fbpx

Circular Economy Megatrend: Cirkularna ekonomija obezbeđuje zaradu kompanija od održivog razvoja

U poslednjih 200 godina živimo u vremenu čija je glavna karakteristika – potrošnja. Kupujemo proizvode, koristimo ih, i nakon toga ih bacamo – to se zove linearna ekonomija. Za razliku od linearne ekonomije, priroda funkcioniše tako da sve što postoji, posle nekog vremena se razlaže i koristi na drugačije načine. Kada se ovaj princip prenese na savremenu proizvodnju – dobija se cirkularna ekonomija.

Preporuka je da se pre nastavka čitanja ovog teksta detaljno prouči pojam cirkularne ekonomije, preko Vikipedije, ili putem Gugl pretrage, kao i da se pogledaju video klipovi u ovom tekstu.

Pratite takođe tekstove o cirkularnoj ekonomiji iz ovih krajeva. Onlajn sadržaji iz ove oblasti u regionu su trenutno najzastupljeniji u Hrvatskoj, bez mnogo “upliva” od strane najčitanijih/najgledanijih medija. U međuvremenu, pročitajte tekst iz Guardiana na ovu temu.

Cirkularna ekonomija nije reciklaža i upravljanje otpadom, to je poslovna filozofija!

Postoji nekoliko veoma zanimljivih aspekata cirkularne ekonomije u kontekstu njene primene i usvajanja od strane kompanija i pojedinaca:

  1. Usvajanje ovakvog principa poslovanja ne zavisi od razvoja svesti korisnika o prednosti cirkularne ekonomije, već u zavisnosti od kreiranja isplativijih i efikasnijih poslovnih modela koji su prilagođeniji potrebama korisnika u odnosu na postojeće poslovne modele.
  2. Najozbiljnije kompanije u različitim privrednim granama već godinama primenjuju ovaj način razmišljanja i one postižu drastično kvalitetnije i kvantitativno veće poslovne efekte od kompanija koje još nisu krenule da strateški preusmeravaju svoje poslovanje u kontekstu dugoročne održivosti po principima cirkularne ekonomije.
  3. Usvajanje poslovne filozofije cirkularne ekonomije značajno poboljšava promotivne i prodajne kapacitete kompanija, uvođenjem potpuno novih sadržaja u komunikaciju s klijentima – koji realno interesuju korisnike, jer im donose novu vrednost korišćenjem ovakvih proizvoda i usluga.

Koncept cirkularne ekonomije postoji decenijama, a najveće svetske kompanije primenjuju ove principe godinama. Primer kompanija Coca-Cola i Nike

Teorijska osnova iz koje je nastala poslovna filozofija cirkularne ekonomije potiče iz šezdesetih godina prošlog veka, a 1976 godine za potrebe Evropske komisije kreiran je dokument “The Potential for Substituting Manpower for Energy”  u kojem se pominje cirkularna ekonomija (na osnovu ovog dokumenta objavljena je knjiga 1981. g.). 2012. g. Evropska Komisija je objavila “Manifesto for a Resource Efficient Europe“, a objavljen je i izveštaj fondacije Ellen Macartur koja se zalaže za sistemsko usvajanje cirkularne ekonomije u svetu. Strategija usvajanja cirkularne ekonomije u EU do 2020. g. predstavlja jedan od najznačajnijih ciljeva razvoja EU do 2020. g.

Bez obzira na ove inicijative, ili u njihovom kontekstu, najveće i najozbiljnije svetske kompanije godinama rade na usvajanju ovih načela održivog poslovnog razvoja.

Kompanija Coca-Cola godinama razvija projekat Water Stewardship, koji ima za cilj da ova kompanija do 2020. g. praktično bude u stanju da povrati svu vodu koju koristi u proizvodnji svojih proizvoda nazad u reke kao vodu za piće! U tom kontekstu 2014. g. ova kompanija je potpisala sedmogodišnji ugovor o saradnji sa Svetskim fondom za prirodu (WWF) o obnovi plavnih područja na toku Dunava. Kako to u praksi izgleda u Srbiji, možete pročitati u ovom blog postu.

Nike Flyknit tehnologija usvojena od strane kompanije Nike transformisala je proizvodnju njihovih proizvoda na taj način da je između ostalog smanjila pojavu otpadnih materijala u proizvodnji i proizvodima za 60%. Nike kompanija godinama radi na transformaciji svog sistema poslovanja u cilju drastičnog smanjenja negativnog uticaja ove kompanije na životnu sredinu, uključujući i poboljšanje efekata proizvodne i istovremeno unapređenje radnih uslova.

Promena poslovnih modela koja donosi bolje poslovne rezultate i nova radna mesta…

Veoma često se uz priču o cirkularnoj ekonomiji provlače informacije o značajnom povećanju prihoda i novim radnim mestima koja donosi novi sistem poslovnog razmišljanja… Važno je napomenuti da je razvoj poslovnih modela u vezi sa cirkularnom ekonomijom tek u začetku, i da se tek očekuju veliki “proboji” u spajanju ove poslovne filozofije sa ostalim aktuelnim tehnološkim trendovima kao što su (Industrial) Internet of Things, Solidarity Economy, ili Colaboration Economy

Najveći savremeni problemi u poslovanju se vezuju sa potrebom kompanija da konstantno inoviraju svoje poslovanje, a većina osoba (kompanija nije stvar – to su ljudi) želi da stvari (i posao) ostanu isti…Živimo u vremenu u kojem ako ne postoji konstantna promena načina poslovanja u kontekstu boljih poslovnih rezultata i postizanja dugoročne održivosti: firme koje tako ne razmišljaju – propadaju.

Koncept cirkularne ekonomije omogućuje da se kvalitetnom implementacijom novih poslovnih modela ili modifikacijom postojećih, direktno utiče na značajno povećanje vrednosti proizvoda i usluga, i na taj način da se poveća konkurentska prednost, da se povećaju prihodi (po korisniku), da se uđe u potpuno nove segmente poslovanja i slično.

Jedna od meni najzanimljivijih poslovnih inovacija koje omogućuje cirkularna ekonomija jeste poslovni model Product As A Service (pogledajte ovde primere), koji objedinjuje raznorodne mogućnosti internet poslovanja, filozofije cirkularne ekonomije i prilagođavanja poslovanja realnim potrebama korisnika.

Donji video pokazuje između ostalog primer prodaje već mašina, koja se transformiše u pretplatnički model iznajmljivanja istih mašina, gde kompanija dodaje vrednost time što konstantnim uvidom u efikasnost rada ovakvog uređaja (IoT) – daje savete na koji način da se najefikasnije upotrebljava taj uređaj, odnosno poboljšava korisnički doživljaj upotrebe proizvoda i doživljaja kompanije koja vodi računa o tom uređaju.

Zaključak

Isto kao što nije naročito važno da korisnici znaju manje ili više o konceptu cirkularne ekonomije, jer će im inovativne kompanije pomoću ove poslovne filozofije kvalitetnije ponuditi ono što tim korisnicima realno treba, isto tako i kompanije koje ne krenu da primenjuju ovakav način razmišljanja veoma uskoro – jednostavno su primorane da tako razmišljaju, ako ne žele da “ispadnu” iz posla.

Živimo u vreme velike konkurencije u mnogim oblastima, i ako poslovna konkurencija naglo kvalitativno napreduje, za one ostale jednostavno nema više mesta.

 

Napomena: Gornja slika je preuzeta odavde

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Circular Economy Megatrend: Cirkularna ekonomija obezbeđuje zaradu kompanija od održivog razvoja, 4.0 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/05/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.