fbpx

PartnerskiProgrami.net za povećanje zarade e-prodavaca i onlajn medija

U poslednjih nekoliko godina pišem na temu Affiliate Marketinga i nekoliko puta sam najavljivao da će napokon i u Srbiji početi ozbiljniji razvoj ovog veoma važnog segmenta promotivnih aktivnosti kompanija koje prodaju nešto onlajn. Servisi koji najviše mogu da doprinesu povećanju efekata affiliate marketinga kroz povećanje zarade e-prodavaca, i istovremeno da utiču na povećanje zarade medija jesu mreže partnerskih programa (affiliate marketing mreže).

U Srbiji već više od dve godine postoji affiliate marketing mreža www.partnerskiprogrami.net koja trenutno objedinjuje preko 1.700 pojedinaca  sa svojim blogovima, nalozima na društvenim mrežama, kao i određeni broj klasičnih onlajn medija koji promovišu proizvode i usluge zaradom od provizije; i u njoj preko 50 kompanija nudi svoje proizvode i usluge za promociju putem zarade od provizije. Praktično se svakodnevno u ovoj affiliate mreži povećava broj onlajn medija i e-prodavaca koji žele da povećavaju zaradu putem Affiliate Marketinga.

Pre izvesnog vremena sam ušao u suvlasništvo ove affiliate marketing mreže, i nakon toga smo krenuli u razvoj ovog tržišta kreiranjem direktorijuma partnerskih programa www.provizija.rs (članak o ovom servisu na mom blogu), a uskoro će biti puštena i prva domaća affiliate e-prodavnica www.kupiodmah.com (o značaju ovog projekta ću napisati poseban tekst nakon lansiranja).

Ako niste familijarni sa tematikom affiliate marketinga, preporučujem vam da pročitate tekstove iz sekcije Affiliate Marketing na ovom blogu, kao i sledeće tekstove:

Prednosti Affiliate Marketing mreže PartnerskiProgrami.net

Mreže partnerskih programa omogućuju e-prodavcima da na jednom mestu dođu do većeg broja oglašivača koji su zainteresovani da promovišu njihove proizvode i usluge na osnovu zarade od prodajne provizije, a onlajn medijima se daje mogućnost da na jednom mestu izaberu proizvode i usluge različitih kompanija koji odgovaraju ciljnim griupama kojima se onlajn mediji obraćaju.

Tehnološka osnova affiliate platforme PartnerskiProgrami.net je jedno od najboljih svetskih softverskih rešenja iz ove oblasti – PostAffiliatePro, koje omogućuje nezavisno praćenje efekata promocije u realnom vremenu, što sa jedne strane daje legitimitet e-prodavcima da isplaćuju realne efekte koje su postigli onlajn mediji u svojim kampanjama, a onlajn medijima ova nezavisna platforma omogućuje praćenje objedinjene zarade za veći broj prodavaca i kontrolu da li neki od prodavaca eventualno pokušava da ne plati baš za sve postignute efekte prodaje.

Obzirom da je Affiliate Marketing u Srbiji tek u povoju, e-prodavcima se putem ovog servisa nude različite povoljnosti i dodatni saveti kako da na najbolji način predstave svoje proizvode i usluge oglašivačima, i na koji način da ih atraktivnim provizijama podstaknu da odaberu baš njihove proizvode i usluge za promociju.

Onlajn medijima se nude saveti da unaprede svoje promotivne aktivnosti izvan jednostavnog postavljanja banera ili deljenja affiliate linka preko društvenih mreža, jer živimo u vreme u kojem je ipak potrebno uložiti više truda da bi se ovaj tip promotivnih aktivnosti isplatio.

Od pre nekoliko meseci dodatno pomažemo kvalitetnim kompanijama i medijima koji su uložili vreme i trud da poboljšaju svoje affiliate marketing aktivnosti na taj način što kvalitetnim medijima posebno preporučujemo tzv. “Premium e-prodavce” – odnosno e-prodavce od kojih se mogu očekivati dobri efekti prodaje, i istovremeno kvalitetnim prodavcima omogućujemo dodatne savete kako da postanu interesantni za promociju tzv. “Premium medijima” koji donose najbolje promotivne efekete.

Realnost domaćeg affiliate marketing tržišta

Jedan od razloga zašto ranije nisam pisao o ovom servisu je situacija u kojoj se i danas nalazimo (koja se ipak u poslednjih nekoliko meseci polako menja), u kontekstu preduslova da bi Affiliate Marketing donosio željene rezultate i e-prodavcima i e-medijima. Problem je i na strani e-prodavaca i na strani onlajn medija.

Da bi e-prodavac imao kvalitetne efekte od Affiliate Marketinga potrebno je da se zadovolje sledeći preduslovi:

  • Da postoje atraktivni proizvodi i usluge koji se realno kupuju, i da za njih može da se izdvoji bar pristojna provizija koja bi navela onlajn medij da uloži trud i vreme u promociju ovih proizvoda i usluga.
  • Da je veb sajt ili e-prodavnica dovoljno kvalitetno urađena, da usmerene promotivne aktivnosti donose željene efekte prodaje, a ne da kupci odustaju od kupovine zbog tehničkih problema na veb sajtu ili e-prodavnici.
  • Da se redovno kreiraju promotivni materijali koje onlajn mediji mogu dobro da upotrebe radi povećanja promotivno/prodajnih efekata.

Činjenica je da u Srbiji danas postoji mnogo veći broj e-prodavaca za koje se može reći da rade svoj posao kako treba, ali problemi i dalje postoje u svim navedenim segmentima preduslova za kvalitetne affiliate marketing efekte:

  1. Mnogima još nije sasvim jasno da od načina definisanja atraktivnih provizija zavisi koliko će onlajn medija prihvatiti promociju određenih proizvoda i usluga.
  2. Proizvod i usluga koja se na ovaj način promoviše mora pored atraktivne provizije – da se realno i prodaje, jer ne vredi atraktivna provizija ako se uz veliki uloženi trud i vreme ne pojavi dovoljan broj prodaja koje donose željenu zaradu i e-prodavcu i e-kupcu.
  3. Nije dovoljno kreirati neki baner – i to je to od promotivnih materijala. Sve se računa: i tekstovi, i slike, i video materijali… Sve ono što inače e-prodavci dele preko društvenih mreža treba da bude dostupno i onlajn medijima za affiliate promotivne aktivnosti.

Sa druge strane, postoji veoma mali broj pojedinaca i kompanija iz onlajn medijskog biznisa koji znaju da kreiraju promotivne sadržaje sa realnim prodajnim efektima. Problem je u činjenici da se najčešće aktivnosti affiliate promocije dešavaju po principu – kako sa malo truda da se zarade neke pare, a to tako ne funkcioniše već više od deset godina.

Praksa je pokazala da za potrebe kreiranja kvalitetnih efekata affiliate promotivnih aktivnosti najbolje prolazi Native Advertajzing tehnika promocije. Da bi se od ove tehnike promocije dobili najbolji efketi, potrebno je naučiti različite načine kreiranja onlajn sadržaja kroz razumevanje informativne, promotivne i prodajne funkcije sadržaja.

Nemate dovoljnu zaradu od vašeg bloga ili klasičnog onlajn medija? – počnite da koristite Affiliate Marketing!

Naslušao sam se svakakvih priča o tome kako eto nema para u advertajzing biznisu u Srbiji, ali je trenutno veoma mali broj blogova i klasičnih onlajn medija koji je spreman da uloži vreme i trud u razvoj dodatne zarade od partnerskih programa.

Razlog za to su trenutno male zarade u ovom segmentu, ali kako vreme prolazi – veća znanja iz kreiranja realno efikasnih sadržaja koji utiču na prodaju predstavljenih proizvoda i usluga, kao i pojava sve atraktivnijih partnerskih programa – donosi sve veću zaradu.

Preporuka je da se investira vreme i trud u promotivne affiliate aktivnosti – dugoročno će se to isplatiti.

Affiliate Marketing u Srbiji 2016./2017.

Pojava novih kvalitetnih e-prodavaca sa atraktivnim proizvodima i uslugama uz dobre provizije, što se u sklopu affiliate platforme PartnerskiProgrami.net dešava sve češće u poslednjih nekoliko meseci, daje nadu da će konkurencija uraditi svoje – očekuje se intenziviranje kvalitetnih ponuda e-prodavaca, što bi trebalo da podstakne onlajn medije na intenzivnije promotivne aktivnosti u segmentu affiliate marketinga.

Mora se biti realan i strpljiv, i to govorim svima koji ulaze u domaći Affiliate Marketing – Zarade od ovog sistema provizije u Srbiji su i dalje male, ali kako prolazi vreme one će se povećavati…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.1/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
PartnerskiProgrami.net za povećanje zarade e-prodavaca i onlajn medija, 7.1 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/05/2016, RSS

1 odgovor na PartnerskiProgrami.net za povećanje zarade e-prodavaca i onlajn medija

  1. Postovanje, mislim da ste Vi jedan od retkih koji na jedan dobar nacin promovise ovakav vid poslovanja na internetu. Iz tog razloga molim Vas da mi ogvoroti na jedno pitanje ako je moguce. Kako je kod nas regulisano zakonski ovakvo poslovanje ga li ono spada u trgovinu ili oglasavanje, kako jedna firma naplacuje i kako placa provizuju? Dosta njih prica kako zaraditi ali retko ko kako i naplatiti to zaradjeno kao i kako sve to ide kod nas.U jednom tekstu ste lepo napisali sta je potrebno ako neko radi kao fizicki lice mislim da nebi bilo lose da postoji jedan tekst i na ovu temu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.