarstvo. I u dnevnom i u istraživačkom novinarstvu morate da budete odgovorni za svaku informaciju koju objavljujete. Novinari imaju ogromnu odgovornost. Često nisu svesni da je nečiji život u njihovim rukama. Ne možete da objavite nešto polovično o nekome i da ostane tako u istoriji. (…) neka nova pravila koja su, ne znam kako, uvedena preko noći od strane pojedinaca a koja podrazumevaju da jedino navijačko novinarstvo i senzacionalizam zaslužuju da ‘masa’ kaže ‘bravo’! Mi se protiv takvog novinarstva borimo.”

Odgovorno novinarstvo danas znači istrajavanje u borbi za informisanje javnosti o tome šta se sve realno dešava u državi i u svetu, i šta to tačno znači za običnog čoveka. Odgovorno novinarstvo nije fokusiranje medija na neke “tetke” ili “grafologa” i sl., već na analizu šta stoji iza različitih “vesti” koje prikrivaju stvarnost i dezinformišu javnost.

Šta je navijačko novinarstvo?

Navijačko novinarstvo je apsolutno negiranje bilo čega pozitivnog što radi neka politička ličnost i politička opcija, iz razloga što novinari ili novinarske redakcije imaju negativno mišljenje o tim osobama, odnosno političkim opcijama.

U političkoj borbi, navijačko novinarstvo je isto kao i političko “blaćenje” oponenata, i iz tog razloga političari iz različitih delova političkog spektra ovakve medije karakterišu s pravom kao istrumente određene političke opcije, bez obzira da li je to stvarno tako ili ne. U slučaju aktivnog korišćenja navijačkog novinarstva u radu medija, nije čudno što političari karakterišu takve medije kao svoje političke oponente (politički neprijatelji).

Ispostavilo se da vi danas na Guglu nemate ni jedan rezultat pretraživanja koji će vam dati odgovor na postavljeno pitanje iz ovog podnaslova. Zašto? Verovatno zbog toga što je većina novinara danas veoma subjektivna, i ne mogu da odvoje objektivno prikazivanje činjenica od podrške ili prezira prema nekoj političkoj opciji…

Kada se pogleda sa strane medijska scena u Srbiji, sem izuzetaka nekoliko medija, tzv. “slobodni” ili “nezavisni” mediji se ponašaju kao “opozicioni mediji”, jer na sličan način fokusiraju svoj rad protiv aktuelne Vlasti, kao što to za slučaj podrške Vlasti rade “Pink”, “Informer” i slični mediji. To nije odgovorno novinarstvo.

“Slobodni” ili “nezavisni” mediji trebalo bi da se fokusiraju na javni interes građana, da kontrolišu Vlast, da nameću teme od interesa realnog informisanja javnosti usled velike količine dezinformacija koje kruže u klasičnom i onlajn svetu informisanja. To je balansiranje na ivici, gde kontrola rada vlasti ne sme da bude borba protiv vlasti – jer to nije posao medija.

Doprinos akciji zbog urušavanja slobode medija i izražavanja

Moj doprinos ovoj akciji je u sledećem:

  1. Promocija odgovornog novinarstva onih koji pretenduju da sebe nazivaju “slobodni mediji”, i ukidanje navijačkog novinarstva.
  2. Aktivan rad na objavljivanju realno važnih vesti u interesu građana, koje imaju za cilj da objasne šta se realno dešava ovde i u inostranstvu, i zašto se to dešava.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/09/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.