fbpx

Megatrend: Smanjivanje razlika između bogatih i siromašnih – Velika ideja redistribucije vrednosti, ne prihoda…

Pre dve godine na ovom blogu sam napisao tekst o tome kako će u 21. veku fokus biti na tome da što veći broj osoba postane vlasnik onoga što radi, kroz primere razvoja interneta u pravcu decentralizovanog društva. Termin Solidarity Economy je samo jedan od predloga definisanja ključne fraze koja opisuje jednu od najvažnijih tema 21. veka – smanjivanje razlika između bogatih i siromašnih.

Geneza tematike raskoraka između potreba savremene ekonomije i ekonomije iz 20. veka

Početkom dvehiljaditih iz Indije se pojavio termin Jugaad koji označava kreiranje inovativnih rešenja u veoma ograničenim (siromašnim) uslovima, i koji se tokom prve dekade 21. veka ustalio kao prilično ozbiljna poslovna filozofija invacija u biznisu.

2006. g. izašla je knjiga Kapitalizam 3.0 Petera Barnesa koja za osnovu ima menjanje sistema kapitalizma u kontekstu smanjivanja razlika između bogatih i siromašnih.

2008. g. Bill Gates je pričao o “kreativnom kapitalizmu” koji bi trebalo da ispravi problem ogromnih razlika između bogatih i siromašnih.

2010. g. pojavila se teorija Cirkularne ekonomije koja se u poslednje vreme sve više konceptualno približava održivim poslovnim (internet) modelima koji za cilj imaju smanjivanje razlike između bogatih i siromašnih.

Godinama se priča da je jedan od načina rešavanja problema penzionih sistema i očekivanih velikih pomeranja na tržištu rada zbog automatizacije i robotizacije u budućnosti – Univerzalni osnovi prihod. U poslednje vreme primer implementacije ovog modela socijalne politike u Finskoj pokazuje veoma ohrabrujuće podatke.

Vreme promišljanja sveta oko nas – Velika ideja redistribucije vrednosti/resursa, ne plata/prihoda…

Prethodno navedeni primeri pokazuju osnovnu karakteristiku vremena u kojem živimo, a to je da napokon mnogi pojedinci i organizacije o svetu postavljaju osnovna pitanja (rethinking) o različitim aspektima života koje uzimamo zdravo za gotovo decenijama i vekovima, i na osnovu toga kreiraju nove načine razmišljanja i primene za rešavanje najvećih problemima u kojima se čovečanstvo nalazi.

U kontekstu promišljanja na temu rešavanja problema velikih razlika između bogatih i siromašnih, veoma su važna nova razmišljanja savremenih ekonomista na temu promene načina razmišljanja o dokazano neuspešnim socijalnim politikama koje se koriste svuda u svetu: davanje para da bi se pomoglo nekome ko ima problem – ne pomaže rešavanju problema!

Umesto fokusa na distribuciju sredstava onima koji rade ili dobijaju neku pomoć, savremeni sistemi ekonomskog razmišljanja idu u pravcu distribucije vrednosti:

Mi u praksi fragmentirano već živimo u vremenu u kojem je moguće postići balans održivog razvoja i smanjenja razlike između bogatih i siromašnih. Pitanje je samo vremena kada će se to desiti u širim razmenama. Ne radi se o tome da li će to političari odlučiti ili ne, radi se o tome da kada se pojave isplativi poslovni modeli koji to omogućuju – većina će početi da živi bolje zbog udela koji svako daje i dobija za svoj i razvoj drugih…

Pročitati:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/07/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.